Termen cautat
Categorie

Echografia (Ecografia)


Pentru majoritatea femeilor de azi, este aproape imposibil de imaginat trecerea printr-o sarcina fara a face macar o ecografie. Dar, aceste imagini iconice alb negru ale fatului in curs de dezvoltare, generate de reflexia undelor sonore de inalta frecventa, au inceput sa devina populare in randul femeilor insarcinate de abia in jurul anilor 1950.

Ultrasunetele au fost foloste prima data in scopuri clinice in 1956 in Glasgow, dar spitalele britanice au inceput sa le utilizeze in anii 1970, iar la scara mai larga in SUA s-au folosit mai tarziu in anii '70.

Pana la finalul secolului XX, imagistica cu ultrasunete a devenit o rutina in clinicile de materniate din toate tarile dezvoltate.

Ecografia obstetrica este folosita azi pentru a confirma o sarcina, pentru a identifica sexul bebelusului nenascut sau numarul de fetusi, pentru a detecta posibilele anomalii fetale, cum ar fi microcefalia (un cap anormal de mic), lipsa rinichilor sau alte probleme.

Impactul emotional, precum si cel social sunt puternice. Astfel, ecografia s-a bucurat de o primire entuziasta din partea femeilor gravide. Mai mult, s-a dovedit ca vederea fatului in curs de dezvoltare are si un puternic efect de umanizare. Donald, medicul care a contribuit la dezvoltarea tehnologiei legate de ecograf, a fost un anglican devotat si stia ca imaginile realizate vor avea o semnificatie morala importanta pentru femeile care se gandeau sa avorteze. Din pacate, la polul opus se afla persoanele din unele tari din Asia de Est, care decid intreruperea sarcinii daca ecografia arata ca sexul fatului nu este cel dorit (de obicei fata).

Ce este ecografia ?

O ecografie sau un examen cu ultrasunete este o procedura ce foloseste undele sunetului de inalta frecventa (care nu pot fi percepute de urechea umana) pentru a scana abdomenul si cavitatea pelviana a unei femei insarcinate, creand o imagine (ecografie/ sonograma) a copilului si a placentei. Practic, prin intermediul ultrasunetelor prenatale, ecourile sunt inregistrate si transformate in fotografii sau filmulete cu fatul inca nenascut. Dar, o ecografie nu va arata informatii doar despre copil, ci si despre ovare, placenta, lichid amniotic si sacul gestational.

Tipuri de ecografii

Exista sapte examene ecografice principale, diferite, dar toate au la baza acelasi principiu.

 1. Ecografia transvaginala. Se realizeaza in interiorul vaginului si este cel mai des utilizata in etapa timpurie a unei sarcini. O sonda ca o bagheta este introdusa in vagin. Aceasta emite unde sonore si capteaza reflectiile.
 2. Ecografia standard. Este un examen ecografic traditional, in timpul caruia un dispozitiv este deplasat pe abdomen si genereaza imagini 2-D ale fatului in curs de dezvoltare. Acest tip de ecografie fetala permite medicului sa determine varsta gestationala a copilului si sa evalueze cresterea si dezvoltarea sa. In general dureaza cam 20 de minute.
 3. Ecografia avansata. Este un examen similar cu cel standard, dar acesta vizeaza o problema suspecta si utilizeaza echipamente mai performante.
 4. Ecografia Doppler. Aceasta procedura ecografica masoara miscarile realizate de frecventa ultrasunetelor pe masura ce acestea se deplaseaza pe obiecte in miscare, de exemplu pe celule sanguine. Acest examen permite astfel masurarea vitezei circulatiei sangvine.
 5. Ecografia 3-D. Foloseste sonde si software special concepute pentru a genera imagini 3-D ale fatului in curs de dezvoltare.
 6. Ecografia 4-D sau 3-D dinamica. Foloseste scanere special concepute pentru a putea vedea fata si miscarile copilului inainte de nastere.
 7. Ecocardiografia fetala. Foloseste ultrasunete pentru a evalua anatomia si functia inimii copilului. Poate confirma sau infirma un defect cardiac congenital.

Cand sunt efectuate ecografiile ?

Ecografiile pot fi realizate in orice moment din timpul sarcinii, iar rezultatele se observa imediat pe un monitor chiar in momentul procedurii. La inceputul sarcinii se foloseste in general ecografia transvaginala pentru a diagnostica o potentiala sarcina ectopica sau orice alte probleme incipiente.

