Daca prenzentati simptome precum
scaun moale, apos si frecvent, atunci cand vizitati zone unde rezervele de apa sunt contaminate, mancarea nu este manipulata cu grija, iar canalizarea este in conditii proaste, atunci suferiti de diareea calatorului. Zonele de risc maxim sunt tarile in dezvoltare, inclusiv Ameria Latina, Africa, Orientul Mijlociu si Asia. Calatori din tarile industrializate sunt afectati in proportie de 40-60% atunci cand viziteaza astfel de zone. Diareea este cauzata de bacterii din macare si apa. Doar dumneavoastra, calatorul, v-ati imbolnavit deoarece localnicii sunt imunizati.
Diaree calatorului rareori poate pune in pericol viata unui adult. Efectul principal al diareei este deshidratarea, ori aceasta rareori reprezinta un pericol mortal pentru adulti.
Va puteti proteja de diareea calatorului daca evitati apa, gheta si alimentele contaminate. Telul dietei pentru diareea calatorului este sa reduca impactul negativ al diareei asupra organismului si sa previna deshidratarea severa.
Luati urmatoarele sfaturi in considerare in prevenirea dietei calatorului:
Apa
Alte bauturi
Mancare
Alte masuri de precautie
Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra ia diareea calatorului, nu incetati sa consumati mancare si apa. Este bine sa beti in special lichide precum sucuri de fructe si bauturi carbogazoase (fara cafeina) deoarece diareea calatorului deshidrateaza organismul. In cazuri grave, mai ales cand copilul dumneavoastra este afectat, puteti sa-i administrati lichide speciale ce contin sodiu si potasiu. Ar trebui sa ii dati copilului sa bea cantitati mici de lichid, des. De exemplu dupa fiecare scaun. In ceea ce priveste alimentele solide, consumati biscuiti sarati, banane, orez si pasat de ovaz deoarece sunt alimente cunoscute pentru efectul lor benefic in tratarea diareei.
Deshidratarea reprezinta problema cea mai serioasa. Semnele de deshidratare grava sunt:
- urinare rara si putina
- gura uscata
- lacrimi putine
Mergeti urgent la doctor daca prezentati semne de deshidratare grava si mai ales daca aveti
febra si sangerare in scaun. Diareea calatorului tine de obicei 3 pana la 4 zile. In cazuri foarte rare tine chiar si mai mult de 3 luni.