Pe masura ce intrati in luna a opta, incepeti sa simtiti cum organismul se pregateste pentru nastere. Continuati sa mancati si sa va miscati cate putin, odihniti-va si mergeti cu incredere la programarile cu medicul care va supravegheaza sarcina. Urmati sfaturile medicului si nu efectuati activitati intense in aceste ultime saptamani de sarcina.
La 32 de saptamani bebelusul are aproximativ 1700 g si 40 cm in lungime. A inceput sa se pregateasca pentru nastere. In saptamanile care au ramas el isi va exersa abilitatile pentru a face fata mediului exterior.
Bebelusul inghite si respira, suge, isi misca mainile si cu picioarele. Sistemul digestiv este complet format si functional. La fiecare 40 de minute, copilul inghite suficient lichid amniotic, isi umple stomacul si elimina in sacul amniotic. Astfel, bebelusul inghite si elimina aproape o jumatate de litru de lichid amniotic in fiecare zi. Acest lichid ii ofera nutrientii necesari, mai ales proteine si este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a intestinelor.
Gustul bebelusului s-a dezvoltat, asa incat daca veti consuma alimente condimentate, el poate distinge acest gust nou in lichidul pe care il inghite. Lichidul amniotic nu intra in plamani, ci aluneca in jos, pe esofag, catre stomac, unde sta pentru o scurta perioada de timp. Contractiile musculare muta lichidul incet in intestinul subtire si apoi in cel mare. Doar meconiu intra in colon, sectiunea finala a intestinului gros, unde se acumuleaza pana la nastere. Bebelusii nu elimina de obicei meconiu inainte de nastere. Meconiu contine celulele pielii, firele de par lanugo si vernix. Are o culoare verzuie datorita bilirubinei.
Desi mai sunt multe saptamani pana la nastere, copilul arata din ce in ce mai mult ca un nou-nascut. Sub pielea sa se acumuleaza grasime, astfel incat ea devine mai putin transparenta si mai opaca. Pielea bebelusului este acum moale si neteda. Creierul sau continua sa se dezvolte, prin urmare este important sa mancati bine. Scheletul osos este complet format, dar oasele sunt inca moi si flexibile. Cordonul ombilical este acoperit cu o substanta gelatinoasa pentru a-l proteja de eventuale noduri si legaturi atunci cand copilul se intoarce si isi schimba pozitia.
Unghiile bebelusului s-au dezvoltat complet si se apropie de varfurile degetelor. Pentru ca bebelusul este inconjurat de lichid amniotic, unghiile sunt foarte moi si nu se poate zgaria.
In aceasta perioada puteti simti miscarile bruste ale bebelusului, pentru ca spatiul in care se afla a devenit mai stramt. Cu toate acestea, el este mai calm. Unii bebelusi se pregatesc deja de nastere si se pozitioneaza cu capul spre zona pelvisului. Aproximativ 5% dintre copii se pozitioneaza insa in pozitia chiulasa (cu fundul si picioarele ridicare lateral). Nu trebuie sa va ingrijorati daca este si cazul dumneavoastra pentru ca bebelusul isi poate schimba pozitia pana la momentul nasterii.Deoarece el este destul de slab, articulatiile ii permit sa fie flexibil.
Bebelusul doarme in etape de 20 pana la 40 de minute, ceea ce inseamna ca e posibil sa nu-l mai simtiti atat de mult in aceasta saptamana. Oamenii de stiinta au descoperit ca in acest stadiu, bebelusii pot visa la fel ca adultii.
In aceasta saptamana corpul dumneavoastra poate incepe deja sa se pregateasca pentru nastere, ceea ce inseamna ca muschii se incordeaza. Daca simtiti o stransoare ce apare periodic in uter, cel mai probabil este vorba despre contractiile Braxton Hicks. Acestea sunt contractii neregulare care incep se se simta de pe la mijlocul sarcinii si cresc in frecventa si intensitate pe masura ce sarcina avanseaza. Contractiile Braxton Hicks va pregatesc pentru travaliul prin care veti trece la finalul sarcinii. Femeile care se afla la a doua sau a treia sarcina pot simti aceste contractii mai usor decat mamele aflate la prima sarcina. Aceste contractii dureaza in jur de 15 pana la 30 de secunde, dar pot tine chiar si doua minute. Daca doriti sa va asigurati ca experimentati contractii Braxton Hicks, incercati sa va schimbati pozitia. Daca durerea dispare inseamna ca ati avut contractii false.
Puteti observa cum ombilicul iese putin in afara din cauza cresterii uterului. Ca majoritatea femeilor insarcinate, probabil ca sunteti fericita si incantata ca veti avea un copil, dar sunteti si putin ingrijorata de modul in care corpul dumneavoastra va reveni la forma initiala. Unele femei sunt dezamagite si suparate ca nu vor mai putea fi la fel ca inainte. Acest lucru este absolut normal. Cu o dieta sanatoasa si exercitii fizice corespunzatoare dupa nastere, veti putea sa va recapatati silueta, iar ombilicul se va retrage la forma sa normala.
Alte simptome: oboseala, dificultati de repiratie, insomnie, arsuri la stomac, sangerari nazale, modificari de dispozitie si rareori greata.
1. Stati in genunchi, sprijinita pe palme, in fata si unduiti soldurile dintr-o parte in alta. Arcuiti apoi spatele.
2. Stati in genunchi pe podea si sprijiniti-va de un fotoliu sau de cateva perne.
3. Stati pe podea cu spatele drept si lipiti talpile picioarelor. Lasati genunchii sa cada usor in lateral in timp ce va sprijiniti coatele pe coapsele interioare.
4. Inotati pentru a stimula deschiderea pelvisului.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:25
Re: Saptamana 32-a de sarcina
Si la mine e la fel... se misca continuu. Daca doarme inseamna ca se misca prin somn....
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:25
Re: Saptamana 32-a de sarcina
eu simt copilul de dimineataa pana seara la 12...desi aici scrie ca doarme destul de mult nu-mi dau seama cand doarme al meu...la cat de agitat este
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:21
Re: Saptamana 32-a de sarcina
Si la mine e la fel... se misca continuu. Daca doarme inseamna ca se misca prin somn....
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 15:21
Re: Saptamana 32-a de sarcina
eu simt copilul de dimineataa pana seara la 12...desi aici scrie ca doarme destul de mult nu-mi dau seama cand doarme al meu...la cat de agitat este