In saptamana 39 bebelusul cantareste in jur de 3-4 kg si are cam 50 cm. Aceste dimensiuni nu se vor schimba prea mult de acum incolo, dar creierul bebelusului este in continua crestere intr-un ritm uimitor, un ritm care va continua si in primii trei ani din viata.
Pielea bebelusului se schimba acum de la roz spre alb, indiferent ce culoare a pielii va avea in cele din urma pentru ca pigmentarea va avea loc la putin timp dupa nastere. Acest lucru se intampla pentru ca un strat gros de grasime s-a depus pe vasele de sange, lucru care face ca obrajorii bebelusului sa fie dolofani si fini la atingere.
In aceasta saptamana, majoritatea bebelusilor sunt pregatiti de nastere, s-au dezvoltat complet si sunt pozitionati cu capul in jos. Nu va faceti griji daca medicul spune ca bebelusul este mare. Este extrem de dificil de a judeca greutatea copilului cu precizie din exterior.
Unii copii sunt pozitionati in uter cu fundul in jos si capul sus. De fapt, mai exista si alte posibile pozitii pe care le poate avea bebelusul in afara de cea normala, de dorit, de pregatire pentru nastere (cu capul in jos). Medicul poate incerca sa intoarca bebelusul cu capul in jos, iar daca nu reuseste acest lucru iar bebelusul este intr-o pozitie anormala, va poate recomanda sa nasteti prin cezariana.
Daca copilul se naste in aceasta saptamana, el va fi probabil sanatos, iar toate organele sale vor putea sa functioneze bine. Plamanii bebelusului sunt maturi in saptamana 39, dar ei nu pot functiona pe cont propriu pana dupa nastere. Chiar daca nu nasteti in această saptamana, copilul va continua sa creasca. El ar trebui sa ramana activ pana la nastere, prin urmare, daca nu-l mai simtiti cum se misca, este important sa va sunati medicul.
Copilului continua sa-i creasca parul si sa I se dezvolte creierul. Cercetatorii au aratat ca atunci cand un bebelus este gata sa se nasca, el trimite un semnal chimic de androgeni catre placenta. Productia de estrogen creste, lucru care duce la declansarea travaliului. Daca acest lucru este adevarat inseamna ca vechea vorba din popor se adevereste: "numai bebelusul stie exact cand vine momentul nasterii."
Aceste ultime zile (sau saptamani de sarcina daca bebelusul se lasa asteptat) pot parea ca trec foarte repede si ca nu sunteti pregatita pentru aceasta experienta. Probabil ca va simtiti din ce in ce mai incomod si va miscati dificil din cauza greutatii pe care o purtati. In plus, bebelusul coboara in pelvis si puteti avea o senzatie neplacuta. Contractiile Braxton Hicks sunt probabil in crestere atat in intensitate, cat si in frecventa. Asta e un lucru bun, deoarece aceasta inseamna ca organismul dumneavoastra se pregateste pentru nastere.
Ati putea sa va confruntati cu dificultati in a gasi o pozitie de dormit. Sanii dumneavoastra vor continua sa creasca si sa devina din ce in ce sensibili. Ati putea incepe chiar sa aveti scurgeri de lichid numit colostru. Fiecare parte a corpului incepe sa se umfle, dar este important sa continuati sa beti multa apa. Daca nu ati experimentat inca contractii false, puteti incepe sa le simtiti in aceasta saptamana. Cel mai simplu mod de a diferentia contractiile false de la cele reale este sa aveti in vedere ca cele reale va impiedica sa mergeti si sa vorbiti. Copilul se apropie de colul uterin, cervixul devine mai moale, mai subtire si se pregateste pentru nastere.
Cand copilul coboara spre pelvis, apasa pe vezica dumneavoastra si veti fi nevoita sa mergeti de multe ori la baie.
Fiind constienta de faptul ca puteti naste oricand de acum, ar trebui sa fiti atenta la orice semn de incepere a travaliului. Acest lucru include:
Multe spitale si clinici sunt din ce in ce mai deschise si receptive la dorintele femeilor insarcinate de a fi treze, de a se simti cat mai confortabil si aproape de cei pe care ii iubeste atat in momentul nasterii cat si imediat dupa nastere. Daca ati hotarat ca veti naste prin cezariana luati in considerare urmatoarele lucruri:
Daca va ingrijiti ca momentul nasterii prin cezariana sa fie cat mai placut, puteti reduce riscul aparitiei depresiei postpartum si veti putea sa va atasati mai repede de bebelusul dumneavoastra.