Termen cautat
Specializare
Tip eveniment
E.g., 09/29/2020
Data inceput
E.g., 09/29/2020
Data sfarsit

Primul Curs Est-European de Epileptologie finantat de ILAE


Autor: elena
Primul Curs Est-European de Epileptologie finantat de ILAE (liga Internationala Impotriva Epilepsiei va avea loc in Romania

In perioada 11-13 Iunie 2014 va avea loc unul din cele mai importante evenimente medicale ale verii, o premiera pentru Romania, si anume primul Curs Est-European de Epileptologie sustinut de ILAE (financiar si stiintific), manifestare ce se va desfasura la Cheile Gradistei, Brasov.

Evenimentul este organizat local de Societatea Romana de Neurologie Pediatrica, Societatea de Neurologie din Romania, Fundatia Romana de Neurologie Pediatrica, cu implicarea Rotary si Rotaract OCTO Bucuresti.

Cursul Est-European de Epileptologie este primul curs de profil de o asemenea magnitudine organizat in aceasta parte a Europei si va reuni la aceeasi masa experti mondiali in epileptologie, dintre care fac parte si specialisti romani si din alte tari Est-Europene, care vor prezenta bazele epileptologiei moderne pe marginea experientei personale, medicilor din Estul Europei care doresc sa se formeze ca viitori epileptologi.

In cadrul cursului, care se adreseza in special medicilor neurologi pediatri si de adulti, pediatrilor, psihiatrilor si neurochirurgilor, vor fi prezentate informatii referitoare la semiologia epilepsiei, terminologia si diagnosticul etiologic, diagnosticul diferential, aspectele EEG si imagistice ale epilepsiei.

Un accent deosebit se va pune pe tratamentul acestei boli: monitorizarea epilepsiei, tratamente moderne, tratamente alternative (dieta ketogenica si VNS) dar si metode chirurgicale care se dezvolta rapid in toate tarile Est-Europene, un exemplu fiind centrul din Bucuresti.

Aspectele teoretice vor fi prezentate in mare parte pornind de la practica - prezentarea de cazuri clinice, iar specialistii vor fi implicati in discutii interactive.

ILAE-RO

La nivelul Romaniei exista aproximativ 200 000 de persoane care sufera de epilepsie, din care 70 000 sunt copii.

Ceea ce este insa important de stiut este faptul ca epilepsia este o boala tratabila pentru un procent important de pacienti! In prezent, exista tratament medicamentos pentru epilepsie care poate sa tina crizele sub control, iar 80% dintre oamenii tratati pot opri tratamentul dupa 2 ani si pot ramane fara crize.

Oamenii cu epilepsie pot avea o viata normala daca sunt corect tratati.

Aproximativ 30% dintre persoanele cu epilepsie sunt rezistente la tratamentul medicamentos, iar o parte din acestia beneficiaza de alte tratamente: chirurgia epilepsiei, stimulare vagala, dieta cetogenica, terapii care au inceput sa fie aplicate si in tara noastra.

Dr. Dana Craiu, sef Disciplina Neurologie Pediatrica II la Facultatea de Medicina, UMF "Carol Davila" si sef Sectia Clinica Neurologie Pediatrica, Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia", Bucuresti este cea care a anticipat necesitatea unui astfel de curs, care sa duca la cresterea nivelului de pregatire a medicilor din Estul Europei in domeniul Epileptologiei cu costuri reduse pentru acestia, fenomen care va duce la imbunatatirea tratamentului pacientilor cu epilepsie: "Ideea acestui curs s-a nascut dupa ce am organizat impreuna cu Dr. Ioana Mindruta 4 cursuri anuale in Romania sub umbrela SRNP si SNR, pentru a creste intelegerea epilepsiei si a tratamentelor pentru epilepsie, incluzand chirurgia epilepsiei, in randurile medicilor romani.

Pentru Europa si pentru ILAE este important ca in aceasta zona sa existe medici pregatiti la un nivel foarte inalt, permitand pacientilor sa beneficieze de protocoalele de investigare si tratament in vigoare, dar si de cele mai noi metode de tratament.

Un exemplu pentru Romania care va fi impartasit colegilor din alte tari Est-Europene este chirurgia epilepsiei, existand un centru - Bucuresti - care poate furniza aceste servicii.

