Termen cautat
Reteta

Dieta fara gluten pentru boala celiaca


Autor: george

Glutenul se regaseste in alimente precum grau, secara, orz, si alte cereale. Atunci cand nu puteti tolera contactul intre gluten si intestinul subtire, inseamna ca suferiti de boala celiaca. Se stie acum ca boala celiaca se transmite genetic; asa ca daca cineva din familia dumneavoasta sufera de boala celiaca, sunt sanse mari ca si dumneavoastra sa fiti afectat in viitor. Ingrijorator este faptul ca 9 din 10 pacienti nu sunt constienti ca sufera de aceasta boala.

Cand un suferind de boala celiaca mananca alimente bogate in gluten, acesta din urma raneste captuseala intestinului subtire. Din cauza aceste rani pacientul pierde din greutate, are senzatia de balonare, diaree, gaze, crampe abdominale, si deficiente minerale sau vitaminice. Pentru ca intestinul subtire sa se vindece, trebuie eliminate din alimentatie mancarurile bogate in gluten.

S-a descoperit si ca la suferinzii de boala celiaca, raportul de bacterii bune si rele din intestinul gros sau colon este deranjat. O persoana sanatoasa prezinta mai multe bacterii bune decat rele in colon; bacteriile bune le suprima pe cele rele. Suferinzii de boala celiaca prezinta in schimb mai multe bacterii rele in colon. O alimentatie bogata in fibre (din fructe si legume) ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune in defavoarea celor rele. In plus, fibrele nu contin gluten.

Nu este usor sa eliminati glutenul din alimentatie intrucat cerealele, bogate in gluten, sunt folosite in prepararea multor alimente. Se poate ca din numele unei mancari sa nu va dati seama ce contine si astfel sa consumati gluten fara sa stiti. Daca doriti ca starea dumneavoastra de sanatate sa se imbunatateasca, trebuie sa gasiti determinarea sa urmati o dieta foarte stricta. Iar deoarece va trebui sa urmati aceasta dieta tot restul vietii, sunteti sfatuiti sa cereti ajutorul unui nutritionist.

Exemplu de meniu pentru dieta fara gluten pentru suferinzii de boala celiaca:

Mic dejun

  • ½ ceasca crema de orez
  • 1 ceasca lapte degresat
  • 1 banana medie
  • ½ ceasca suc de portocale
  • 1 lingurita zahar

Pranz

  • 100g pui
  • ½ ceasca orez
  • ½ ceasca fasole verde
  • ½ ceasca suc de mere
  • ½ ceasca inghetata

Cina

  • 100g muschi de vita
  • 1 cartof copt mediu
  • ½ ceasca mazare
  • ½ ceasca gelatina cu fructe
  • 1 lingurita unt
  • 1 ceasca ceai
  • 1 lingurita zahar

Cei care urmeaza o dieta fara gluten deoarece sufera de boala celiaca, trebuie sa ia in considerare urmatoarele:

  • Nu consumati nimic ce contine cereale (grau, secara orz).
  • Puteti consuma cat doriti: porumb, cartofi, orez, soia, tapioca, quinoa, roscova, hrisca, mei, amarant.
  • Otetul alb distilat nu contine gluten.
  • Otetul de malt contine gluten.
  • Trebuiesc evitate produsele ce contin faina, cu exceptia celor facute din faina de orez, faina de porumb, faina de cartofi sau faina de soia.
  • Evitati consumul proteinelor de origina animala. Sunt de preferat proteinele de origine vegetala din soia sau porumb.
  • Puteti consuma urmatoarele alimente bogate in amidon: porumb, cartofi, tapioca, malai.
  • Nu consumati sos de soia decat daca stiti ca nu contine grau.
  • Inseama ca au fost folosite cereale cu gluten daca gasitit pe eticheta unui aliment urmatoarii termeni: stabilizatori, amidon, emulgator, hidroliza, proteine din plante, HVP.

Urmatoarele alimente nu contin gluten

  • Lapte si lactate.
  • Fructe de mare
  • Carne de pasare (crescute cu porumb, faina de cartofi sau faina de orez),
  • Unt de arahide
  • Oua
  • Fasole sau mazare uscata
  • Carne de porc
  • Orez si orez salbatic
  • Tortilla doar de porumb
  • Porumb
  • Cartofi albi, cartofi dulci si batate
  • Soia
  • Tapioca
  • Quinoa
  • Roscova
  • Hrisca
  • Mei
  • Amarant
  • Unt, margarina si ulei vegetal
  • Fructe proaspete, la conserva sau congelate
  • Zahar si zahar brun
  • Gelatina, jeleu
  • Gem
  • Miere
  • Molasa
  • Cacao pur
  • Ceai
  • Bauturi carbogazoase
  • Sucuri de fructe
  • Apa minerala si apa carbogazoasa
  • Vin
  • Cafea
  • Faina de porumb
  • Otet alb distilat
  • Masline
  • Castraveti murati
  • Ketchup
  • Sare
  • Piper
  • Coloranti alimentari
  • Ghimbir
  • Nucsoara
  • Scortisoara
  • Praf de copt
Imagini