Nu exista un numar recomandat de ecografii care ar trebui realizate in timpul sarcinii. Ecografiile se realizeaza in general mai ales atunci cand sunt indicate din punct de vedere medical, ceea ce inseamna ca o sarcina sanatoasa nu necesita neaparat o ecografie. Numarul mediu de ecografii variaza in functie de fiecare medic ce supravegheaza o sarcina iar acesta poate solicita realizarea unor ecografii suplimentare daca suspecteaza anumite complicatii sau probleme legate de sarcina in curs de dezvoltare.

De ce sunt utile ecografiile ?

Ecografiile sunt proceduri de diagnosticare cu ajutorul carora se pot detecta anumite anomalii sau complicatii ale sarcinii. De obicei, sunt realizate in combinatie cu alte examene, cum ar fi triplu test, amniocenteza sau prelevarea de celule villus.

In cazul unei sarcini cu risc crescut, ecografia poate fi salvatoare pentru mama. De exemplu, daca o femeie are sangerari in primul trimestru de sarcina, ecografia poate detecta daca fatul se misca sau daca fatul este mort si trebuie scos. De asemenea, se poate detecta un chist ovarian sau o sarcina ectopica, ce provoaca durere pelviana mamei in prima etapa a sarcinii. Un alt exemplu cand ecografia este extrem de benefica, este in al treilea trimestru de sarcina pentru a identifica pozitia si cantitatea de lichid amniotic. O ecografie poate arata medicului ca trebuie sa induca urgent nasterea pentru ca fatul sa fie salvat.

Ecografia este recomandata din punct de vedere medical in timpul sarcinii din urmatoarele motive:

a) In primul trimestru de sarcina:

 • Confirma o sarcina viabila
 • Confirma bataile inimii fatului
 • Permite determinarea varstei gestationale prin masurare
 • Confirma o sarcina ectopica
 • Evalueaza o sarcina anormala

b) In al doilea trimestru de sarcina:

 • Ajuta la diagnosticarea malformatiilor fetale
 • In saptamanile 13-14: identifica un potential sindrom Down
 • In saptamanile 18-20: permite identificarea altor malformatii congenitale
 • Anomalii structurale
 • Confirma o sarcina multipla
 • Permite verificarea starii fatului si ofera informatii referitoare la cresterea si dezvoltarea sa intrauterina
 • Confirma o moarte intrauterina
 • Permite identificarea de niveluri excesive sau prea mici de lichid amniotic
 • Permite evaluarea starii generale a fatului

c) In al treilea trimestru de sarcina

 • Permite identificarea locatiei placentare
 • Confirma moartea intrauterina
 • Permite observarea prezentarii fetale
 • Permite identificarea miscarilor fetale
 • Identificarea anomaliilor uterine sau pelviene ale mamei
 • Determina pozitia fatului inainte de nastere. Daca bebelusul este intr-o pozitie anormala, medicul poate recomanda nasterea prin cezariana.

Cum ar tebui sa va pregatiti pentru o ecografie ?

Nu exista o pregatire speciala pentru testul ecografic, dar majoritatea medicilor recomanda sa beti 4-6 pahare cu apa inainte, astfel incat vezica sa fie plina. Acest lucru va ajuta medicul sa vada mai bine copilul.

Cum decurge un test de ecografie ?

 • Vi se poate cere sa va schimbati intr-un halat de spital.
 • Daca urmeaza sa faceti o ecografie transabdominala, imbracati-va cu haine lejere, usor de indepartat, astfel incat sa puteti expune cu usurinta abdomenul.
 • Daca faceti programare in prealabil, intrebati daca veti face o ecografie transvaginala sau transabdominala.
 • Va veti intinde pe masa in timpul testului si medicul va aplica putin gel solubil in apa pe suprafata abdomenului dumneavoastra. Acest gel nu dauneaza pielii si nu pateaza hainele.
 • Un mic dispozitiv, numit traductor (sonda) se aplica usor pe pielea de pe abdomen. Traductorul trimite unde sonore de inalta frecventa in organism si se reflecta pe structurile interne, inclusiv pe copil. Undele sonore sau ecourile sunt apoi refletate inapoi, primite de traductor si transformate in imagini care apar pe un monitor.
 • Nu exista practic nici un disconfort semnificativ in timpul testului dar, daca aveti vezica plina, s-ar putea sa simtiti foarte putin disconfort atunci cand medicul aplica sonda pe vezica urinara.
 • Medicul va poate cere sa va tineti respiratia pentru scurt timp de mai multe ori.
 • Testul cu ultrasunete are o durata variabila, dar in general nu dureaza mai mult de 30 de minute.
 • Nu va faceti griji daca nu puteti vedea mai nimic pe imagini. Imaginile cu ultrasunete pot fi mai greu descifrate de catre un observator neantrenat. Discutati cu medicul si rugati-l sa va explice orice detalii apar pe ecran.
 • In cazul unei ecografii transvaginale, procedura este aproape similara. In schimb va fi necesar sa va dezbracati de la brau in jos. Va veti intinde pe o masa de consultatie si veti pune picioarele in etrieri. Medicul va introduce un traductor lubrifiat in vagin.
 • Dupa examen puteti sterge urmele de gel sau lubrifiant si puteti goli vezica.