Acest centru include sectia copii - Spitalul Alexandru Obregia - Sectia de neurologie Peidatrica - echipa Conf. Dr. Dana Craiu, pentru evaluare prechirurgicala noninvaziva la copii, sectia adulti - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - Clinica de neurologie, cu investigare prechirurgicala invaziva - metoda Stereo-EEG - specialist Sef Lucrari Dr. Ioana Mindruta, Spitalul Bagdasar-Arseni - Sectia de explorari functionale - echipa Dr. Jean Ciurea, ajutate de Univesitatea Bucuresti- Fizica - echipa Conf. Dr. Andrei Barborica."

Cursul de la Cheile Gradistei este deja un mare succes de participare - in jur de 100 participanti inscrisi incluzand lectorii, ilustrand nevoia acuta de formare in domeniul Epileptologiei in aceasta parte a Europei, incluzand Romania, Bulgaria, Moldova, Ukraina, Croatia, Rusia, dar si alte tari (Nigeria).

ILAE-RO

Principalul avantaj al acestui curs, in afara dobandirii cunostintelor de inalt nivel in domeniul epileptologiei, este posibilitatea de interactiune cu medici din tarile din jur, colaborare viitoare in ceea ce priveste diagnosticul, tratamentul sau viitoare cercetari.

De asemenea, Dr. Dana Craiu sustine urmatoarele: "Cursul va continua in alte tari ale Europei de Est in acest format, ca un curs migrator si indeplineste in acest moment, prin interesul pe care l-a trezit, conditiile de a deveni, incepand cu anul 2015, un curs de baza ("core course") al ILAE.

Suntem foarte fericiti ca medicii romani pot sa participe la un curs de nivel international aici, la noi acasa, cu costuri minime!"

Directorii Cursului East-European de Epileptologie sunt Dana Craiu (RO), Stanislav Groppa (Rep Moldova), Alla Gueckht (RU), iar dintre invitati ii enumeram pe: Meir Bialer, seful CEA-International League Against Epilepsy, Helen Cross, vicepresedinte International League Against Epilepsy, Alla Gueckht, presedinte Comisia Global Outreach a ILAE, precum si experti epileptologi: Walter van Emde Boas si Thea Gutter din Olanda, Hans Holthausen din Germania, Lorella Minotti din Franta, dar si experti epileptologi din Romania si Tarile de Est: Ioana Mindruta, Cristina, Panea, Petia Diova (BG) - membra a Comisiei Pediatrice a ILAE, Hrvoje Hecimovic (Cr), organizator a multiple cursuri de chirurgia epilepsiei in zona mediteraneeana, etc.

Ce este epilepsia? Epilepsia este o boala cronica care afecteaza creierul. Celulele creierului sunt legate intre ele in retele si asigura toate functiile (miscare, vorbire, senzatii, gandire) prin semnale electrice si chimice.

Persoanele cu epilepsie prezinta descarcari electrice anormale in aceste retele care produc crizele epileptice.

Cauzele bolii sunt diferite - pot fi genetice sau datorate unei boli a creierului de natura malformativa, tumorala, traumatica, inflamatorie, metabolica, etc.


La nivelul tarii exista un numar mic de specialisti care diagnosticheaza si trateaza boala atat la copii cat si la adulti, iar formarea medicilor se face in ani de zile prin cursuri si stagii speciale.

Societatea Romana de Neurologie Pediatrica, Societatea de Neurologie din Romania, Fundatia Romana de Neurologie Pediatrica, cu implicarea Rotary si Rotaract OCTO Bucuresti au deosebita onoare de a va invita marti, 10 iunie 2014, ora 11.30, la conferinta de presa prilejuita de derularea celui mai important eveniment medical al verii, o premiera pentru Romania, si anume primul Curs Est-European de Epileptologie, sustinut atat financiar, cat si stiintific de ILAE, manifestare ce se va desfasura in perioada 11-13 iunie 2014, la Cheile Gradistei, Brasov.

Conferinta de presa din data de 10 iunie 2014, ora 11.30 va avea loc la Hotel Intercontinental din Bucuresti, etaj 2, Sala Simfonia.

Va rugam sa confirmati prezenta dvs. la conferinta.

Va asteptam!

Divizia de Comunicare&PR
SANATATEA MEDIA GROUP
E-mail: comunicare@sanatateamediagroup.ro
Telefon: 0752231577Tip eveniment
Adresa eveniment
Cheile Gradistei, Brasov , Romania
Telefon eveniment
0752231577
Data eveniment
11.06.2014 - 13.06.2014
Banner eveniment
Email eveniment
comunicare@sanatateamediagroup.ro
Contacteaza