Termen cautat
Reteta

Regim alimentar pentru diaree


Autor: george

Multi dintre parinti continua sa restrictioneze dieta copiiilor in momentul in care acestia se confrunta cu diaree, comportandu-se de parca acestia ar fi fost diagosticati cu afectiuni severe. Acest lucru inseamna ca in perioada cat copiii se confrunta cu diaree, laptele si mancarurile favorite ale acestora sunt scoase din alimentatia zilnica.
Cu toate ca aceasta atitudine din partea parintilor isi poate gasi justificarea, specialistii sustin ca metoda scoaterii alimentelor solide si a laptelui din alimentatia zilnica a copiiilor este destul de invechita. Astfel, expertii din cadrul  Asociatiei Americane de Pediatrie sustin ca si in timpul episoadelor usoare de diaree copiii trebuie sa beneficieze de alimentatia obisnuita si chiar de lapte. Deasemenea iaurtul care contine culturi active de acidofilus se poate dovedi extrem de benefic in astfel de situatii.

Alimente care trebuie evitate in cazul diareei

Nu toti copiii doresc sa primeasca alimentatia obisnuita atunci cand sunt bolnavi si prezinta diaree. In plus, exista situatii in care anumite alimente trebuie evitate intrucat nu vor face decat sa inrautateasca  starea generala de sanatate a copilului. Astfel trebuie evitate alimente ca:

 • bauturi usor carbogazoase;

 • sucuri de fructe si lichide cu un continut mare de zahar;

 • deserturi cu gelatina.


In ceea ce priveste laptele, acest aliment este contraindicat numai in cazul in care copilul dumneavoastra se simte mai rau, prezinta stari de varsaturi, balonari, dureri abdominale, sau chiar agravarea diareei.

Dieta in timpul diareei

De cele mai multe ori parintii recurg la urmatoarea formula in cazul in care copiii lor se confrunta cu diaree:

 • banane;

 • orez;

 • sos de mere;

 • paine prajita.

 •  

Unele dintre aceste alimente, cu precaderea banane sau orez, duc la constipare, si prin urmare acestea pot fi extrem de benefice pentru ameliorarea diareei. Cu toate acestea specialistii sustin ca produsele de acest fel trebuie sa fie adaugate alimentatiei zilnice. Deasemenea in cazul copiiilor care primesc lapte de la san, sau dimpotriva formula speciala de lapte praf, este extrem de important ca alaptarea sa nu fie intrerupta.

Exista situatii in care unii copiii pot dezvolta forme blande si temporare de intoleranta la lactoza. In consecinta, daca acestia se confrunta cu aparitia diareei, este indicat ca pentru o perioada de 2-3 zile copilul dumneavoastra sa primeasca lichide limpezi, dupa care sa reintroduceti laptele in alimentatie. Totodata, daca diareea devine recurenta schimbati formula obisnuita de lapte cu una speciala pe baza de soia.

In afara de formula clasica administrata adesea de parinti in cazul in care copiii lor se confrunta cu diaree (banane, orez, sos de mere si paine prajita), expertii recomanda ca pentru o perioada de 24 pana la 72 de ore pacientii sa primeasca lichide limpezi, astfel incat sa evitati aparitia starii de deshidratare. Pentru aceasta sugarii trebuie sa primeasca aproximativ 56 de grame de lichide la fiecare 2 ore, evitand insa bauturile acidulate indulcite, bauturile necarbogazoase, bauturile pentru adulti sau sucurile de fructe.

In cazul copiilor cu o varsta mai mare expertii sustin ca sucurile diluate se pot dovedi benefice atat timp cat sunt administrate in cantitati moderate. In cantitati mai mari aceste bauturi nu vor face decat sa inrautateasca aceasta conditie medicala.

Pe masura ce starea de diaree se amelioreaza copilul dumneavoastra poate reveni gradual la alimentatia sa normala. Tineti cont insa ca alimentele cu o cantitate mare de fibre, precum fructe si legume trebuie sa fie introduse ultimele, alaturi de lapte.

In cazul in care diareea apare ca urmare a tratamentului pe baza de antibiotice, aceasta manifestare poate fi ameliorata prin introducerea in alimentatia copilului dumneavoastra iaurt pe baza de culturi active.

Contactati medicul specialist daca pacientul prezinta urmatoarele manifestari:

 • Diareea severa sau cu o durata mai mare de 2-3 ani.

 • Diareea contine sange si mucus.

 • Diareea este recurenta sau copilul scade in greutate.

 • Copilul prezinta semne de deshidratare (in acest caz sunati imediat medicul specialist).

 • Diareea este insotita de episoade multiple de varsaturi, febra, sau crampe abdominale.

 • Diareea apare dupa ce v-ati intors din concediu sau vacanta in afara tarii.

 •  

Idei preconcepute legate de diaree


In afara de eliminarea mancarurilord solide si semisolide din alimentatie, multi dintre parinti considera ca unul dintre tratamentele cele mai eficiente pentru diaree este constituit de administrarea solutiilor pe baza de electroliti. In fapt, acestea nu fac decat sa previna instaurarea starii de deshidratare. In cazul in care diareea apare ca urmare a infectiilor virale, este necesara urmarea alimentatiei obisnuite dublata de administrarea solutiei pe baza de electroliti.

Imagini

Comentarii

Nu stiu ce fel de mincare sa maninc , am inteles piine prajita ,orez, banane dar numai atit ? Ar fi bine sa scrieti o gama mai larga de alimente , nu poti sa maninci o saptamina acelas lucru, asta in cazu in care ma vindec intr-o saptamina poate e cazu sa tin regimu si doua saptamini.