Termen cautat
Reteta

Regim alimentar pentru hepatita acuta


Autor: george

 

Pacinetii diagnosticati cu hepatita acuta se confrunta cu pierderea severa a poftei de mancare, anorexie, stari de voma si varsaturi, dureri abdominale, modificari ale gustului, febra si icter. Toate aceste simptome ingreuneaza obtinerea cantitatii necesare de substante nutritive, astfel incat organismul sa functioneze la parametri normali.

Dieta pentru hepatita acuta

 

 


Dieta urmata in cazul persoanelor cu hepatita acuta trebuie sa aiba urmatoarele particularitati:

1. Stimularea apetitului

 

 


Stimularea apetitului pentru a preveni sau combate anorexia reprezinta poate una dintre principalele provocari in cazul persoanelor diagnosticate cu hepatita acuta. In consecinta este recomandat ca aceste persoane sa primeasca o cantitate cat mai mare de mancaruri fara grasimi sau cu un continut scazut de grasimi, precum sucuri de fructe, lapte, shakuri sau smoothies cu lapte fara grasimi, inghetata fara grasimi, supe strecurate, terci de ovaz cu lapte si zahar pentru un plus de energie sau alte tipuri de mancaruri pe care pacientul este pregatit sa le consume.

Sfaturi pentru cresterea cantitatii de mancare consumata zilnic:

 

 




     
  • Serviti mancarurile listate mai sus reci, in acest fel putand sa preveniti aparitia starii de greata.

  • Permiteti pacientului sa inceapa prin consumul biscuitilor uscati pentru a se putea obisnui cu hrana solida.

  • Adaugati un plus de gust si savoare shakului, sau smoothie-ului pentru a combate pierderea gustului.

  • Incurajati pacientul sa manance cate putin si la intervale scurte de timp.



  •  

 

 

 


2. Inlocuirea meselor solide

 

 

 


In prezent pe piata farmaceutica exista o gama vasta de produse bogate in energie si proteine avand rolul de a inlocui mesele solide. Pentru a fi siguri ca produsul spre care va orientati este cel potrivit nevoilor dumneavoastra, adresati-va mai intai medicului specialist.

3. Mancaruri care trebuie excluse:

 

 




     
  • laptele cu grasimi, iaurt, smantana, branza si crema de branza cu o cantitate mare de grasimi;

  • biscuiti, prajituri, placinte, etc., ce au o cantitate mare de grasimi;

  • ciocolata;

  • nu mai mult de 3 oua pe saptamana;

  • dressing pentru salata, maioneza si smantana cu multe grasimi;

  • avocado;

  • carne grasa prajita, peste prajit, piele de pasare, carne procesata si carnati, bacon, sos pentru friptura cu multe grasimi, conserve de peste cu ulei;

  • alune, unt de arahide;

  • chipsuri de cartofi, legume calite in unt sau sosuri albe/de branza;

  • gustari cu un continut mare de grasimi sau foarte picante;

  • orice modalitate de pregatire a hranei ce presupune cresterea cantitatii de grasimi.



  •  

 

 

 


4.Asigurarea suplimentelor de vitamine, minerale si eletroliti

 

 

 


Pentru a va asigura ca pacientul primeste cantitatea corecta, precum si tipul corespunzator de suplimente nutritive este indicat sa va adresati medicului specialist. Totodata, pacientii care se confrunta cu instaurarea starii de deshidratare ca urmare a varsaturilor repetate trebuie sa bea o solutie pe baza de electroliti, iar in cazuri severe pacientul va primi necesarul de lichide intravenos.

 

Imagini