Termen cautat

Efectele benefice ale vitaminei B1


Autor: george

Vitamina B1, cunoscuta in termeni de specialitate si ca tiamina, poate fi regasita atat sub forma de surse sintetice, cat si in surse naturale de hrana ca suc de portocale, stafide, rinichi de vita, cartofi copti, faina, cereale integrale, fasole, arahide si orez. Rolul vitaminei B1 in organism este acela de a mentine sanatatea mucoaselor membranare, asigurand in acest fel functionarea normala a sistemului nervos, inimii si sistemului muscular.

Efectele benefice ale vitaminei B1
Vitamina B1 nu numai ca este prima vitamina din complexul vitaminic B, ci si prima substanta identificata ca vitamina. Efectele sale benefice sunt vaste, dintre cele mai importante amintind:

  • functionarea cerebrala, motiv pentru care vitamina B1 este denumita si vitamina morala, aceasta avand o influenta extrem de mare asupra sistemului nervos. Deasemenea, vitamina B1 actioneaza ca neurotransmitator, cunoscut sub denumirea de acetilcolina;
  • producerea acizilor in procesul de digestie, asa cum este acidul hipocloric;
  • convertirea carbohidratilor in energie;
  • ajuta la ameliorarea raului de mare si de inaltime;
  • stimuleaza procesul de producere a celulelor rosii;
  • actioneaza ca unn antioxidant, protejand organismul de actiunea radicalilor liberi.

Vitamina B1 s-a dovedit extrem de eficienta in remedierea deficientelor create de alcoolism, ciroza, hipertiroidism si boli legate de procesul de absorbtie. Totodata, studiile de specialitate au relevat faptul ca vitamina B1 poate fi folosita ca forma de tratament in insuficienta cardiaca congestiva. Pentru a maximiza efectele benefice ale vitaminei B1 este indicat ca aceasta sa fie administrata concomitent cu alte vitamine din acelasi complex, asa cum sunt vitamina B6 sau B12.

Imagine: 
Efectele benefice ale vitaminei B1