Alte intrebari frecvente legate de ecografii

1. Daca o ecografie se realizeaza in saptamanile 6-7 de sarcina si nu se detecteaza bataile inimii, inseamna ca exista o problema cu embrionul?

Raspuns: Nu, nu inseamna ca exista o problema cu sarcina. Bataile inimii nu pot fi detectate uneori in aceasta faza din mai multe motive, ca de exemplu un abdomen prea mare sau date inexacte cu privire la ultimul ciclu menstrual. La inceputul sarcinii, bataile inimii sunt cel mai bine detectate in timpul unei ecografii transvaginale.

2. Cat de exacte sunt ecografiile in ceea ce priveste varsta gestationala?

Raspuns: Pentru a identifica varsta gestationala, medicul va lua in calcul nivelul hormonilor din sange, data ultimei menstruatii si uneori rezultatele de la o ecografie anterioara. Cu toate acestea, menstruatia variaza in functie de fiecare femeie si o sarcina poate impiedica precizia calculului varstei gestationale.

3. Cat de exacte sunt ecografiile in determinarea datei conceptiei pentru a determina paternitatea?

Raspuns: Medicul va lua in calcul nivelul hormonilor din sange, data ultimei menstruatii si uneori rezultatele de la o ecografie anterioara pentru a identifica data conceptiei. Dar, exista multe diferente in ceea ce priveste ciclul menstrual al fiecarei femei, iar acest lucru poate influenta precizia calculului datei de conceptie. De asemenea, viabilitatea spermei variaza iar un act sexual la trei pana la cinci zile inainte de ovulatie poate duce la conceptie. In concluzie, ecografia nu reprezinta un test de incredere pentru determinarea paternitatii.

4. Cand se poate observa la ecografie care este sexul copilului?

Raspuns: De cele mai multe ori se realizeaza o ecografie in saptamanile 18-20 pentru evaluarea informatiilor legate de sarcina, identificarea unei posibile sarcini multiple, localizarea placentei sau indentificarea oricaror alte complicatii. Aceasta ecografie poate arata si care este sexul copilului. Totusi, exista mai multi factori (de exemplu stadiul sarcinii si pozitia fatului) care vor influenta acuratetea acestei predictii de gen. Pentru a fi 100% sigura va fi necesar sa asteptati pana la nastere.

5. Sunt ecografiile necesare in sarcina?

Raspuns: Ecografiile sunt necesare doar daca exista o ingrijorare de ordin medical, pentru ca ele permit medicului care va supravegheaza sarcina sa evalueze si sa identifice orice probleme potentiale ale copilului. Identificate la timp, unele din aceste complicatii pot fi solutionate eficient. Dar, o femeie cu o sarcina fara complicatii nu trebuie neaparat sa faca o ecografie.

6. In ce cazuri sunt necesare ecografii suplimentare?

Raspuns: Medicul poate recomanda ecografii suplimentare daca ati avut in trecut o sarcina cu complicatii, daca aveti diabet zaharat, hipertensiune arteriala, indicele masei corporale mai mare de 35 sau aveti o sarcina multipla.

Riscuri si efecte secundare pentru mama si fat

In ultimii ani, au aparut tot mai multe preocupari cu privire la siguranta ecografiei si a potentialelor riscuri pentru mama si fat.

Majoritea expertilor si medicilor sunt de acord ca ecografia reprezinta o procedura care nu dauneaza, daca este realizata corespunzator. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale expunerilor repetate ale fatului la ultrasunete nu sunt pe deplin cunoscute. La intensitate mare, ultrasunetele pot deteriora tesutul uman. Din pacate, cercetatorii nu stiu exact la ce nivel se intampla acest lucru, iar testarea pragului de la care o ecografie ar putea deveni periculoasa pentru om ar fi lipsita de etica.

