Termen cautat
Reteta

Piramida alimentara pentru diabet


Autor: george

 

In planificarea meselor, unii suferinzi de diabet folosesc piramida alimentara pentru diabet. Alimentele sunt grupate pe categorii, incepand de la baza piramidei si urcand spre varful acesteia, in modul urmator:

Paine, cereale si alte alimente bogate in amidon

La baza piramidei se afla painea, cerealele, orezul, si pastele. Aceste alimente sunt foarte bogate in carbohidrati. Alimentele bogate in amidon, precum cartofii, mazarea si porumbul, precum si fasolele sunt deasemenea incluse in aceasta grupa. Alimentele bogate in amidon si fasolele contin la fel de multi carbohidrati in o portie precum o felie de paine.

Din aceasta grupa alegeti 6 pana la 11 portii pe zi. Majoritatea celor care urmeaza piramida alimentara de obicei aleg sa consume 6 portii, nu 11. Marimea portiilor este dupa cum urmeaza:

 

 




     
  • 1 felie de paine

  • ¼ covrig (30g)

  • ½ briosa englezeasca sau pita

  • ¾ ceasca cereale uscate

  • ½ ceasca cereale gatite

  • ½ ceasca cartofi, dovlecei, mazare, porumb, sau fasole gatite

  • 1 ceasca dovlecel de iarna

  • 1/3 ceasca orez sau paste



  •  

 

 

 


Legume si fructe

Toate legumele au un continut mic de grasime si ar trebui incluse cat mai des in mesele dumneavoastra. Sau ati putea manca o leguma ca o gustare, in locul unui alt aliment bogat in calorii. Legumele prezinta un continut ridicat de vitamine, minerale si fibre. In categoria legume regasim urmatoarele alimente: spanac, cicoare, macris, sfecla mangold, broccoli, varza, varza Bruxelles, conopida, morcovi, rosii, castraveti, si laptuci. Legumele bogate in amidon precum cartofii, porumbul, mazarea si fasolele lima sunt incluse in categoria „paine, cereale si alte alimente bogate in amidon” de mai sus.

Alegeti cel putin 3 pana la 5 portii de legume pe zi. O portie de legume reprezinta:

 

 

 




     
  • 1 ceasca legume crude

  • ½ cesca legume gatite.



  •  

 

 

 


Fructele sunt deasemenea bogate in vitamine, minerale si fibre. In aceasta categorie regasim alimentele urmatoare: mure, pepene galben, capsuni, portocale, mere, banane, piersici, pere, casie, si struguri.

Alegeti 2 pana la 4 portii pe zi. O portie de fructe inseamna:

 

 

 




     
  • ½ ceasca fructe la conserva

  • 1 fruct proaspat mic

  • 2 lingurite fructe uscate

  • 1 ceasca pepene sau zmeura

  • 1 ¼ ceasca capsuni intregi



  •  

 

 

 


Lapte si carne, inlocuitori de carne, alte proteine

Lactatele sunt bogate in proteine, calciu, precum si vitamine. Alegeti sa consumati lactate cu continut redus de grasime, sau fara grasime. Alegeti 2 pana la 3 portii de lactate. O portie inseamna:

 

 

 




     
  • 1 ceasca lapte cu putine grasimi sau fara grasimi

  • 1 ceasca iaurt



  •  

 

 

 


Carnea si inlocuitorii de carne sunt surse bune de proteine, vitamine si minerale. In aceasta categorie se regasesc: carne de vita, curcan, peste, oua, tofu, fasole uscata, branza, unt de arahide. Alegeti sa consumati intre 100 si 170g pe zi, impartite intre mese:

 

 

 




     
  • 30g carne

  • ¼ cesca branza

  • 1 ou

  • 1 lingurita unt de arahide

  • ½ ceasca tofu



  •  

 

 

 


Grasimi, uleiuri, dulciuri, alcool

Alimente precum chipsuri de cartofi, bomboane, prajituri, tort, si prajeli contin mult zahar. Aceste alimente nu sunt la fel de hranitoare si bogate in nutrienti precum legumele sau cerealele. Consumati portii mici si consumati-le rar. Marimile unei portii includ:

 

 

 




     
  • ½ ceasca inghetata

  • 1 briosa mica

  • 2 prajituri mici



  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini