Termen cautat
Reteta

Regim alimentar hepatita cronica


Autor: george

 

Ce ar trebui sa consumati?

Daca suferiti de hepatita cronica, trebuie sa stiti ca nu este o singura dieta pe care cineva sa o recomande, asta deoarece nu este o diferenta prea mare intre o dieta sanatoasa pentru cineva cu hepatia cronica si o dieta sanatoasa pentru o persoana care nu sufera de hepatita. Sunt doar cateva principii de baza pe care trebuie sa le intelegeti. Pastrand aceste principii in minte puteti discuta cu doctorul dumneavoastra si puteti crea o dieta care sa furnizeze organismului dumneavoastra nutrientii necesari fara sa afecteze negativ ficatul.

Cu totii avem aceleasi nevoi nutritionale, fie ca avem hepatita cronica sau nu. Aceste nevoi se schimba doar in cazul celor care au probleme de sanatate atat de mari incat ficatul nu mai functioneaza normal (ciroza decompensata in stadiu foarte avansat). Existenta unei ciroze sau stadiul cirozei sunt factorii de imping un pacient sa fie atent la ce consuma.

Aveti grija sa consumati...

Destule calorii – anorexia este asociata cirozei in stadiu avansat. Este greu unui astfel de pacient sa consume necesarul de calorii. Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra in caz ca nu consumati destule alimente, sau nu consumati destul din anumite alimente ce va sunt benefice.
Cantitati optime de proteine – proteinele se regasesc in lactate, nuci si banza si sunt necesare pentru mentinerea sanatatii. Daca suferiti de hepatita cronica puteti consuma fara griji cantitati moderate de proteine. Daca ficatul inca functioneaza cum trebuie, proteinele nu reprezinta un factor de risc. Consumul de prea multe proteine este problematic pentru cei ce sufera de ciroza. Pe masura ce proteinele se acumuleaza in sange, creierul poate fi afectat.
Destule vitamine si minerale – se poate sa nu obtineti din alimentatie toate vitaminele si mineralele necesare organismului. Doctorul este cel care trebuie sa confirme acest fapt si sa va prescrie suplimente alimentare daca este cazul. Sau puteti obtine vitaminele si minerale necesare organismului direct din alimentatie – facand schimbarile de rigoare, bineinteles.

Ganditi-va la ficat cand pregatiti mancarea

O functie importanta a ficatului este sa produca bila, care are rolul de a emulsifia grasimile din alimentatie inainte ca organismul sa poata asimila grasimi si sa le arda pentru energie. In functie de cat de afectat este ficatul, se poate sa nu puteti produce toata cantitatea de bila necesara procesului digestiv, mai ales daca ati ales sa consumati alimente bogate in grasimi. O solutie simpla este sa consumati alimente sarace in graimi. Iar daca trebuie sa consumati alimente bogate in grasimi, consumati portii foarte mici.

Deoarece ficatul dumneavoastra nu este sanatos, nu mai poate acumula atat de multa energie ca in trecut. Una din functiile ficatului este sa depoziteze glicogen, pe care sa il elibereze in organism cand acesta are nevoie de energie. Majoritatea oamenilor pot retine cantitati mari de glicogen in ficat; nu si cei ce sufera de hepatita cronica. Din acest motiv acestia din urma obosesc repede. O solutie simpla este sa consumati putin si des, sa luati mese mici si maifrecvent. Deasemenea trebuie sa includeti carbohidrati in fiecare masa, dandu-i astfel organismului ocazia sa refaca depozitele de glicogen.

Protejati-va ficatul

Sunteti sfatuiti sa evitati urmatoarele:

 

 
   
 • Alcool – cei ce au ciroza trebuie sa nu consume alcool deloc.

 • Medicamente ce nu sunt absolut necesare – luati doar medicamentele prescrise de doctor.

 • Pesticide si erbicide – acestea sunt toxine ce pot fi absorbite prin piele; iar ficatul este cel care trebuie sa le elimine din organism.

 • Chimicale ce se gasesc in jurul casei – cei ce sufera de hepatita cronica trebuie sa evite astfel de toxine (inhalare, ingestie, contact cu pielea).

 • Vitamine si suplimente alimentare – luati doar suplimentele recomandate de doctorul dumneavoastra.

 • Tutun si produse similare

 • Droguri recreationale •  

 

 

 


Tineti minte aceste 2 elemente de baza
 

 

 

 
   

 1. Consumati alimente sanatoase, din care organismul sa obtina toti nutrientii necesari (vitamine, minerale, proteine, grasimi, carbohidrati, fibra). Consumati fructe si legume proaspete, carne macra, si cereale integrale.


 2. Faceti exercitii fizice. Alaturi de o alimentatie sanatoasa, efectuarea de exercitii reprezinta un element cheie in mentinerea starii de sanatate. Doctorul dumneavoastra ar trebui sa va spuna ce exercitii va sunt benefice. 3.  

 

 

 

 

 

 

Imagini