De aceea, se recomanda ca ecografiile sa fie realizate doar atunci cand sunt necesare din punct de vedere medical. Medicii experti nu recomanda sa utilizati imaginile din ecografiile fetale pe post de suveniruri. De asemenea, este important de constientizat faptul ca ecografia fetala are limitari. S-ar putea ca ea sa nu detecteze toate defectele congenitale sau, din contra, ar putea sugera in mod incorect un defect de nastere cand acesta nu exista de fapt. Ganditi-va bine la acest lucru inainte de a lua o decizie in urma unui rezultat nefavorabil aflat dupa o ecografie!

Medicii care militeaza impotriva ecografiei (mai ales a celor efectuate mult prea des) vin cu o serie de argumente:

 • Exista studii care arata ca expunerea intensiva la ultrasunete (mai mult de 20 de ore pe saptamana) duce la un risc crescut de avort spontan, nastere prematura si chiar mortalitate infantila.
 • Unul din motivele principale pentru care se realizeaza ecografia este pentru a diagnostica o afectiune numita placenta praevia. Aceasta este o conditie in care placenta se afla in partea inferioara a uterului femeii insarcinate, poate duce la sangerari in al treilea trimestru de sarcina si creste sansa ca ea sa nasca prin cezariana. Dar, un studiu realizat pe un esantion de 400 de femei, a constatat ca din 250 de femei diagnosticate in urma ecografiilor cu placenta praevia, doar 4 au avut de fapt placenta praevia, iar restul nu.
 • In afara de acest lucru, utilizarea scanarii cu ultrasunete pentru a detecta problemele serioase inainte de nastere nu salveaza neaparat vieti si nu reduce in mod implicit o boala. Exista studii care sugereaza ca utilizarea ultrasunetelor pentru a incerca identificarea unor probleme in timp ce copilul este in uter, poate face de fapt mai mult rau decat bine.
 • De asemenea, exista dovezi care sustin ideea ca bebelusii nenascuti supusi unor ecografii prea dese, au un risc mai mare de a suferi de dislexie sau de a avea alte probleme de vorbire sau invatare.
 • Din pacate, indiferent de intensitatea si durata ultrasunetelor emise in timpul unei ecografii, exista intotdeauna o posibilitate ca acestea sa creeze o presiune termica si fizica prea mare pentru bebelus.
 • De asemenea, exista intotdeauna o posibilitate ca dintr-o eroare a medicului sau a ecografului utilizat, ultrasunetele care ajung la bebelus sa nu fie dozate corespunzator. De aceea, ecografia implica intotdeauna un risc pe care vi-l asumati.

Cum pot fi sigura ca ecografia este realizata in conditii de siguranta?

Ghidul realizarii ecografiilor arata ca aceasta procedura medicala trebuie efectuata de catre personal medical bine instruit care sa stie sa realizeze consultatia in conditii de maxima siguranta. Medicii vor face acest lucru prin utilizarea unor ultrasunete de nivel scazut ori de cate ori este necesar, iar ecografia va dura mai putin daca este cazul. Astfel, medicii profesionisti care efectueaza o ecografie stiu urmatoarele lucruri:

 1. Ecografia Doppler, in special cu sonda vaginala, nu trebuie realizata in primele saptamani, atunci cand copilul este inca in curs de formare.
 2. Oasele se incalzesc mai repede in comparatie cu tesuturile moi. Oasele bebelusului incep sa se formeze cam in saptamana 12 de sarcina si devin mai tari pe masura ce se dezvolta. La sfarsitul sarcinii, craniul copilului este o zona deosebit de sensibila.
 3. Sonda nu trebuie tinuta intr-un singur loc pentru o perioada mai lunga de timp.
 4. Scanarea ecografica trebuie sa aiba o durata mai mica in cazul in care aveti febra, pentru ca temperatura corpului este deja ridicata.

Cei mai multi experti sunt de acord ca, realizata corespunzator, ecografia aduce mai multe beneficii pentru mama si bebelus in comparatie cu riscurile potentiale.

Bibliografie
http://americanpregnancy.org/prenatal-testing/ultrasound/ http://www.webmd.com/baby/ultrasound?page=3 http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/fetal-ultrasound/basics/results/prc-20014506 http://www.midwiferytoday.com/articles/ultrasoundwagner.asp http://drbenkim.com/articles-ultrasound-pregnancy.html http://www.babycentre.co.uk/a1014487/are-ultrasound-scans-safe http://www.livescience.com/32071-history-of-fetal-ultrasound.html http://aims.org.uk/