Multe femei insarcinate se simt rau si vomita in prima perioada a sarcinii. In cele mai multe cazuri, este vorba despre o afectiune usoara, un rau care nu necesita un tratament specific. In cazuri mai severe, se folosesc uneori medicamente usoare sau introducerea lichidelor si alimentelor pe cale intravenoasa.
Sarcina toxica este o afectiune caracterizata prin greata severa, varsaturi, scadere in greutate si tulburari electrolitice. Cazurile usoare sunt tratate cu schimbarile de dieta, odihna si administrare intravenoasa. Daca situatiile devin severe si dese este nevoie sa mergeti la spital pentru ingrijire suplimentara din partea medicilor. Practic la spital se va introduce lichid si alimente intravenos. Este important sa nu luati medicamente in caz ca aveti sarcina toxica fara a consulta un medic.
Sarcina toxica poate fi o problema serioasa careia trebuie sa-i faceti fata. Poate interfera serios cu viata Dumneavoastra. Poate afecta starea Dumneavoastra de spirit, munca, situatia de acasa si capacitatea Dumneavoastra de a avea grija in continuare de familie. Ajutorul din partea familiei si prietenilor este esential si va poate face sa treceti mai usor prin aceasta perioada.
Pentru o mica parte din femeile gravide, raul si varsaturile sunt prelungite si devin severe. Acest lucru face ca ele sa se dezhidrateze si sa piarda in greutate. Ele se pot confrunta si cu deficiente de vitamine. Pentru ca nu se poate alimenta, o femeie cu o sarcina toxica poate simti o foame acuta. Acest lucru poate fi indicat de un test care testeaza prezenta unei substante numita ketona in urina. Daca organismul este nevoit sa apeleze la resursele de grasime pentru a avea energie in cazul in care femeia vomita si nu poate pastra alimentele in corp, organismul produce aceasta substanta.
Atentie:
Sarcina toxica grava poate duce la dezechilibre serioase in organism, la deficiente nutritionale si chiar la moarte.
Majoritatea femeilor gravide (aproximativ 70-80%) se confrunta cu raul de dimineata la inceputul sarcinii. Se pare ca sarcina toxica este cauzata de o crestere a numarului de hormoni in organism. Cu toate acestea, cauza absoluta este inca necunoscuta. Simptomele apar in general intre saptamanile 4 si 6 de sarcina si pot ajunge severe in saptamanile 9-13 de sarcina. Cele mai multe femei au nevoie de ajutor medical intre saptamanile 14 – 20 de sarcina, desi pana la 20% din femeile gravide pot necesita ingrijire pentru sarcina toxica tot restul sarcinii. Din pacate exista putine lucruri pe care le puteti face pentru a preveni sarcina toxica dar exista cateva modalitati prin care puteti gestiona usor aceasta situatie.
Diferenta dintre raul de dimineata obisnuit si sarcina toxica
a) Raului de dimineata in sarcina:
b) Sarcina toxica:
Semne si simptome in sarcina toxica:
Alte cauze si simptome pentru varsaturi (asociate cu alte afectiuni)
Nu toate varsaturile pot fi din cauza sarcinii. Poate fi vorba si de alte afectiuni, cum este de exemplu o infectie a tractului urinar. Contactati de urgenta medicul daca aveti urmatorele simptome care insotesc varsaturile:
Factori de risc
Exista o serie de factori de risc care ar putea duce la greata si varsaturi in timpul sarcinii. Dintre acestia enumeram:
Nu, de obicei nu. Copilul primeste hrana din rezervele organismului dumneavoastra, chiar daca e posibil sa nu mancati bine atunci cand aveti varsaturi. Efortul pe care il depuneti atunci cand aveti varsaturi nu dauneaza copilului dumneavoastra. De fapt, unele studii au aratat ca daca exista acest rau de dimineata insotit de varsaturi la inceputul sarcinii inseamna ca sarcina este sanatoasa si va putea fi dusa la capat cu succes.
Totusi, copilul Dumneavoastra poate fi afectat daca sarcina toxica se inrautateste si va deshidratati. In acest caz, cel mai probabil bebelusul Dumneavoastra va avea o greutate mica la nastere (dar asta nu este o regula; exista si exceptii).
Daca aveti greata suportabila si varsaturi usoare in timpul sarcinii nu este nevoie sa mergeti la medic sau sa faceti teste suplimentare. Cu toate acestea, este nevoie de sfatul medicului si investigatii suplimentare in urmatoarele cazuri:
Investigatiile pot include un test de urina pentru identificarea corpilor cetonici sau teste de sange.
Se poate face examen fizic la femeile cu suspiciune de sarcina toxica. Aprecierea poate fi mai utila insa daca pacienta are plangeri neobisnuite care sugereaza alte tulburari (de exemplu, sangerare sau dureri abdominale).
Examinarea include urmatoarele:
Studiile de laborator initiale utilizate in evaluarea femeilor cu sarcina toxica trebuie sa includa urmatoarele:
Studii imagistice
Urmatoarele studii imagistice pot fi utilizate pentru a evalua femeile cu sarcina toxica:
Unele cazuri sunt atat de severe incat necesita spitalizare. Tratamentul in spital poate include unul sau mai multe din urmatoarele metode:
Alte tratamente pot include:
Atentie: Cand vine vorba de medicamente, este foarte important sa cantariti bine riscurile si beneficiile asupra sarcinii. Unele medicamente pot avea efecte negative asupra dumneavoastra sau asupra dezvoltarii copilului dumneavoastra. Discutati despre riscurile si efectele secundare ale fiecarui medicament cu medicul care va supravegheaza sarcina.
Ce puteti face Dumneavoastra pentru ameliorarea raului, greturilor si a varsaturilor?
In cele mai multe cazuri, daca simptomele sunt discrete, nu este nevoie de nici un tratament specific. Cu toate acestea, exista anumite lucruri pe care puteti sa le incercati pentru ameliorarea simptomelor. Acestea includ urmatoarele:
Atentie: In general, nu trebuie să utilizati metode si remedii fara sfatul medicului atunci cand sunteti insarcinata pentru ca nu se cunoaste cu certitudine siguranta si eficacitatea acestora. Cel mai bine este sa discutati cu medicul Dumneavoastra in prealabil.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:25
Re: Sarcina toxica
Din pacate viitoarele mamici sunt supune unor riscuri ce pot atenta atat la sanatatea mamei, cat si la cea a bebelusului.
Ca o rasfratire a propriului organism senzatia de greata, cred ca unul din cele mai cunoscute simptome de sarcina, se revarsa si ia proportii degenerand si degranda starea viitoarei mamici.
Fiti puternice cele ce va confruntati cu aceste simptome, iar cele ce nu au aceste probleme sau care intentioneaza sa ramana insarcinate continuati sa cititi, sa va documentati pentru a-i oferi lui bebe ce e mai bun.
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:21
Re: Sarcina toxica
Din pacate viitoarele mamici sunt supune unor riscuri ce pot atenta atat la sanatatea mamei, cat si la cea a bebelusului.
Ca o rasfratire a propriului organism senzatia de greata, cred ca unul din cele mai cunoscute simptome de sarcina, se revarsa si ia proportii degenerand si degranda starea viitoarei mamici.
Fiti puternice cele ce va confruntati cu aceste simptome, iar cele ce nu au aceste probleme sau care intentioneaza sa ramana insarcinate continuati sa cititi, sa va documentati pentru a-i oferi lui bebe ce e mai bun.