Termen cautat
Reteta

Dieta cu alimente crude


Autor: george

Ce este dieta cu alimente crude

In functie de sursa de hrana, precum si de felul in care este aceasta administrata dietele cu alimente crude pot duce fie la obtinerea unei stari generale de sanatate impecabile, fie la malnutritie. Principiul fundamental al dietei cu alimente crude este acela ca fructele si legumele crude, consumate in starea lor naturala, evitand procesele de fabricatie sau rafinare reprezinta sursa de hrana si vitamine cea mai eficienta pentru organismul nostru. Aceasta gandire face ca dieta cu alimente crude sa fie un mod de viata si mai putin o modalitate de a slabi.

Ce puteti manca

Datorita faptului ca 75% din hrana persoanelor care opteaza pentru dieta cu alimente crude nu este procesata, este posibil ca persoanele care opteaza pentru acest mod de viata sa petreaca o perioada de timp destul de mare in bucatatie, taiind, decojind, feliind sau deshidratand fructe si legume. In plus, majoritatea persoanelor care urmeaza acest tip de alimentatie nu consuma produse de origine animala, ci doar oua crude sau branza facuta din lapte crud si nepasteurizat.

In cadrul dietei cu alimente crude folosirea aragazului sau a cuptorului este strict interzisa, singurul aparat acceptat fiind deshidratorul (uscatorul de legume si fructe). Retetele culinare propuse de acest program pot fi gasite pe internet, in prezent tot mai multe siteuri fiind interesate de acest tip de alimentatie.

Cum functioneaza dieta cu alimente crude

Dieta cu alimente crude este bogata in substante nutritive si fibre, continand in acelasi timp o cantitate foarte mica de grasimi si zahar. Cu toate acestea, specialistii sustin ca persoanele care abordeaza acest stil de hrana trebuie sa fie atente la cantitatea de vitamina B12, calciu, fier si acizi grasi omega3, majoritatea regasite in produsele de origine animala. Pentru a veni in intampinarea acestor persoane Asociatia Americana pentru Dieta propune urmatoarele masuri de precautie:

  • mancati de 2 ori mai multe alimente cu un continut mare de fier in comparatie cu persoanele cu alimentatie variata. Aceste produse sunt tofu, migdale si acaju;
  • mancati cel putin 8 portii de alimente cu un continut bogat de calciu, precum varza, seminte de soia, si smochine;
  • consumati canola, ulei din seminte de soia si nuci pentru a evita carentele de acizi grasi omega 3.

In plus, datorita faptului ca proteinele extrase din legume si fructe sunt digerate intr-un ritm mai lent, ADA recomanda o alimentatie bogata in soia si seminte de soia.

Ce spun expertii despre dieta cu alimente crude

Conform gandirii care sta la baza dietei cu alimente crude, temperatura maxima la care poate fi folosit deshidratorul este de 115-118, in caz contrar enzimele si vitaminele necesare procesului de digestie fiind distruse. Expertii ADA contrazic aceasta afirmatie, intrucat la temperaturi scazute bacteriile daunatoare din si de pe alimente pot supravietui si ajungand in organismul uman pot duce la aparitia unor afectiuni severe.

Literatura de specialitate este destul de lacunara in ceea ce priveste dietele cu alimente crude, atentia expertilor fiind concentrata asupra avantajelor vegetarienismului, precum scaderea nivelului de colestetrol si a celui de glucoza. In putinele tratate in care acest subiect este dezbatut, apare insa specificat faptul ca alimentatia bazata de legume crude, precum varza, spanac sau broccoli scade riscul de aparitie al cancerului la vezica urinara. Mai mult decat atat, un alt studiu care a avut la baza analiza a 50 de tratate in care era dezbatut avantajul hranei crude vs. mancare gatita a dus la concluzia ca cea dintai previne cancerul cavitatii bucale, faringeal, laringeal esofagean si gastric.

Imagini

Comentarii

Un articol interesant, care defineste clar "dieta cu alimente crude". Cat de utila este, ramane de vazut.

Este stiut insa ca multi fitonutrienti sunt eliberati in cantitate mai mare in urma procesului de gatire, spre exemplu carotenul din morcovi;, lycopenul din rosii sau antioxidantii din porumbul dulce. In ce priveste enzimele, ele sunt utile pentru plante. ORGANISMUL UMAN ISI PRODUCE SINGUR ENZIMELE DE CARE ARE NEVOIE. Un alt avantaj este ca in urma gatirii multe din bacteriile nedorite sunt eliminate. Deci o dieta cu alimente crude este neindicata, daca nu chiar nociva. Cel mai bine este o combinatie de alimente gatite cu alimente crude, cum ar fi ardei copti asortati cu legume proaspete, un compot de fructe tropicale asezonat cu alune de padure, sau o slata "cu de toate" alaturi de un barbecue.