Femeile insarcinate sunt la risc sa dezvolte infectii virale sau bacteriene. Infectiile reprezinta o problema particulara in timpul sarcinii, deoarece unele dintre acestea sunt mai severe la femeile insarcinate si pot afecta fatul sau nou-nascutul.
Printre cele mai frecvente infectii care pot determina probleme serioase in timpul sarcinii se numara:
Infectia cu parvovirusul B19, cunoscuta si ca “cea de-a cincea boala”, este o infectie virala frecventa in copilarie. Din moment ce infectia este frecventa in copilarie, aproximativ 40-60% dintre femei sunt deja imune la momentul in care raman insarcinate.
La adulti, parvovirusul determina aparitia unor simptome usoare pana la severe, inclusiv dureri articulare, oboseala si dureri musculare. Poate sa apara o eruptie la nivelul fetei, trunchiului, mainilor si picioarelor. Eruptia de la nivelul fetei poate sa fie de un rosu intens, ca si cum persoana respectiva ar fi fost lovita peste fata. Afectiunea se rezolva in general fara tratament.
Este dificil de evitat contactul cu persoanele infectate cu parvovirus, deoarece infectia este frecventa in comunitate , iar o persoana infectata este contagioasa inainte ca simptomele sa apara. Pentru prevenirea infectarii sunt utile:spalarea frecventa a mainilor si evitarea folosirii in comun a alimentelor, bauturilor si ustensilelor.
Daca sunteti expusa la parvovirus in timpul sarcinii si nu ati fost testata anterior, se recomanda sa faceti o analiza de sange pentru parvovirus. Un test pozitiv imediat dupa expunere inseamna ca ati avut infectia in trecut si acum sunteti imuna, deci fatul este protejat fata de infectie. Daca analiza din sange este initial negativa, ar trebui repetata dupa 3-4 saptamani pentru a confirma faptul ca nu ati fost infectata.
Femeile insarcinate care sunt infectate cu parvovirus trebuie monitorizate atent pentru semnele de aparitie a complicatiilor. Rar, parvovirusul poate sa determine avort spontan, anemie fetala sau probleme cardiace pentru fat.
Citomegalovirusul este un virus care se transmite prin contact sexual sau contact apropiat cu saliva, urina, sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate. Infectia cu citomegalovirus poate sa nu determine nici o problema la pesoanele cu un sistem imunitar sanatos. Insa, acest virus poate sa determine probleme serioase pentru copiii nascuti din mame infectate cu citomegalovirus in timpul sarcinii. Riscul de a face infectia pentru prima data este mai mare pentru femeile insarcinate care locuiesc cu copii mici sau lucreaza in centre de ingrijire de zi.
Actual, nu exista nici o metoda de preventie a infectiei cu citomegalovirus. Medicamentele pentru tratarea infectiei cu citomegalovirus la nou-nascuti sunt inca in curs de studiere. Au fost de asemenea testate vaccinurile pentru citomegalovirus, dar acestea nu sunt inca disponibile. O igiena riguroasa, in special spalarea mainilor, este importanta pentru a scadea riscul de dezvoltare a infectiei cu citomegalovirus in timpul sarcinii. Alte metode de preventie a infectiei sunt:
Este o infectie parazitara care nu determina nici un simptom de obicei. Oricum, toxoplasmoza poate afecta fatul daca o femeie se infecteaza in timpul sarcinii.
Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de carne nepreparata, care poate fi o sursa pentru acest parazit. Pisicile de casa pot de asemenea sa poarte acest parazit in materiile fecale. De aceea, femeile insarcinate ar trebui sa limiteze contactul cu pisicile (de exemplu, sa nu le schimbe tavita cu nisip, sau sa poarte manusi si sa se spele foarte bine pe maini dupa). Este important de asemenea sa poarte manusi la gradinarit si sa se spele pe maini dupa ce lucreaza in gradina deoarece solul poate fi contaminat cu toxoplasma, prin materiile fecale ale pisicii.
Listerioza este o infectie bacteria care poate determina moarte fetala, nastere prematura sau infectie neonatala. Poate sa treaca de la mama infectata la fat prin sange. Semnele si simptomele date de listeria sunt: febra, frisoane si dureri de spate. Cela mai frecvent simptom este o afectiune nespecifica, asemanatoare gripei.
Majoritatea persoanelor care se infecteaza cu listeria au consumat alimente care erau contaminate. Alimentele contaminate nu par alterate si de aceea nu este posibil sa stii, dupa aspect sau dupa miros, daca alimentul este sigur. Din acest motiv, femeile care sunt insarcinate sunt sfatuite sa evite alimentele care ar putea contine listeria.
Streptococul de grup B este o bacterie care poate determina infectii serioase la femeile insarcinate si la nou-nascuti. Streptococul de grup B se intalneste frecvent la nivelul tractului digestiv si in vagin. La adultii sanatosi, streptococul de grup B nu este daunator si nu cauzeaza probleme. Dar, la femeile insarcinate si la nou-nascuti, infectia cu aceasta bacterie poate cauza probleme serioase.
Toate aceste complicatii pot fi prevenite prin administrarea intravenoasa a antibioticelor in timpul travaliului la orice femeie care este la risc pentru infectia cu streptococul de grup B. Sunt la risc crescut pentru infectie femeile care:
Majoritatea medicilor recomanda realizarea unei uroculturi in stadiile precoce ale sarcinii, pentru a se asigura ca nu exista o infectie urinara. Daca urocultura arata prezenta streptococului sau a altor bacterii, va fi necesar tratamentul cu antibiotic.
