Termen cautat

Informatii despre fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu


Autor: george

Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stiu despre fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu?

Nu luati antacid ce contine aluminiu, calciu sau magneziu daca luati in acelasi timp fosfat de potasiu si fosfat de sodiu decat daca sunteti sub supraveghere medicala. Antacidul poate reduce absorbtia fosfatului.

Daca aveti calculi renali (pietre la rinichi), se poate sa eliminati calculii mai vechi dupa ce incepeti tratamentul cu fosfat de potasiu si fosfat de sodiu.

Ce este fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu?

Fosforul este o substanta ce se intalneste in mod natural in organism. Cea mai mare parte a fosforului se gaseste in oase. Formele de sare ale potasiului si sodiului sunt numite fosfati.

Fosfatul potasiu si fosfatul de sodiu este folosit in acidifierea urinei si in reducerea concentratiei de calciu in urina. Astfel se poate reduce iritarea si mirosul neplacut cauzat de prezenta amoniului in urina.

Fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu pot sa mareasca efectul antibiotic al metenaminei (Hiprex, Urex).

Fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu mai este folosit si ca un supliment de fosfor pentru a preveni aparatia sau pentru a trata deficienta de fosfor.

Este posibil ca fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu sa fie folosite si in alte scopuri.

Cine ar trebui sa evite fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu?

Nu aveti voie sa luati fosfat de potasiu si fosfat de sodiu in urmatoarele situatii:
- prezentati un nivel ridicat de potasiu in organism;
- prezentati un nivel ridicat de fosfor in organism;
- aveti afectiuni severe ale rinichilor;

Inainte de a lua fosfat de potasiu si fosfat de sodiu, discutati cu doctorul dumneavoastra si spuneti-i daca suferiti de:
- Boala Addison;
- tensiune ridicata;
- obstructie intestinala;
- afectiuni ale rinichilor;
- afectiuni ale ficatului sau ciroza;
- retineti apa, balonare;
- prezentati un nivel ridicat de sodiu in organism;
- prezentati un nivel scazut de calciu in organism;
- hipoparatiroidism;
- pancreatita;
- rahitism.

Daca prezentati afectiunile de mai sus, se poate sa va fie redusa doza de fosfat de potasiu si fosfat de sodiu, sau vi se poate interzice luarea fosfatului de potasiu si fosfatului de sodiu.

Nu luati fosfat de potasiu si fosfat de sodiu daca sunteti insarcinata sau daca planuiti sa ramaneti insarcinata. Nu se stie daca fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu vor afecta dezvoltatarea fatului.

Nu luati fosfat de potasiu si fosfat de sodiu decat dupa ce ati discutat cu doctorul dumneavoastra daca alaptati un nou-nascut. Nu se stie daca fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu influenteaza dezvoltarea nou nascutului.

Cum se foloseste fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu?

Luati fosfat de potasiu si fosfat de sodiu conform indicatiilor date de catre doctorul dumneavoastra sau conform instructiunilor incluse pe amabalaj. Daca nu intelegeti aceste instructiuni, vorbiti cu farmacistul sau doctorul dumneavoastra; cereti-i sa va explice cum sa luati fosfat de potasiu si fosfat de sodiu.

Depozitati fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj. In general aceste substante trebuiesc ferite de lumina soarelui si de umezeala.

Ce se intampla daca uit sa iau o doza?

Daca uitati sa luati o doza, luati imediat ce va aduceti aminte. Daca este aproape timpul sa luati doza urmatoare, treceti peste doza uitata – nu luati doua doze simultan decat daca primiti instructiuni precise in acest sens.

Ce se intampla daca fac supradoza?

In caz de supradoza, cereti ajutor medical de urgenta.

Simptomele ce indica o supradoza sunt: greata, voma, diaree, deshidratare, crampe musculare prelungite si severe, paralizie.

Care sunt posibilele efecte secundare?

Reactiile alergice severe sunt efecte secundare care pot aparea. Reactiile alergice se manifesta prin: dificultati in a respira, unflarea buzelor, limbii, sau fetei, aparitia urticariei. Cereti ajutor medical daca aveti o reactie alergica.

Alte efecte secundare ce pot aparea sunt: greata, voma, dureri de stomac, diaree. Discutati cu doctorul dumneavoastra in cazul aparitiei unor efecte secundare care va supara.

Daca aveti pietre la rinichi, se poate sa le eliminati dupa ce incepeti tratamentul cu fosfat de potasiu si fosfat de sodiu.

In cazuri mai rar intalnite, pot aparea si aceste efecte secundare:
- dureri de cap;
- ameteala si stare de confuzie;
- dureri de picioare;
- senzatie neobisnuita de oboseala si slabiciune;
- senzatie de amorteala, furnicaturi sau durere la nivelul mainilor si picioarelor;
- umfaturi la nivelul picioarelor;
- luare in greutate;
- sete neobisnuit de mare;
- urinare scazuta;
- dureri articulare, dureri de oase.

Pot aparea si alte efecte secundare. Discutati cu doctorul dumneavoastra in cazul aparitiei unor efecte secundare care va supara.

Ce medicamente influenteaza fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu?

Nu luati antacid ce contine aluminiu, calciu sau magneziu daca luati in acelasi timp fosfat de potasiu si fosfat de sodiu decat daca sunteti sub supraveghere medicala. Antacidul poate reduce absorbtia fosfatului.

Inainte de a lua fosfat de potasiu si fosfat de sodiu discutati cu doctorul dumneavoastra si informati-l daca luati:
- calciu si/sau vitamina D;
- suplimente pe baza de potasiu sau inlocuitori de sare;
- diuretice;
- medicamente pentru afectiuni cardiace;
- steroizi;

Se poate sa va fie ajustata doza de fosfat de potasiu si fosfat de sodiu, sau puteti fi pus sub supraveghere medicala atenta daca luati medicamentele prezentate mai sus.

Se poate ca si alte medicamente sa interactioneze cu fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu. Discutati cu doctorul dumneavoastra inainte de a lua orice fel de supliment sau medicament.

Imagine: 
Informatii despre fosfatul de potasiu si fosfatul de sodiu