Termen cautat

Efectele secundare ale zincului


Autor: george

Zincul reprezinta un mineral esential necesar organismului pentru procesarea a cel putin 100 de enzime. Fiecare dintre aceste enzime este implicata la randul ei in diverse procese si functii din organism, precum reproducerea celulara, imunitate, sinteza proteinelor, vindecarea ranilor, vedere sau protectie impotriva radicalilor liberi.

Medicii specialisti sustin ca alimentatia sanatoasa si echilibrata va poate oferi cantitatea de zinc necesara functionarii optime a organismului. Astfel, zincul poate fi regasit in alimente precum carne rosie, fructe de mare, carne de pasare sau chiar moluste. Daca nu consumati cu placere fructe de mare sau carne, puteti opta pentru fasole, cereale integrale, produse lactate, cereale si nuci, cu toate ca absorbtia acestui nutrient se face mai bine daca sursa de provenienta este de origine animala.

In ceea ce priveste doza zilnica de zinc recomandata de medicii specialisti, aceasta variaza intre 9-11 mg la persoanele adulte. Cu toate acestea, doar un procent de 30% din cantitatea totala de zinc reuseste sa fie absorbit in organism, ca urmare a actiunii fitatilor si a fibrelor, care impiedica dizolvarea zincului in apa.

In cazul persoanelor care se confrunta cu simptome precum diaree, pierderea vederii, leziuni, pierderea poftei de mancare, anumite forme de retard de crestere la copii, caderea parului, prelungirea procesului de vindecare a ranilor, anomalii in ceea ce priveste gustul, cel mai probabil cauza este carenta de zinc. In aceste conditii este extrem de important sa va prezentati la medicul de familie sau cel specialist in vederea prescrierii unui tratament pe baza de suplimente de zinc.

In afara remedierii carentelor de zinc, aceste suplimente nutritive si-au dovedit eficienta si in scaderea perioadei de vindecare a racelilor, reducerea severitatii aftoaselor, cresterea nivelului de energie din organism, tratarea ADHD-ului la copii, prevenirea sau stoparea caderii parului, precum si tratarea hipoglicemiei sau a diabetului.

Efectele secundare ale suplimentelor pe baza de zinc

In ceea ce priveste efectele secundare ale zincului, acestea se pot manifesta ca urmare a administrarii unei doze zilnice mai mari de 40 mg (supradoza). In astfel de situatii zincul poate interveni in metabolizarea si procesul de absorbtie al altor nutrienti asa cum sunt fierul, magneziul si cuprul. Efectele secundare ale zincului prezinta un grad de risc mai mare in momentul in care doza zilnica de zinc este incadrata intre 150-450 mg, caz in care nivelul de fier, cupru si magneziu scad considerabil, reducand capacitatea de functionare a sistemului imunitar precum si nivelul HDL (colesterol bun) din organism.

Efectele secundare ale sulfatului de zinc

Sulfatul de zinc, administrat pe cale orala poate cauza la randul sau efectele secundare severe, precum afectiuni ale stomacului, arsuri stomacale sau stari de greata. In cazuri rare, aceste suplimente pe baza de zinc pot duce la aparitia febrei, durerilor in gat, aftoase sau stari de oboseala si slabiciune. In consecinta inainte de a incepe sa luati suplimente pe baza de zinc este recomandat sa va adresati medicului dumneavoastra specialist.
 

Imagine: 
Efectele secundare ale zincului

Comentarii

Este ceva in neregula daca am inceput sa iau suplimente pe baza de zinc fara sa ma adresez medicului?Si orice altfel de vitamine fara sa ma adresez medicului?Va multumesc anticipat!