Termen cautat

Importanta acidului folic in timpul sarcinii


Autor: george

Acidul folic (vitamina B) este esential pentru mentinerea starii de sanatate a organismului. Expertii recomanda o doza de 400 micrograme acid folic pe zi, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. In cazul femeilor insarcinate, doza de acid folic trebuie marita la 600 micrograme pe zi. Acidul folic joaca rol important in producerea de celule, producerea de celule albe, producerea de celule rosii si in sinteza ADN-ului. Din acest motiv femeile insarcinate au nevoie sa obtina din alimentatie cantitati mai mari de acid folic. Organismul nu are nevoie de acid folic doar pentru mama, ci si pentru fat.

In plus, s-a demonstrat stiintific faptul ca acidul folic previne aparitia defectelor de tub neural la fat. Tubul neural se dezvolta in timp si devine creierul si coloana vertebrala a nou nascutului. Inca un motiv intemeiat ca femeia insarcinata sa consume o cantitate adecvata de acid folic. Daca acest necesar nu se obtine din alimentatie, femeia insarcinata trebuie sa ia suplimente alimentare. Obtinerea necesarului de acid folic este extrem de importanta mai ales in primele saptamani de sarcina, deoarece in aceasta perioada se formeaza tubul neural al fatului.

Din pacate multe femei nu isi dau seama ca sunt insarcinate si nu asigura organismului aceste necesar de acid folic in primele saptamani de sarcina. De obicei o femeie isi da seama ca este insarcinata mult prea tarziu, dupa ce tubul neural a inceput sa se dezvolte. Devine astfel importanta asigurarea necesarului de acid folic inainte ca femeia sa ramana insarcinata.

Cele mai des intalnite afectiuni ale tubului neural sunt:
- Spina bifida, cand cele doua parti ale coloanei vertebrale ale embrionului nu reusesc sa se uneasca. Denumirea provine din limba latina si inseamna coloana „rupta” sau coloana „deschisa”.
- Anencefalie, cand cerebelul si encefalul lipsesc. Aceasta afectiune este incompatibila cu viata.
- Cranium bifidum, hernierea tesutului cerebral datorita unui defect de fuziune al oaselor craniului.

Toate aceste afectiuni ale tubului neural apar in primele 4 saptamani de sarcina. In aceasta perioada organismul are nevoie de o cantitate ridicata de acid folic, ori din pacate, multe femei insarcinate nu isi dau seama in aceste 4 saptamani ca sunt insarcinate.

Daca aveti de gand sa ramaneti insarcinata, luati suplimente alimentare inainte de conceptie. Cu cat incepeti mai devreme, cu atat mai bine. Puteti incepe sa luati acid folic chiar de acum. Acidul folic nu are decat efecte benefice asupra sanatatii.

Alimentele bogate in acid folic sunt:

  • cereale;
  • legume verzi funzoase;
  • paine si produse de panificatie;
  • paste;
  • fructe.

Luati in considerare ca nu puteti asigura organismului necesarul de acid folic doar din alimentatie. Trebuie sa luati si suplimente alimentare – mai ales in cazul femeilor insarcinate. Suplimentul alimentar ar trebui sa contina pe langa acid folic si alte vitamine, vitamine ce ii sporesc eficienta, precum vitamina B12 (cobalamina sau cianocobalamina). Suplimentul alimentar ar trebui sa contina si minerale benefice organismului si fatului.

Nu trebuie sa va faceti grija ca luati prea mult acid folic. In cazuri foarte rare s-au observat efecte toxice asupra mamei si fatului, in conditiile in care mama a luat doze foarte mari de acid folic. Nu s-au inregistrat fatalitati cauzate de luarea unor doze mari de acid folic. Singurele probleme care pot aparea ca urmare a luarii unor doze mari de acid folic sunt:
- se mascheaza deficienta de vitamina B12;
- impiedica anumite medicamente, mai ales cele folosite in tratarea epilepsiei, sa isi faca efectul.

Expertii au stabilit ca organismul uman nu poate absorbi mai mult de 1000 micrograme acid folic pe zi. Chiar daca luati doze mai mari de 1000 de micrograme, excesul este eliminat pe cai naturale.

Este indicat sa discutati cu doctorul dumneavoastra inainte sa incepeti sa luati acid folic. Doctorul este cel care trebuie sa va indice doza optima pe care sa o luati.

Imagine: 
Importanta acidului folic in timpul sarcinii