Pentru majoritatea femeilor, mai ales pentru cele care nu isi planifica sarcina, prima saptamana trece fara ca ele sa-si dea seama ca sunt insarcinate. Uneori, femeile nu-si dau seama ca sunt gravide nici in a doua saptamana. De multe ori menstruatia poate varia, astfel incat o femeie poate presupune ca, atunci cand ciclul menstrual a intarziat, este vorba doar despre o dereglare hormonala temporara. Nu exista niciun simptom clar, evident de sarcina in primele saptamani, dar exista cateva semne cum ar fi oboseala, pierderea interesului pentru anumite lucruri, modificari ale dispozitiei precum si nevoia constanta de a urina. Cu toate acestea, cele mai multe femei atribuie aceste semne mai degraba sindromului de ciclu premenstrual, decat unei sarcini.
Ciclul menstrual dureaza aproximativ 28 de zile, desi in unele cazuri poate fi chiar mai scurt de 24 de zile sau mai lung de 35 de zile. Ciclul incepe cand un ou iese din ovar si trece prin trompele uterine, unde intalneste sperma si este fertilizat. De aici, oul fertilizat calatoreste prin trompele uterine si apoi se implanteaza in uter. Acesta este principalul motiv pentru care sunt atat de multe sarcini nedetectate in prima saptamana.
In timpul primei saptamani nu exista nici o dezvoltare majora a copilului. De fapt, oul trece din trompele uterine in uter. O femeie nu este cu adevarat insarcinata in acest moment, deoarece conceptia in sine nu se intampla pana la aproximativ doua saptamani dupa terminarea menstruatiei. Totusi, aceasta saptamana este inclusa in calendarul sarcinii pentru a ajuta medicul sa calculeze prima zi a utimului ciclu menstrual lunar. Din aceasta zi incepe perioada de noua luni (sau 40 de saptamani in termeni medicali) si se poate calcula data estimativa a nasterii.
Dupa ce ovulul a fost fertilizat, celulele incep sa se divida in urmatoarele sapte pana la zece zile. In prima saptamana, copilul este numit “blastocit”. Acesta are doua parti:
Daca se elibereaza si sunt fecundate mai multe ovule, se pot forma doi sau mai multi zigoti. Zigotii au 46 de cromozomi, un numar egal de la fiecare parinte, iar cromozomii contin material genetic ce determina sexul copilului, culoarea parului, a pielii, a ochilor, inaltimea si alte caracteristici fizice.
Nu exista o modificare fizica notabila in aceasta prima saptamana, cu toate ca in corpul dumneavoastra au loc mai multe schimbari. Cele mai comune simptome includ problemele digestive (gaze, constipatie), sani sensibili, oboseala, modificari ale dispozitie, greturi matinale si modificari hormonale. Aceste simptome variaza insa de la femeie la femeie, iar cele mai multe femei nu le vor simti decat dupa a doua saptamana de sarcina.