Termen cautat
Specializare
Tip eveniment
E.g., 06/08/2021
Data inceput
E.g., 06/08/2021
Data sfarsit

Patologia respiratorie in practica medicala curenta


Autor: elena

Pneumologi de la importante centre de specialitate din tara se reunesc la Targu-Jiu pe 15 si 16 mai

Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu", Spitalul Judetean de Urgenta Targu-Jiu, alaturi de Societatea Romana de Pneumologie-Sectiunea de Tuberculoza, Consiliul Judetean Gorj, Universitatea "Constantin Brancusi" si compania de comunicare medicala Houston NPA organizeaza pe 15-16 mai 2014 cea de-a Va editie a conferintei nationale interdisciplinare "Patologia respiratorie in practica medicala curenta", la Hotel Brancusi din Targu-Jiu (Bd. Brancusi, nr. 10, Targu-Jiu, jud. Gorj).

Evenimentul se desfasoara sub egida Societatii Romane de Pneumologie - Sectiunea de Tuberculoza si este coordonat de catre unul dintre cei mai de seama medici gorjeni, Profesorul Universitar Doctor Constantin Marica, actual vicepresedinte al Societatii Romane de Pneumologie si expert TB si MDR al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Presedintele Comitetului de Organizare este Dr. Ktp. Tiberiu Tataru, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Targu-Jiu.

Printre liderii de opinie care au confirmat prezenta se afla: Prof. univ. dr. Constantin Marica, Conf. univ. dr. Mimi Nitu, Conf. dr. Paraschiva Postolache, Conf. univ. dr. Oana Cristina Arghir, Conf. univ. dr. Marian Olaru, Asist. univ. dr. Beatrice Mahler, Asist. univ. dr. Radu Matache, Dr. Iulia Capitanescu, Dr. Spiridon Dumitrescu, Dr. Gindrovel Dumitra, Dr. Mihaela Udrescu, Dr. Nicolae-Iordache Iordache, Dr. Emilia Tabacu, Dr. Mihaela Mitrea, Dr. Dalia Manolache, Dr. Vlad Poroch, Dr. Roxana Mindru, Dr. Sebastian Smadu si multi altii.

Cea de-a 5 editie a Simpozionului National de Boli Respiratorii de la Targu-Jiu are ca tema principala "Evitarea diagnosticului tardiv in patologia cronica respiratorie".

Simpozionul anual devenit deja traditie in peisajul manifestarilor medicale reuneste anul acesta pneumologi, infectionisti, medici de familie, kinetoterapeuti si specialisti in chirurgie toracica si oncopaliatie.

Programul este creditat cu 14 puncte EMC pentru medici (9 simpozion si 5 curs pre-simpozion) si 12 pentru asistentii medicali.

"Am ales ca tema centrala anul acesta diagnosticarea tardiva a afectiunilor respiratorii cronice deoarece consecintele acestei situatii sunt dramatice. Incepand cu medicul de familie, care trebuie sa cunoasca simptomatologia unei afectiuni cronice respiratorii si sa trimita urgent pacientul la medicul specialist pneumolog, pana la diagnosticele uneori eronate sau superficiale, trebuie sa recunoastem pilonul rezistentei in acest fenomen. Asa cum spunea Laenec, marele pneumolog al secolului trecut, inventatorul stetoscopului, "in pneumologie poti sa fii surd, dar nu orb", deci medicul de familie trebuie sa recunoasca simptomatologia si sa trimita urgent la medicul specialist pneumolog" a declarat coordonatorul programului medical, Prof. Dr. Constantin Marica, intr-un interviu acordat organizatorilor simpozionului.

"Tematica acestei editii reuneste infectii respiratorii TB si nonTB, reabilitare pulmonara si kinetoterapie pentru pacientii cu boli pulmonare cronice, proceduri moderne in chirurgia toracica, oncopaliatie, cenusareasa patologiei respiratorii in tara noastra si, nu in ultimul rand, date despre endemia TB si diagnosticul modern genetico-molecular. Daca in urma cu cativa ani la nivelul diagnosticului rapid genetico-molecular in TB Romania se afla printre ultimele tari ca si dotare, acum putem afirma cu tarie ca avem centre de diagnostic molecular si specialisti in acest domeniu in aprox toate centrele universitare din tara" a mai precizat Prof. Dr. Constantin Marica, referindu-se la modalitatea de alegerea a temelor din programul stiintific al manifestarii.

Vor fi abordate si teme non-medicale de actualitate, precum: noua consultatie - un dialog al expertilor, importanta preventiei primare, comunicarea vestilor proaste - de la teorie la practica.

Programul prevede si un curs pre-congres sustinut de Prof. univ. dr. Constantin Marica, pe tema diagnosticului diferential imagistic intre tuberculoza si alte patologii.

"In ultimii ani, Romania a inregistrat o serie de succese la capitolul Controlul Bolilor Respiratorii Cronice prin adoptarea ghidurilor internationale privind supravegherea si controlul bolilor obstructive cronice, ca si a pneumopatiei difuze interstitiale. Au fost formate sectiuni academice in cadrul Societatii Romane de Pneumologie care sa monitorizeze principalele maladii respiratorii cronice. Problema cea mai importanta o constituie insuficienta fondurilor pentru aplicarea unor programe de varf pentru monitorizarea si tratarea acestor boli. De aceea sper ca aceasta noua editie a manifestarii de la Targu-Jiu, daca nu o sa creeze solutii, macar sa ne dea motive de gandire asupra acestora" a adaugat Prof. Dr. Constantin Marica.

"Ma bucur sa fiu din nou gazda acestui eveniment care si-a confirmat calitatea prin lectori, participanti si parteneri. La aceasta a cincea editie v-am pregatit un program care aduce in prim plan teme sensibile deosebit de interesante, aceasta intalnire fiind o noua ocazie de a dezbate subiecte din sfera pneumologiei aflate la intersectia mai multor specialitati medicale, tocmai pentru a facilita comunicarea si a genera solutii pertinente in gestionarea bolilor respiratorii, toate in beneficiul final al pacientului" a declarat Dr. Ktp. Tiberiu Tataru, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Targu-Jiu, presedintele Comitetului de Organizare al evenimentului.

Pentru detalii legate de inscriere si conditii de participare cei interesati pot lua legatura cu Daniela Rajnoveanu - Coordonator Evenimente Houston NPA: 0725 221 018, 021/317 09 43, [email protected].

Contact presa: Simona Oprea, PR Manager Houston NPA - [email protected], 0733.076.381.


Specializare eveniment
Tip eveniment
Adresa eveniment
Hotel Brâncuşi din Târgu-Jiu (Bd. Brâncuşi, nr. 10, Târgu-Jiu, jud. Gorj).
Telefon eveniment
0725 221 018, 021/317 09 43,
Data eveniment
15.05.2014 - 16.05.2014
Banner eveniment
Email eveniment
Contacteaza