Termen cautat
Reteta

Dieta pentru menopauza


Autor: george

 

Fiecare persoana se confrunta cu simptome diferite ale menopauzei. Gama manifestarilor este variata, pornind de la pulseuri de caldura, irascibilitate, dureri de cap, transpiratie in timpul noptii si pana la stari de voma. Indiferent care sunt simptomele menopauzei, Elaine Magee propune in cartea sa Spune-mi Ce Sa Mananc la Menopauza, cu titlul original „Tell Me What to Eat As I Approach Menopause”, un regim alimentar eficient pentru ameliorarea simptomelor specifice acestei perioade. Atentie insa intrucat ceea ce se dovedeste eficient pentru o femeie poate sa nu aiba efect asupra organismului altei femei. Cu toate acestea urmarea unui mod de viata sanatos si echilibrat poate fi adoptat oricum si oricand.

Pasul 1 – Mancati cat mai mult tofu si soia

 

 


Soia ajuta la ameliorarea pulseurilor de caldura, conform autoarei acestei diete, cu toate ca specialistii raman rezervati in aceasta privinta. Cert este insa faptul ca soia are capacitatea de a proteja sanatatea inimii si a arterelor prin scaderea nivelului de colesterol „rau” din sange. Pentru aceasta este necesar sa mancati sau sa beti 2 portii de soia in fiecare zi, efectele fiind resimtite intr-un interval de 4-6 saptamani.

Sfaturi alimentare pentru urmarea pasului 1:

 

 




     
  • Alegeti tofu in loc alimentelor din carne;

  • Faceti smoothie de fructe in care sa adaugati praf de proteina de soia;

  • Beti lapte de soia simplu sau cu ciocolata;

  • Adaugati soia si tofu la salate si alte feluri de mancare.



  •  

 

 

 


Pasul 2 – Mancati cat mai multe fructe si legume

 

 

 


Fructele si legumele contin o cantitate mare de substante nutritive necesare organismului precum fibre, vitamine, minerale si o cantitate mica de grasimi. In perioada de menopauza fructele si legumele joaca un rol esential intrucat acestea contin chimicale ca fitoestrogen, similare ca structura cu estrogenul. In acest fel consumul unei cantitati mari de fructe si legume pentru a „pacali” organismul cu privire la cantitatea reala a acestui hormon.

Boronul este un alt element regasit in fructe si legume benefice pentru functionarea organismului. In aceasta privinta boronul este benefic pentru cresterea, dezvoltarea si mentinerea sanatatii sistemului osos, precum si pentru a ajuta la eliminarea unei cantitati cat mai mici de calciu.

Fructe:

 

 

prune, proaspete si uscate;
capsuni;
mere;
rosii;
pere;
struguri;
grapefruit;
portocale;
zmeura rosie.

Legume:
sparanghel;
sfecla;
ardei grasi;
broccoli;
varza;
morcovi;
castraveti;
laptuci;
ceapa;
cartofi dulci;
napi;
grau.

Pasul 3 – Consumati o cantitate mare de fasole

 

 


Fasolea reprezinta alimentul cu o importanta mare din punct de vedere nutritional, avand in acelasi timp capacitatea de a diminua absorbtia glucozei in sange. Deasemenea toate tipurile de fasole au un continut mare de fibre, fitoestrogen, vitamine, minerale (calciu, acid folic si vitamina B6), precum si proteine cu putine grasimi.

Pasul 4 – Consumati grasimi sanatoase

 

 


Alimentele cu un continut mare de grasimi sunt de cele mai multe ori bogate in calorii si sarace in substante nutritive. Astfel este necesar sa consumati o cantitate mare de acizi grasi omega 3, evitand in acelasi timp mancarurile procesate.

Sfaturi alimentare pentru urmarea pasului 4:

 

 




     
  • Folositi ulei de masline si canola pentru a pregati hrana.

  • Consumati cantitati mari de peste.

  • Consumati cat mai putine grasimi de origine animala, alegand carnea macra si produsele lactate cu putine grasimi.

  • Consumati putine uleiuri hidrogenate si partial hidrogenate.



