Va indreptati spre trimestrul trei de sarcina. Cel mai important lucru pe care il veti observa in aceasta perioada este greutatea pe care o acumuleaza bebelusul si kilogramele in plus pe care le veti lua. In aceasta etapa a sarcinii este crucial sa aveti o dieta bine echilibrata (o dieta care sa includa si alimente bogate in fibre pentru a contracara constipatia) si sa beti multe lichide (apa sau sucuri naturale). Veti continua controalele de rutina cu medicul care va supravegheaza sarcina si asigurati-va ca veti obtine raspuns la toate intrebarile pe care le aveti.
In saptamana 31 de sarcina bebelusul este de dimensiunea unui dovleac mic. Simturile sale se dezvolta. Bebelusul are aproximativ 1500 grame si 18 cm in lungime. Se apropie rapid de lungimea pe care o va avea la nastere. Doarme perioade mai lungi de timp astfel incat puteti sa nu-l prea simtiti uneori. Deschide foarte des ochii dar pentru perioade scurte de timp. Muschii se dezvolta. Pielea este mai groasa si mai putin transparenta, incepe sa aiba o tenta de roz in loc de rosu cum sunt vasele de sange, care sunt acoperite mai bine acum. Scheletul copilului este aproape de dimensiunea finala, dar este inca foarte slab. El va continua sa creasca de acum, desi in ultimele saptamani de sarcina cresterea se datoreaza in principal grasimii si nu masei musculare. Interesant este ca, in medie, de acum baietii incep sa fie putin mai grei decat fetele.
Pe masura ce se intaresc muschii, bebelusul incepe sa aiba miscari mai complexe, fine si puternice. Miscarile pe care le face bebelusul sunt importante pentru ca ele il ajuta sa se coordoneze, sa-si intareasca oasele si muschii. Numarul de celule musculare continua sa creasca pana la 38 de saptamani.
In ultimele saptamani de sarcina pozitia fetala familiara este din ce in ce mai des observata la ecografii. Acest lucru nu se intampla doar din cauza lipsei de spatiu, ci si pentru ca muschii flexori ai bebelusului (cei care permit indoirea coatelor, soldurilor si genunchilor) sunt mai dezvoltati decat muschii extensori (cei care extind bratele si picioarele) din fiecare membru.
Bebelusul continua sa acumuleze grasime. In ultimele doua luni el va lua rapid in greutate. Tractul digestiv si plamanii sunt aproape maturi. Plamanii se pot umfla corespunzator in acest moment, producand surfactant.
Urechile sunt complet dezvoltate, asa ca bebelusul va asculta tot ce se poate auzi in interiorul uterului. Bebelusii la 31 de saptamani pot auzi respiratia si bataile inimii mamei, pot auzi muzica si vocile din exterior. Studiile au aratat ca bebelusii inca nenascuti se misca si respira pe ritmul muzicii. Exista cateva pareri care spun ca expunerea bebelusului din burtica la anumite genuri de muzica ii dezvolta acestuia creierul intr-un ritm mai alert. In acest stadiu, ar trebui evitate zgomotele foarte puternice (de exemplu: un concert rock).
Unghiile sunt complet formate, iar copilul se poate chiar zgaria in uter. Lichidul amniotic este extrem de important in acest moment. Copilul inghite si urineaza aproape o jumatate de litru pe zi. Daca exista prea mult lichid amniotic, copilul poate sa nu inghita in mod corespunzator si ar putea avea probleme gastro-intestinale. Daca exista prea putin lichid amniotic, copilul nu ar putea urina in mod corespunzator si ar putea avea probleme cu rinichii sau poate fi o problema cu placenta. Medicul poate masura si evalua dimensiunea burtii dumneavoastra si dimensiunea bebelusului. Dimensiunea burticii dumneavoastra il ajuta sa identifice daca exista vreo problema. Se poate face o ecografie.
Creierul se dezvolta in aceste zile, devenind mai rapid ca niciodata. Conexiunile intre celulele nervoase individuale (de ordinul miliardelor) se realizeaza intr-un ritm super rapid. In acest moment el prelucreaza informatiile, poate urmari lumina si percepe semnale de la toate cele cinci simturi. Bineinteles, el nu poate mirosi deocamdata nimic, dar acest lucru se intampla pentru ca el este scufundat in lichidul amniotic. Din fericire pentru dumneavoastra si pentru bebelus, imediat dupa nastere mirosul dumneavoastra va fi primul pe care il va respira bebelusul, un parfum care va deveni imediat preferatul sau.
Bebelusul are o serie de activitati in acest moment: sughite, inghite, respira, se stramba, pedaleaza cu picioarele de-a lungul peretelui uterin, isi suge degetul. Exista bebelusi care isi sug degetul atat de tare in uter, incat la nastere se poate observa semn pe degetul mare.
Bebelusul ia in greutate si dumneavoastra la fel. La 31 de saptamani inseamna ca sunteti aproape de momentul nasterii si totusi dumneavoastra puteti simti ca mai aveti foarte mult pana veti naste. Puteti incepe sa experimentati durerile de spate mai intense ca nicioadata. Va este imposibil sa dormiti frumos si confortabil pentru perioade lungi de timp. Incercati sa va relaxati si sa gasiti pozitia cea mai confortabila pentru dumneavoastra. Cu toate acestea, nu aveti voie sa dormiti pe burta sau pe spate. O perna lunga poate fi utila pentru a va sprijini burta. Sanii se pregatesc pentru alaptare si este posibil sa aveti scurgeri de colostru, o substanta lipiciosa, galbuie. Acest lucru este perfect normal. Ati putea incepe sa aveti chiar scurgeri de urina cand radeti, stranutati sau tusiti. Acest lucru este la fel de normal. Exercitiile Kegel va pot ajuta in aceasta situatie.
Poate ca va simtiti stomacul ca si cum ar fi in piept iar plamanii parca nici nu mai sunt. In saptamana 31 de sarcina, uterul poate fi simtit la aproximativ 10 cm deasubra buricului. Acest lucru inseamna ca uterul impinge toate organele interne pentru a-si face loc. Astfel, plamanii vor fi mai inghesuiti, nu se vor putea extinde pe deplin si, in consecinta, veti respira mai greu. Lucrul acesta se va ameliora in ultima parte a trimestrului trei de sarcina, cand bebelusul se coboara spre zona pelvina pentru a se pregati de nastere. Pana atunci trebuie sa incercati sa faceti tot posibilul sa faceti fata acestor dificultati de respiratie care va pot face sa va simtiti inconfortabil. Iata cateva sfaturi: nu depuneti mult efort, stati culcata pe partea stanga atunci cand dormiti, mentineti o postura dreapta atunci cand mergeti.