Ati intrat in trimestrul III. Felicitari ! Sunteti din ce in ce mai aproape de momentul fericit in care va veti cunoaste bebelusul si il veti putea tine in brate. Uterul continua sa creasca. In acest moment se intinde semnificativ pana deasupra ombilicului (cam la 8 cm deasupra). Simptomele de sarcina incep sa se schimbe din nou. Cel mai probabil pana acum ati luat in greutate intre 7.7 si 10.8 kg. Sanii cresc si se pregatesc pentru producerea laptelui. Bebelusul continua sa se dezvolte.
La 28 de saptamani bebelusul are cam 900 de grame si 35 cm lungime. Continua sa ia rapid in greutate, chiar daca in ultimele saptamami parea ca nu mai creste. Grasimea continua sa se acumuleze sub piele. Ochii se deschid iar sprancenele si pleoapele sunt pe deplin formate. Chiar si genele sunt vizibile. Sistemul enzimatic si procesele endocrine sunt inca in curs de dezvoltare, iar plamanii se maturizeaza. Glandele supra-renale incep secretia de androgen si estrogen. Oasele sunt moi si flexibile (pentru a permite trecerea prin canalul de nastere), dar sunt dezvoltate complet. Bebelusul poate face diferenta intre gusturi pentru ca deja are papile gustative. Unghiile si parul continua sa creasca.
Saptamana 28 de sarcina reprezinta un punct de reper important in dezvoltarea copilului. Chiar daca un bebelus nascut in acest stadiu al sarcinii ar avea nevoie de ajutor pentru a respira in mediul extern, plamanii sai s-au maturizat suficient incat bebelusul ar putea supravietui.
Puteti simti frecvent cum bebelusul loveste cu mainile si piciorusele. In acest stadiu, ciclul sau de somn si veghe este mai echilibrat. Totusi, daca simtiti ca se misca, nu inseamna ca el este treaz. De fapt, el petrece putin timp pe deplin activ, cu ochii deschisi, ceea ce inseamna ca majoritatea miscarilor sale sunt in timpul somnului.
Bebelusul incepe usor sa se pozitioneze cu capul in jos, pregatindu-se astfel pentru nastere. Clipeste des, suge cu mai multa putere, tuseste, sughite si respira mai bine. Inima sa bate puternic iar partenerul dumneavoastra poate sa o auda daca pune urechea pe burtica. Vederea copilului s-a dezvoltat si va putea sa va priveasca fata atunci cand il veti alapta. Creierul continua sa se dezvolte si sa se pregateasca pentru mediul extern. Complexul talamocortical, o parte importanta a creierului responsabila pentru constiinta, incepe sa devina activ.
Cordonul ombilical este legat de placenta, care reprezinta mediul de viata al bebelusului pana in momentul nasterii. In general un cordon ombilical poate ajunge sa aiba aceeasi lungime ca si bebelusul (50-60 cm). El contine trei vase de sange: doua artere care transporta sangele dezoxigenat si deseurile de la copil spre placenta si o vena care transporta sange cu oxigen de la placenta spre copil. Diametrul cordonului ombilical este de obicei mai mic, in jur de 2 cm, iar arterele sunt protejate de un strat protector gelatinos. Din acest motiv, nu exista riscul de sugrumare a cordonului.
Cresterea bebelusului in uter este influentata de mai multi factori, iar rata de crestere variaza pe tot parcursul sarcinii. Cresterea sa are la baza un flux constant de nutrienti. Majoritatea substantelor nutritive sunt transferate nemodificate prin placenta, dar unele substante sunt produse chiar de catre plancenta. In fine, bebelusul produce si el o cantitate mica de substante. Acestea includ hormonul tiroxina, care are multe functii importante si care trebuie controlat cu exactitate. Placenta formeaza o bariera aproape perfecta in fata tiroxinei, permitind mamei si copilului sa-si adapteze independent nivelul de tiroxina. In stadiile incipiente ale sarcinii, factorii genetici sunt cei care determina in cea mai mare parte marimea bebelusului, dar dupa aceea factorii de mediu incep sa fie din ce in ce mai importanti. In general, greutatea finala a copilului la nastere este determinata aproximativ 40% de factorii genetici si 60% de factorii de mediu. Copilul creste intr-un ritm aproape constant de la 24 de saptamani pana in ultimele 2-3 saptamani, cand cresterea incetineste. Organele interne ale bebelusului sunt influentate de cresterea sa actuala. Ficatul continua sa se extinda, iar masa musculara creste.
Desi majoritatea bebelusilor par identici la ecografii, puteti observa usor trasaturile principale, cum ar fi forma urechilor, buzele si nasul. Din acest moment, trasaturile vor deveni din ce in ce mai individualizate si mai usor de recunoscut.
In acest stadiu probabil ca va ganditi din ce in ce mai mult la momentul nasterii. Este absolut normal sa aveti temeri si sa fiti putin ingrijorata cu privire la travaliu, dar incercati sa va relaxati.
Uterul creste si sarcina incepe sa devina inconfortabila. Picioarele se umfla si puteti avea dureri de spate. Pe masura ce bebelusul se aseaza in pozitia potrivita pentru nastere, cu capul in jos, puteti simti o durere acuta, furnicaturi sau amorteala ce incepe in zona feselor si radiaza in partea din spate a picioarelor. Uterul si capul bebelusului pun presiune pe nervul sciatic. Durerea de sciatica poate ajunge sa fie destul de puternica in anumite momente. Daca bebelusul isi schimba pozitia, durerea va disparea, insa ea va reveni de mai multe ori pana la finalul sarcinii. Pentru a reduce disconfortul, aplicati comprese caldute, faceti o baie calda sau intindeti-va in pat si odihniti-va.
Pentru ca uterul apasa pe colon, este posibil sa aveti des constipatie, un simptom frecvent in acest stadiu al sarcinii. De asemenea, urinarea frecventa, insomnia, crampele musculare si hemoroizii continua sa va afecteze viata de zi cu zi. Multe femei incep acum sa experimenteze contractiile Braxton Hicks, iar unele femei au arsuri la stomac din cauza uterului care pune presiune asupra stomacului.