Termen cautat
Reteta

Regim alimentar pentru insuficienta renala cronica


Autor: george

 

Insuficienta renala cronica inseamna ca rinichii dumneavoastra nu pot elimina substantele reziduale din sange, substante ce provin de la mancarurile si bauturile pe care le consumati. In cele din urma se poate ajunge ca pacientul sa necesite dializa, un tratament ce elimina din sange substantele ce ar fi trebuit eliminate de catre rinichi.

Un regim alimentar pentru insuficienta renala cronica controleaza cantitatea de proteine si fosfor din alimentatie. Se poate sa fie nevoie sa limitati si cantitatea de sodiu consumata. Urmand un astfel de regim alimentar, rinichii sunt ajutati sa functioneze mai bine; in plus se reduce cantitatea de substante reziduale ce rinichii trebuie sa le elimine.

Se poate sa va fie greu sa va schmbati stilul de alimentatie intrucat va trebui sa faceti urmatoarele schimbari:

Proteine – trebuie limitat consumul de proteine. In categoria alimente bogate in proteine se regasesc: carne de pasare, peste, oua, lactate. Doctorul dumneavoastra este cel care trebuie sa va spuna ce cantitate de proteine puteti consuma.

Fosfor – trebuie limitat consumul de fosfor deoarce rinichii nu pot sa elimine fosforul din organism. Acumularea de prea mult fosfor in sange slabeste oasele deoarece consuma calciu. In categoria alimente bogate in fosfor se regasesc: lactate, fasole, mazare, nuci, cacao, bere, cola. Doctorul dumneavoastra este cel care trebuie sa va spuna ce cantitate de fosfor puteti consuma.

Sodiu - trebuie limitat consumul de sodiu daca aveti anumite probleme medicale precum tensiune inalta, sau retentie de lichid. In categoria alimente bogate in sodiu se regasesc: sare, carne procesata, alimente la conserva, carnati, supe, gustari bogate in sare (chips, snacks). Doctorul dumneavoastra este cel care trebuie sa va spuna ce cantitate de sodiu puteti consuma.

Potasiu – trebuie limitat consuml de potasiu doar daca prezentati nivele ridicate ale acestuia in sange. Potasiul se regaseste de obicei in fructe si legume precum: caise, avocado, banane, dovlecel, curmale, grapefruit, kiwi, mango, papaya, nectarine, piersici, portocale, pere, prune, rubarba, anghinare, varza, fasole uscata, linte, rosii, cartofi, dovleac, dovlecel, spanac, sfecla mangold. Doctorul dumneavoastra este cel care trebuie sa va spuna ce cantitate de potasiu puteti consuma.

Daca urmati un regim alimentar pentru insuficienta renala cronica, luati urmatoarele in consideratie:

 

 
     
  • Faceti o lista cu alimentele pe care le puteti consuma si tineti lista in bucatarie sa va aduceti aminte ce alimente pot fi consumate fara grija. Spuneti prietenilor si membrilor familiei ca urmati o dieta pentru insuficienta renala.

  • Vorbiti cu doctorul dumneavoastra si cu un expert in nutritie sa va ajute sa faceti un plan de meniu.

  • Se poate sa fie nevoie sa luati vitamine si minerale. Luati doar suplimentele alimentare pe care le recomanda doctorul dumneavoastra.

  • Nu folositi inlocuitori de sare deoarece contin potasiu. Puteti folosi in schimb praf de usturoi, ierburi aromate, ceapa, condimente ce nu contin sare, otet.

  • Daca suferiti si de alte probleme de sanatate, vorbiti cu doctorul dumneavoastra si modificati-va regimul alimentar in consecinta.

  • Cititi cu atentie eticheta cand cumparati alimente.  •  

 

 

 


Poate fi destul de greu sa urmati un regim alimentar pentru insuficienta renala. Trebuie sa consumati alimente ce usureaza munca rinichilor, dar in acelasi timp trebuie sa consumati destul incat sa obtineti necesarul de proteine, calorii, vitamine si alti nutrienti. Un rol important il are doctorul si expertul in nutritie care trebuie sa va explice cum functioneaza un astfel de regim alimentar. Daca alegeti sa nu urmati un astfel de regim alimentar, rinichii vor lucra mai mult, iar momentul cand veti avea nevoie de dializa se va apropia considerabil. Urmand un regim alimentar adecvat puteti amana nevoie de dializa.

 

 

Imagini