Termen cautat
Categorie

Triplul test in sarcina


Autor: cezara

Ce este Triplul Test de Sarcina ?

Triplul test de sarcina este o analiza speciala care ofera o serie de informatii despre dezvoltarea congenitale in asa fel incat, viitoare mamica sa poata lua niste masuri.

De ce se face Triplul Test de Sarcina ?

In eventualitatea depistarii unor probleme grave se poate recurge la un avort terapeutic, daca viitorii parinti doresc. Desi investigatia este recomandata in mod deosebit anumitor categorii de gravide, ea este recomandata tuturor dravidelor.

Investigatia este nedureroasa pentru mama sau copil, informatiile pe care le ofera despre sanatatea fatului sunt foarte pretioase, iar costul nu este mare.

Posibile malformatii

Triplul test de sarcina se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 - sindromul Down). Investigatia se numeste triplu test pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie.

Un rezultat pozitiv la acest test de sarcina nu inseamna ca fatul are o anomalie, ci ca are un risc crescut de malformatie. Pentru confirmarea diagnosticului de trisomie 18 si sindrom Down, gravida trebuie sa efectueze ulterior amniocenteza (studiul cromozomilor fatului), iar pentru tulburarile de tub neural sunt necesare ecografii suplimentare.

Este Triplul Test de Sarcina suficient ?

Nu toate anomaliile fetale pot fi depistate cu ajutorul triplului test de sarcina. Majoritatea functiilor care nu sunt legate de sistemul nervos nu pot fi descoperite cu aceasta investigatie, pentru ca ele apar dupa saptamana a 20-a de sarcina. Nu pot fi depistate disfunctiile renale, malformatiile membrelor si patologiile de crestere.

Cat de sigur este Triplul Test de Sarcina ?

Siguranta testului este de cel mult 80%. Pentru ca triplul test de sarcina poate da rezultate fals negative, gravidele care au peste 35 de ani sau care au persoane in familie cu malformatii trebuie sa efectueze investigatii suplimentare, indiferent de rezultatul acestui prim test.

In cazul unei gravide de 40 de ani al carei test a iesit negativ, se vor efectua in continuare, pentru siguranta, amniocenteza, ecografii in fiecare luna de sarcina si doua ecografii 3D. Chiar si asa, ramane in continuare un risc de 5%-7% ca o anomalie sa nu fie depistata la timp.

Factori de risc la Triplul Test de Sarcina

Testul pentru depistarea anomaliilor fatului se poate face in multe spitale si clinici private din Romania si costa intre 80 si 100 RON (2006). Unele laboratoare calculeaza si factorul de risc al gravidei, cu ajutorul unui soft ce realizeaza un grafic, tinand seama nu doar de cei trei parametri, ci si de varsta gravidei, de antecedente (rude cu malformatii, diabet, fumat etc.) si de datele ecografiei efectuate intre saptamanile 12-14 de sarcina.