Termen cautat
Reteta

Dieta pentru afectiuni ale rinichilor


Autor: george

Exista doua tipuri de diete menite celor care sufera de afectiuni ale rinichilor: una pentru cei care nu necesita dializa, si a doua pentru cei care necesita dializa.

Dieta pentru cei care nu necesita dializa

Tratamentul medicamentos impreuna cu o dieta saraca in proteine pot incetini ritmul in care rinichii se deterioreaza. Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra si acesta va hotari daca o dieta saraca in proteine va este de folos sau nu. Pentru a va planifica meniul, in caz ca veti urma o astfel de dieta, ar trebui sa contactati un dietetician.

Premisa unei astfel de diete este destul de simpla: se limiteaza cantitatea de proteine pe care o consumati pana la 40g sau 50g pe zi. Aceste proteine trebuie obtinute din surse de calitate superioara: carne macra, peste, carne de pasare si oua, de exemplu. Aportul caloric necesar organismului va fi obtinut in principal din carbohidrati si grasimi. Astfel organismul nu trebuie sa foloseasca proteine pentru energie.

Daca urmati o astfel de dieta, consumul de sare poate fi restrictionat. Este important sa discutati cu doctorul dumneavoastra daca vrei sa folositi inlocuitori de sare.

Dieta pentru cei care necesita dializa

Daca suferiti de afectiuni ale rinichilor atat de grave incat necesitati dializa, atunci se va resctiona consumul urmatoarelor:

  • Lichide - consumul de lichide poate fi restrictionat in functie de cat lichid pot elimina rinichii. Alimentele ce contin un nivel ridicat de lichide includ urmatoarele: mere, gelatina, struguri, inghetata, serbet, laptuci, telina, pepene, portocale, rosii. Acumularea de lichid poate duce la aparitia umflaturilor si poate afecta tensiunea arteriala, (provocand astfel probleme cardiace).
  • Fosfor - prea mult fosfor in organism consuma calciul din oase (facandu-le astfel mai fragile si mai predispuse la rupere) si provoaca mancarimi la nivelul pielii. Consumul urmatoarelor alimente trebuie restrictionat intrucat sunt bogate in fosfor: cola, lapte, branza, nuci, unt de arahide, mazare.
  • Potasiu - acest mineral afecteaza modul in care inima bate. La o persoana sanatoasa, rinichii reguleaza nivelul de potasiu din organism. Acest lucru nu se intampla in cazul celor care necesita dializa. Nivelul de potasiu poate creste si poate astfel afecta inima, putand duce chiar la moarte. Potasiul se gaseste in numeroase alimente, inclusiv lactatele, carnea si fasolea uscata. Sunt insa anumite fructe ce au un nivel foarte mare de potasiu. Dintre acestea enumeram urmatoarele: caise, avocado, banane, dovlecel, curmale, grapefruit, kiwi, mango, papaya, nectarine, piersici, portocale, pere, prune si rubarba. Sunt si anumite legume bogate in potasiu ce ar trebui evitate: anghinare, varza, fasole uscata, linte, rosii, cartofi, dovleac, dovlecel, spanac, sfecla mangold.
  • Proteine - decizia de a restrictiona consumul de proteine trebuie luata de doctorul specialist. Un dietetician va poate ajuta sa consumati cantitatea optima de proteine.
  • Sodiu - sare de bucatarie, alimente la conserva, semipreparate si fast food, alimente procesate. Nu ar trebui sa consumati substituenti de sodiu deoarece contin potasiu. Dintre alternativele acceptabile, enumeram urmatoarele: praf de usturoi, ierburi aromate, ceapa, condimente ce nu contin sare, otet.
Imagini