Termen cautat
Categorie

Semne si simptome sarcina


Imagini

Cateodata nu este usor sa-ti dai seama ca esti insarcinata. Cu toate acestea, multe gravide (mai ales cele aflate la a doua sau a treia sarcina) recunosc din primele zile faptul ca urmeaza sa devina mamici.

Iata lista celor mai frecvente semne si simptome de sarcina:

1. Lipsa menstruatiei

Cele mai multe femei recunosc ca sunt insarcinate atunci cand nu le vine menstruatia intr-o luna. Acesta este cel mai evident semn al unei sarcini. S-ar putea ca unele femei sa aiba totusi o sangerare in momentul implantarii dar aceasta este de obicei mai usoara si/sau mai scurta. De asemenea, exista cazuri rare cand menstruatia apare peste sarcina in primele luni. Este de fapt o menstruatie “falsa” si reprezinta niste scurgeri de sange care dureaza mai putin decat o menstruatie normala (uneori culoarea este diferita spre maro sau roz in loc de rosu)

2. Sanii se maresc si devin sensibili

In timpul sarcinii sanii devin foarte sensibili si se pregatesc pentru functia de alaptare. Marirea sanilor apare ca rezultat al unui nivel ridicat de hormoni ce insotesc sarcina. Acesti hormoni sunt ca si cei prezenti in timpul menstruatiei, dar in cantitati mai mici, de aceea cateodata in timpul sarcinii femeile au sanii umflati si mai sensibili. Dupa primul trimestru de sarcina,aceasta senzatie devina mai mica si chiar dispare dupa al doilea trimestru de sarcina. Oricum sanii se vor modifica semnificativ in perioada de sarcina pregatindu-se pentru un nou rol, cel de alaptare a noului nascut si reprezentand unul dintre cele mai evidente simptome ale sarcinii.

3. Urinare frecventa

Cand se instaleaza sarcina cantitatea de sange din organismul femeii creste considerabil (cu 30 pana la 50% mai mult). Creste de asemenea cantitatea de lichide care ajunge in vezica, lucru care va rezulta intr-o urinare mai frecventa in timpul sarcinii. Urinarea frecventa la gravide este un rezultat al faptului ca fatul exercita presiune asupra vezicii dar si datorita secretiei hormonului hCG (pe baza caruia sunt construite majoritatea testelor de sarcina). Imediat dupa conceptie cantitatea de urina creste cu pana la 25% mai mult.

4. Oboseala si epuizare

Corpul utilizeaza cantitati uriase de energie pentru a gestiona cat mai bine dezvoltarea unui nou organism fapt care rezulta in oboseala mamei. Practic corpul mamei are nevoie de energie pentru el insusi dar si pentru fatul care se dezvolta si creste. Oboseala apare si datorita nivelului ridicat de progesteron din sange care are efect sedativ.

5. Greata si varsaturile de dimineata

Exista femei insarcinate care nu prezinta aceste semne (cam 30% dintre femei nu au greta si varsaturi). Totusi marea majoritate a femeilor insarcinate experimenteaza din plin greturile de dimineata si uneori chiar varsaturi. Aceste semne pot fi foarte frecvente si intense in cazul anumitor persoane care se simt rau si vomita toata ziua. Greata si varsaturile de dimineata pot aparea cateodata inainte de intarzierea menstruatiei. Cu toate acestea, cel mai frecvent apar in primele 6 saptamani de sarcina cand, datorita relaxarii reflexe a musculaturii tractului digestiv digestia este incetinita. Hormonul hCG este secretat de celulele embrionare care formeaza viitoarea placenta si se afla in sange in primul trimestru de sarcina. Acest hormon stimuleaza aria care influenteaza voma si a senzatia de greata, zona care se afla in partea trunchiului cerebral. Statisticile arata ca femeile gravidecare au stari severe de greata insotite de voma au mai mult de 50% sanse ca sa nasca o fetita. Astfel, greaturile reprezinta unul dintre cele mai elocvente simptome ale sarcinii.

7. Disgeuzia sau gust de metal in gura

Acesta este un simptom frecvent care reprezinta de fapt alterarea simtului gustativ. De multe ori gravida se trezeste cu o senzatie de metal in gura iar aceasta persista toata ziua uneori chiar si in timpul meselor. Disgeuzia agraveaza si mai mult greturile matinale ale femeilor insarcinate. Ea apare datorita hormonului de sarcina, in special datorita estrogenului. In al doilea trimestru de sarcina, cand hormonii se mai domolesc putin va disparea si disgeuzia.

8. Modificari ce intervin pe plan afectiv

Femeile insarcinate trec usor de la o stare de fericira la o stare inexplicabila de plans. Aceasta labilitate emotionala este frecventa de multe ori pe parcursul sarcinii la viitoarele mame. Rareori poate aparea chiar si starea de depresie, insotita de tulburari de somn, oboseala, mentala, modificarea stilului de hranire sau pierderea interesului pentru o anumita activitate. Sunt mai multi factori care influenteaza starea emotionala a viitoarei mame iar dintre acestia fac parte stresul, tulburarile de personalitate din familie, suport emotional insuficient, anxietate cu privire la starea de sanatate a copilului sau cu privire la situatia noua in care se afla gravida.

9. Sentiment de repulsie fata de unele mirosuri si mancaruri

Acest sentiment poate fi declansat de catre mecanismele de protectie ale copilului. Astfel, viitoarele mame devin sensibile la mirosul de tigara, de cafea sau alcool si se pot simti rau in prezenta acestora.

10. Pofta pentru anumite alimente

Femeile gravide poftesc cel mai frecvent la dulce, la produse lactate, alimente cu multe condimente, fructe acre si alte gustari cu sare. Cele mai ravnite in perioada de sarcina sunt inghetata, muraturile, rosiile, branza, lamaia si ciocolata. Poftele sunt puse pe seama schimbarilor hormonale ale gravidei, deficientelor nutritionale temporare si chiar nevoilor emotionale.

11. Constipatia

Nivelul de progesteron din organism se modifica lucru care incetineste miscarea alimentelor in intestine. La femeile gravide, alimentele raman mai mult in intestine, iar apa este reabsorbita lucru care duce la aparitia constipatiei, modificare recunoscuta ca un simptom al sarcinii.