In saptamana 30 de sarcina bebelusul are dimensiunea unei verze mici. Burtica dumneavoastra este un indiciu clar ca bebelusul creste in fiecare zi. El are cam 1.3 kg si aproximativ 39 de cm. Creierul este in plina dezvoltare si se imbunatateste in ritm rapid. Bebelusul elimina si reabsoarbe aproape 0.5 litri de urina in fiecare zi, iar lichidul amniotic atinge un volum maxim de 100-200 ml.
Cum creierul si noile celule de grasime ii regleaza temperatura corpului, lanugo, acel par pufos si moale care acopera corpul bebelusului, incepe sa dispara. Cu toate acestea, la nastere bebelusul poate avea inca putine fire de lanugo ramase pe spate si pe umeri. Tesutul adipos se dezvolta si ridurile din pielea bebelusului incep sa se netezeasca. Copilul incepe sa practice respiratia pe cont propriu si s-ar putea sa simtiti fluturi in uter atunci cand el sughite. Este din ce in ce mai activ atunci cand este treaz. El a crescut atat de mult incat ocupa aproape toata cavitatea uterina. Pe masura ce creierul continua se se maturizeze, bebelusul incepe sa-si exerseze ochii, muschii si plamanii. Tractul digestiv este pe deplin functional; bebelusul ia subtante nutritive din depozitele dumneavoastra si le prelucreaza.
O alta schimbare majora la 30 de saptamani este faptul ca maduva osoasa a preluat productia de celule rosii in sange (inainte, grupuri de tesuturi iar mai apoi splina s-au ocupat de producerea celulelor sanguine). Acesta este un pas important, deoarece inseamna ca organismul bebelusul dumneavoastra poate sa supravietuiasca pe cont propriu dupa nastere.
Nivelul scazut de lichid amniotic, cunoscut sub numele de oligohidramnios, poate fi un semn ca bebelusul nu se dezvolta corespunzator sau are probleme renale. Lichidul amniotic excesiv, cunoscut sub numele de polyhydramnios, poate aparea in sarcini gemelare sau de tripleti si este, de asemenea, asociat cu anomalii fizice fetale sau cu diabet la mama.
In uter si in primele luni ale vietii sale, copilul se bazeaza pe imunitatea dumneavoastra la diverse infectii. Daca sistemul dumneavoastra imunitar ar crede ca bebelusul este un corp strain, ar demara un atac asupra lui. Dar dumneavoastra si copilul dumneavoastra sunteti conceputi in asa fel incat acest lucru nu se intampla. Copilul nu are capacitatea de a produce anticorpi (pe care sistemul dumneavoastra imunitar i-ar ataca) in uter. El se bazeaza in intregime pe dumneavoastra sa-l protejati de infectii, nu numai in uter, dar si in exterior, dupa nastere. Aceasta protectie dupa nastere este posibila, deoarece anticorpii din sistemul imunitar trec prin placenta in fluxul sanguin al copilului, in timp ce sunteti gravida. Daca aveti imunitate la o boala, cum ar fi rujeola, oreion, poliomielita si multe alte infectii severe, copilul va purta anticorpii dumneavoastra impotriva acestor afectiuni. Aceasta asa numita imunitate pasiva se pierde cu timpul.
Sunteti in saptamana 30 si mai aveti doar 10 saptamani pana la finalul sarcinii. Multe din simptomele de sarcina timpurie de care ati crezut ca ati scapat, vor reveni acum. Astfel de simptome sunt: urinarea frecventa deoarece capul bebelusului apasa pe vezica dumneavoastra, sensibilitate la nivelul sanilor pentru ca acestia incep sa se pregateasca pentru a produce lapte, oboseala, arsuri la stomac.
In trimestrul trei sanii dumneavoastra se vor pregati pentru hranirea bebelusului si este posibil sa simtiti putin disconfort. Sanii vor deveni mai plini, se pot simti grei. Areolele (zona din jurul mameloanelor) se vor inchide la culoare. Este posibil sa simtiti in sani mici umflaturi ca niste bulgari. Este colostrul, primul lapte pe care il produc sanii. Acesta se poate scurge putin. Glandele mici de pe suprafata areolelor dumneavoastra (cunoscute si sub numele de tuberculii Montgomery) vor deveni proeminente. Este posibil sa aveti vene inchise la culoare de-a lungul sanilor, datorita fluxului sanguin crescut. La nivelul sanilor puteti simti o sensibilitate mai mare decat de obicei, mai ales daca sunt atinsi.
Indigestia este unul din cele mai comune si enervante simptome ale sarcinii. Indigestia apare din cauza hormonilor de sarcina care determina si relaxarea muschilor pelvini ca sa puteti naste bebelusul. Ei influenteaza, de asemenea, relaxarea inelului de muschi care separa esofagul de stomac. In consecinta, alimentele si sucurile digestive se pot intoarce din burtica in piept si in gat. Extinderea uterului, care exercita presiune asupra stomacului inrautateste si mai mult situatia.
Pentru a face fata arsurilor evitati alimentele care pot cauza disconfort digestiv, adica alimente si condimentate, grase sau prajeli si ciocolata. Este mai indicat sa aveti mese mai des si sa mancati cate putin. De asemenea, este important sa nu stati culcata atunci cand mancati si nici dupa masa. Din fericire, dupa ce bebelusul se va naste, arsurile vor disparea.
Femeile gravide iau cel mai mult in greutate in perioada dintre saptamanile 20-30. Veti continua sa luati in greutate dar cele mai dramatice schimbari ale corpului inca nu se vor produce. Puteti avea senzatie de disconfort pe masura ce luati in greutate si pe masura ce simptomele de sarcina continua sa va afecteze viata de zi cu zi. Este recomandat sa aveti o postura dreapta pentru a controla durerile de spate. Hormonii de sarcina va slabesc articulatiile si cantitatea de lichid amniotic scade pe masura ce bebelusul creste. Este important sa va odihniti pe masura ce inaintati in trimestrul trei de sarcina. Acest lucru va ameliora toate simptomele sarcinii, durerile si dezechilibrele hormonale.