Se recomanda ca toate femeile insarcinate sa faca o cultura din vagin sau rect pentru streptococul de grup B la 35-37 saptamani de sarcina. In cazul in care cultura este pozitiva, femeia insarcinata va primi tratament cu antibiotic pe cale intravenoasa in timpul travaliului.
In cazul in care cultura pentru streptococ este pozitiva, dar pacienta este alergica la penicilina, vor fi necesare analize suplimentare pentru a determina ce antibiotic ar trebui folosit in timpul travaliului.
Tratamentul antibiotic in timpul travaliului reduce semnificativ riscul ca nou-nascutul sa fie infectat cu streptococ de grup B.
Evitarea expunerii la infectii in timpul sarcinii
Urmatoarele masuri pot reduce riscul expunerii la agentii infectioasi care pot determina probleme in timpul sarcinii.
Femeile insarcinate se pot infecta prin contact cu alte persoane, cum ar fi sarutul, contactul sexual sau prin contactul mainiilor cu saliva si urina si apoi atingerea ochilor, interiorul nasului sau gurii. Masurile de igiena, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor si evitarea contactului cu saliva altor persoane prin utiliarea in comun a mancarii, bauturilor sau ustensilelor, pot reduce riscul infectarii.
Igiena mai este importanta in special pentru femeile insarcinate care au copii mici sau care lucreaza cu acestia, cum ar fi in scoli sau centre de zi. Unele infectii potential daunatoare in sarcina, cum este cea cu citomegalovirus, sunt mai frecvente la copiii mici.
Femeile insarcinate trebuie sa-si ia masuri de precautie care sa reduca riscul de a contacta o infectie transmisa de tantari (de exemplu, virusul West Nile, malaria). Intepaturile de tantar pot fi prevenite prin utiliarea unor hanine protectoare, evitarea iesirii din casa atunci cand tantarii sunt mai activi (in zori si pe seara) si utilizarea solutiilor impotriva tantarilor.
Femeile insarcinate trebuie sa fie constiente de faptul ca riscul de infectare pe cale sexuala poate creste daca au mai mult de un partener sexual sau daca partenerul are mai multi parteneri sexuali. Acestea ar trebui sa evite contactul sexual , chiar cu prezervativ, daca partenerul prezinta semne ale unei infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi o secretie la nivelul penisului, durere la urinat sau leziuni la nivelul pielii din zona genitala.
Evitarea calatoriilor in zonele cu risc mare este una dintre metodele care minimizeaza riscul de contactare a anumitor infectii. In unele zone din lume, poliomielita, febra galbena si malaria sunt inca frecvente. Posibilitatea de a contacta o infectie transmisa prin apa sau alimente este de asemenea mare in unele parti ale lumii.
Copiii si alti membri ai familiei ar trebui sa fie la zi cu vaccinarile. Acest lucreu scade riscul femeii insarcinate de a se expune la infectii in timpul sarcinii.
Femeile care sunt de varsta fertila si care pot ramane insarcinate ar trebui sa primeasca toate vaccinurile indicate, cu cel putin o luna inainte de conceptie.
Persoanele cu risc mare de hepatita A, hepatita B, infectii cu pneumococ sau meningococ, ar trebui vaccinate pentru acestea.
Inainte de administrarea vaccinului, femeile trebuie intrebate daca sunt insarcinate sau daca exista posibiliatea sa ramana insarcinate in urmatoarele 4 saptamani, si consiliate in legatura cu riscurile potentiale legate de vaccinare in timpul sarcinii sau chiar inainte de conceptie.
In timpul sezonului gripal, se recomanda ca toate femeile insarcinate sa primeasca vaccinarea antigripala indiferent de trimestrul de sarcina. Imunizarea materna confera protectie pasiva pentru copil in primele luni de viata.
Femeile insarcinate ar trebui sa minimizeze riscul expunerii la infectii la care sunt susceptibile, prin evitarea calatoriilor in zonele cu risc inalt (de exemplu, regiunile in care febra galbena este prevalenta), asigurandu-se ca membrii familiei sunt imunizati conform programelor nationale standard de imunizare si mentinand masurile adecvate de igiena (de exemplu, utilizarea apei curate si fierte pentru a minimiza riscul de transmitere a hepatitei A, holerei si febrei tifoide in zonele endemice).
Atunci cand sarcina apare in prima luna dupa imunizarea cu vaccinul ROR( rubeola, rujeola, oreion), nu s-au raportat cazuri de teratogeneza.
Nu este necesara intarzierea conceptiei dupa administrarea de vaccinuri cu virusuri inactivate sau preparatelor cu imunoglobuline.
Vaccinul rujeola-rubeola-oreion si cel pentru varicela pot fi administrate in siguranta la femei in postpartum, care alapteaza, din moment ce virusul nu se transmite prin laptele matern .
Prin urmare, exista unele infectii care pot sa cauzeze probleme in timpul sarcinii. De obicei, acestea nu pot fi prevenite prin administrarea unui vaccin. Aceste infectii sunt cel mai bine evitate prin mentinerea unei igiene riguroase si prin evitarea contactului direct cu persoanele infectate.