  •  

 

 

 


Pasul 5 – Alegeti cu mare atentie bauturile pe care le consumati

 

 

 


Ceea ce alegem sa consumam pentru a ne potoli setea poate fie sa „goleasca” organismul de substante nutritive, fie sa aduca un plus de nutrienti. Astfel cu toate ca majoritatea dintre noi stie ca necesarul de apa consumata zilnic este de 6-8 cani, cati dintre noi chiar respecta aceasta indicatie? Totodata cafeaua actioneaza ca un diuretic asupra rinichilor incurajand in acest fel procesul de deshidratare. In acelasi timp cafeaua, bauturile alcoolice si cele carbogazoase au efect nociv asupra sistemului osos, unele stimuland procesul de asimilare a calciului extras din alimentatie iar altele stimuland cantitatea de calciu eliminata din organism. Incercati, in consecinta, sa consumati cel putin un pahar de suc proaspat in fiecare zi, acestea continand cel putin 100 de fitochimicale.

Pasul 6 – Respectati mesele importante din timpul zilei

 

 


Majoritatea femeilor servesc masa cea mai consistenta seara cand ajung acasa, in timpul zilei consumand alimente usoare, sub forma de gustari. Aceasta atitudiune este gresita intrucat in timpul zilei depuneti un volum mare de efort (fizic sau intelectual), fapt ce face ca organismul dumneavoastra sa consume o cantitate mare de energie. In consecinta, caloriile consumate in timpul cinei vor fi metabolizate sub forma de depozite de grasimi, ca urmare a faptului ca procesul de digestie are loc in timpul somnului cand organismul consuma foarte putina energie.

Pasul 7 – Consumati alimente bogate in calciu

 

 


Pe masura ce femeia imbatraneste calciul devine extrem de important pentru functionarea organismului. Astfel, este recomandat sa consumati cel putin 1 000-1 500 mg de calciu din alimentatie.

Sfaturi alimentare pentru urmarea pasului 7:

 

 




     
  • Beti latte cu lapte cu putine grasimi sau fara grasimi.

  • Beti zilnic 1 ceasca de ciocolata cu lapte din soia.

  • Luati suplimente vitaminice care sa acopere un procent de 100% din necesarul zilnic de vitamina D si 25% din necesarul zilnic de calciu.

  • Mancati broccoli, legume cu frunze verzi si fasole;

  • Mancati iaurt cu putine grasimi, branza cottage sau orice alt tip de branza.



  •  

 

 

 


Pasul 8 – Evitati mancarurile cu multe grasimi sau mult zahar

 

 

 


La aceasta varsta prevenirea kilogramelor in plus este foarte importanta. Acum mai mult ca oricand este necesar sa tineti sub control excesul de calorii, cu precadere provenit din alimente cu un continut mare de grasimi sau zahar.

Excesul de zahar din organism stimuleaza procesul de producere a insulinei, hormon care accelereaza metabolizarea caloriilor in grasimi. Pentru a preveni acest lucru este necesar sa urmati recomandarile oferite la pasul 4.

Pasul 9 – Introduceti semintele de in in alimentatia dumneavoastra

 

 

Specialistii sustin ca semintele de in au capacitatea de a reduce nivelulde colesterol din sange, precum si de a scadea riscul de aparitie a tumorilor in anumite tipuri de cancer. Totodata, acizii grasi omega 3 din semintele de in, denumiti acizi alfa-linolenici au capacitatea de a preveni formarea cheagurilor de sange, proces ce duce la aparitia infarctului.

Pasul 10 – Mentineti un ritm de viata activ din punct de vedere fizic

 

 


Cu toate ca exercitiile fizice nu reprezinta un fel de mancare, ele sunt adesea incorporate in recomandarile multor diete. Astfel, efectuarea exercitiilor fizice in timpul menopauzei pot scadea nivelul colesterolului din sange, a pierderii densitatii osoase, precum si de a imbunatati capacitatea femeilor de a face fata stresului cotidian.

Faceti exercitii fizice de cel putin 2-3 ori pe saptamana, cate 15 pana la 30 de minute, urmand ca durata si frecventa acestora sa creasca pana la 60 de minute de cate 5 ori pe saptamana.

 

Imagini

Comentarii

La menopauza e obligatoriu sa facem cat mai mult sport pentru a ne ajuta oasele si articulatiile si pentru a nu face osteopooza!