Termen cautat
Reteta

Dieta pentru cancerul anal


Autor: george

 

Cu toate ca nu este deloc placut, iar gandurile dumneavoastra vor fi indreptate cu siguranta in alta parte, odata de decideti inceperea tratamentului pentru cancerul anal este extrem de important sa acordati alimentatiei dumneavoastra atentia cuvenita. In acest sens, primul pas reprezinta intelegerea faptului ca metabolismul va avea nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se acomoda noului stil de viata.

Dieta dupa radioterapie

 

 


Radioterapia are capacitatea de a irita si  inflama zona rectala, fapt ce va duce la cresterea nevoii de defecatie, precum si la aparitia imposibilitatii de a astepta pana in momentul in care ajungeti la o toaleta. In consecinta medicul dumneavoastra specialist va poate prescrie o forma de medicatie pentru scaderea gradului de inflamatie. Deasemenea, daca iritatiile sunt severe se poate administra un tratament pe baza de steroizi, acesta necesitand aplicate directa, local.

Pentru a evita si/sau corecta manifestarile de acest gen este recomandat sa consumati o cantitate mare de alimente cu putine fibre, precum si consumul de alcool. Dupa incheierea perioadei de tratament veti putea reintroduce gradual alimentele cu fibre in alimentatie.

 

 

Dieta dupa chimioterapie

 

 


Terapiile de chimioterapie pentru cancerul anal pot duce la manifestari precum diaree, insa la fel ca si in cazul radioterapiei aceste simptome vor disparea dupa incetarea tratamentului.

De cele mai multe ori forma de tratament prescrisa de medicul dumneavoastra va fi o combinatie intre radioterapie si chimioterapie, fapt ce poate duce la agravarea efectelor secundare. In aceste situatii este indicat sa va adresati medicului specialist pentru ca acesta sa va indrume spre o dieta potrivita cu nevoile dumneavoastra.

Dieta dupa interventia chirurgicala

 

 


Optiunile pentru dieta in cazul interventiei chirurgicale pentru corectarea cancerului anal depind foarte mult in functie de natura operatiei si severitatea afectiunii. Astfel, in cazul in care anusul si rectul vor fi extirpate, nu veti putea manca imediat dupa operatie, insa pana la momentul externarii alimenatia dumneavoastra isi va fi reluat cursul normal aproape in intregime. In cazul in care in urma interventiei chirurgicale medicul specialist va extirpa o parte a intestinului, exista posibilitatea ca materiile fecale sa devina ceva mai solide decat in mod normal.

Anumite alimente au capacitatea de a provoca reactii flatulente, extrem de greu de controlat in momentul in care ati suferit o intervetie de colostomie. Astfel, datorita faptului ca depistarea acestor mancaruri poate solicita o perioada mai lunga de timp, medicii specialisti au intocmit o lista a alimentelor care cu cea mai mare frecventa in ceea ce priveste flatulatia:

 

 
     
  • fructe cu un continut mare de fibre si legume;

  • ceapa si varza;

  • bauturi carbogazoase si bere;

  • mancaruri bogate in grasimi.  •  

 

 

 

Medicii specialisti sustin ca aceste manifestari nu trebuie sa constituie un motiv de panica intrucat nici unul dintre simptome nu este definitiv. Mai mult decat atat, veti constata cu siguranta faptul ca alimentele care acum creaza probleme, peste cateva luni vor fi extrem de benefice pentru organism.

 

 

Imagini