Termen cautat
Reteta

Dieta pentru colesterol redus


Autor: george

 

Grasimea este principala sursa de energie a organismului, insa nu singura, astfel incat o cantitate prea mare de grasime in alimentatie poate fi daunatoare. Efectele nocive ale unei cantitati mari de grasime in organism pot fi resimtite cu precadere la nivelul sistemului circulator, intrucat aceasta are capacitatea de a creste valorile colesterolului. In aceste situatii riscul de aparitie a insuficientei cardiace sau a infarctului devine mai mare. Astfel, dietele cu o cantitate mica de colesterol au urmatoarele obiective:

 

 




     
  • scaderea cantitatii totale de grasimi extrase din alimentatie, cu precadere grasimile trans, grasimile saturate si hidrogenate;

  • scaderea colesterolului din alimentatie;

  • limitarea cantitatii de sodiu extras din alimentatie;

  • cresterea cantitatii de fibre, cu precadere carbohidratii si fibrele prebiotice;

  • scaderea caloriilor pentru a obtine si mentine starea optima de sanatate.



  •  

 

 

 

Colesterolul in alimentatie

 

 

 


Exista 2 modalitati prin care colesterolul ajunge la nivelul organismului. Astfel, cea mai mare cantitate de colesterol este produsa la nivelul ficatului prin metabolizarea nutrientilor si mai ales a grasimilor ajunse in organism prin alimentatie. Alimentele care constituie sursa principala de colesterol sunt carnea, galbenusul de ou, organele de animale, lapte integral si produse lactate. Totodata, dietele bogate in grasimi saturate, carne si produse din carte au capacitatea de a stimula producerea de colesterol din alimentatie.

Grasimile in alimentatie

 

 


Grasimile ajunse in organismul uman prin alimentatie sunt de 2 feluri: grasimi saturate („grasimi novice”) si grasimi nesatutate („grasimi benefice”). Astfel grasimile saturate raman solide la temperatura camerei sau dimpotriva se solidifica, in vreme ce grasimile nesaturate isi pastreaza starea lichida. Pentru a reduce cantitatea de colesterol din organism este extrem de important sa limitati consumul de grasimi saturate regasite cu precadere in alimente precum carne sau produse lactate.

Grasimile nesaturate (polinesaturate sau mononesaturate) sunt regasite cu precadere in alcatuirea plantelor, acestea prezentand un risc scazut de crestere a nivelului de colesterol din sange. Totodata, grasimile nesaturate din uleiul de masline, arahide sau canola detin proprietatea de a diminua valorile colesterolului din sange. Deasemenea exista si cateva grasimi vegetale care au aceeasi actiune asupra organismului ca si grasimile saturate: ulei de cocos, palmier si untul de cacao (regasit in ciocolata). Grasimile trans, sau uleiurile vegetale hidrogenate asa cum mai sunt ele cunoscute, actioneaza asupra organismului in acelasi fel ca si grasimile saturate.

 

 

Fibrele in alimentatie

 

 


In prezent medicii specialisti sustin ca introducerea fibrelor in alimentatie este extrem de importanta pentru tinerea sub control a nivelului de colesterol din organism si asta cu atat mai mult in cazul pacientilor diagnosticati cu afectiuni ale inimii, precum insuficienta cardiaca sau angina pectorala. Prin urmare consumarea a cel putin 30 de grame de fibre zilnic ramane esentiala.

In organism fibrele indeplinesc 2 functii majore:
ofera o senzatie de saturatie, fapt ce va duce la ameliorarea dorintei acute de a manca;
ajuta la diminuarea nivelului de colesterol si trigliceride.

Fibrele extrase din alimentatie sunt de 2 feluri: fibre solubile si fibre insolubile. Fibrele solubile, odata ajunse la nivelul colonului sunt descompuse de procesul de fermentatie pentru ca fiind absorbite in organism sa scada nivelul trigliceridelor si al colesterolului. Pe de alta parte fibrele insolubile nu sunt afectate de procesul de fermentatie de la nivelul colonului, avand rolul de a da consistenta materiilor fecale formate.

Zaharul in alimentatie

 

 


In prezent pentru prepararea dulciurilor sunt folosite cantitati uriase de sucroza (dizaharid alcatuit din glucoza si fructoza). Organismul uman percepe acest compus ca pe calorii, fapt ce face nu numai ca nivelul de colesterol sa creasca ci si ca noi sa acumulam cu mai mare usurinta kilogramele nedorite.

Cereale integrale in alimentatie

 

 


Carbohidratii benefici pentru organismul nostru, cu o structura complexa, nu pot fi regasiti decat in componenta produselor naturale, asa cum sunt fructele si legumele. Acest tip de carbohidrati nu poate fi regasit si in alimentele procesate, intrucat zaharul si siropul de porumb cu o cantitate mare de fructoza nu prezinta aceeasi structura complexa. In consecinta, incercati sa consumati o cantitate cat mai mare de cereale integrale. Pentru a avea certitudinea ca alegeti produsele potrivite evitati acele alimente pe ambalajul carora este specificat cuvantul „imbogatit” intrucat acest lucru inseamna ca faina folosita a fost procesata pana in momentul in care s-a obtinut faina alba (aceasta este lipsita de fibre).

Sodiumul (sarea) in alimentatie

 

 


Consumul excesiv de sodiu din alimentatie este adesea asociat cresterii nivelului de colesterol si aparitiei afectiunilor inimii, precum si a valorilor marite ale tensiunii arteriale. Tocmai din acest motiv incercati sa inlocuiti acest condiment cu alimente naturale ce au acelasi efect asupra mancarii dumneavoastra.

Sfaturi pentru urmarea unei diete pentru scaderea colesterolului

 

 




     
  • Alegeti grasimile sanatoase. Grasimile saturate si grasimile trans au capacitatea de a creste valoarea totala a colesterolului din sange. In consecinta, aveti grija ca grasimile saturate, consumate zilnic sa nu depaseasca un procent de 10%.

  • Eliminati grasimile trans din alimentatie, regasite foarte adesea in componenta margarinelor si a prajiturilor din comert.

  • Limitati cantitatea de colesterol extrasa din alimentatie. Astfel, consumati nu mai mult de 300 de miliigrame (mg) de produse cu un continut mare de colesterol in fiecare zi.

  • Consumati cat mai multe cereale integrale sub forma de paine, paste, faina sau orez brun.

  • Consumati o cantitate cat mai mare de fructe si legume, bogate in fibre, cu rol de a diminua nivelul de colesterol din organsim.

  • Consumati cat mai mult peste, precum cod, ton sau halibut, alaturi de somon, macrou sau hering, bogati in acizi grasi omega 3.

  • Consumati alcool doar cu moderatie. In acest sens daca va limitati la un pahar de vin pe zi, veti reusi sa preveniti cu succes riscul de aparitia al afectiunilor cardiovasculare.

  • Efectuati exercitii fizice in mod regulat.

  • Evitati fumatul.



  •  

 

 

 

Imagini