Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

4 exercitii pentru usurarea durerilor in timpul nasterii


Nasterea unui copil reprezinta pentru orice femeie o experienta unica. Cu toate acestea, impedimentul cel mai mare al bucuriei de a deveni mama este reprezentat de durerea resimtita in timpul travaliului si in timpul nasterii. Durerea poate fi cu atat mai complexa cu cat membrii familiei, apropiatii sau persoanalul medical nu are capacitatea de prevedere sau de ameliorare a intensitatii durerii asociate cu nasterea. Totusi, studiile desfasurate de specialistii in domeniu au evidentiat faptul ca realizarea exercitiilor special destinate fortifierii musculaturii pelvine ofera un plus de flexibilitate si de rezistenta care va ameliora intensitatea dureroasa din cursul nasterii si a travaliului.

 • Exercitiile Kegel

Exercitiile de tip Kegel constituie contractii de intensitate mica a peretilor pelvini, care au rolul de sustinere a canalului sau lumenului uretral, vezicii urinare, uterului si rectului. In acest fel, fortifierea musculaturii pelvine are capacitatea de sporire a gradului de vascularizare vaginala si anala, care scade riscul dezvoltarii hemoroizilor si grabeste procesul de vindecare in cazul in a fost necesara efectuarea unei epiziotomii sau in cazul in care s-au produs rupturi de tesuturi in timpul nasterii. Mai presus de atat, studiile desfasurate de specialistii in domeniu au demonstrat ca perioada de travaliu in cazul femeilor cu musculatura pelvine bine tonifiata, a fost micsorata simtitor. Mai mult, exercitiile Kegel sunt usor de realizat si se pot efectua chiar si la birou in timpul petrecut in fata calculatorului sau in fata televizorului, ori cand se asteapta la coada la supermarket.

Etapele necesare realizarii acestor exercitii sunt urmatoarele:

 1. Incordarea cat mai tare a musculaturi vaginale.
 2. Mentinerea incordarii timp de una pana la patru secunde, urmata de relaxarea musculaturii si repetarea exercitiului de zece ori.
 3. Efectuarea a cate trei sau patru seturi de exercitii de aproximativ trei ori saptamanal.
 • Exercitiul de inclinare pelvina

Exercitiul de inclinare pelvina are scopul de intarire a musculaturii abdominale si de usurare a durerilor de spate resimtite pe parcursul sarcinii si a nasterii. Etapele ce trebuie urmate pentru realizarea exercitiului sunt urmatoarele:

 1. Din pozitia de asezat pe podea cu fata orientata spre sol si mainile si picioarele usor indepartate, se sprijina greutatea corporala la nivelul palmelor si a genunchilor, in timp ce mainile se mentin drepte.
 2. Se inspira si se incordeaza musculatura abdominala si se ridica usor fesele si regiunea inferioara lombara a spatelui.
 3. Se expira si se revina la pozitia initiala neutra a coloanei vertebrale.
 4. Se repeta exercitiul urmarindu-se ritmul natural al respiratiei.
 • Exercitii de ghemuire

Desi miscarile efectuate in cadrul acestui exercitiu nu sunt foarte elegante, efectuarea lor in mod regulat confera posibilitatea intaririi musculaturii coapselor si favorizeaza deschiderea vaginului. Etapele ce trebuie urmate in cadrul realizarii exercitiului sunt urmatoarele:

 1. Pozitia initiala este asezat in spatele unui scaun cu membrele inferioare indepartate putin mai mult si cu mainile pozitionate pe spatarul scaunului.
 2. Se incordeaza musculatura abdominala, se indreapta spatele, se relaxeaza umerii, se indoaie genunchii si se coboara coapsele inspre nivelul solului.
 3. Se inspira profund si se expira si se revine la pozitia initiala.
 • Exercitiu pentru muschiul croitor

Exercitiul pentru fortifierea muschiului croitor are capacitatea de ajutorare pentru destinderea articulatiilor soldurilor si de facilitare a deschiderii pelvine in timpul nasterii. De asemenea, exercitiul pentru muschiul croitir ajuta la controlarea posturii corporale si la ameliorarea durerilor de spate resimtite in timpul sarcinii. Etapele necesare realizarii acestui exercitiu sunt urmatoarele:

 • Pozitia initiala este asezat cu spatele lipit de perete si cu picioarele alipite, daca este considerat mai confortabil, picioarele pot fi asezate pe suprafata unui prosop impaturit.
 • Se indoaie si se departeaza simultan genunchii si se mentine pozitia cat timp este posibil.
 • Se revine la pozitia initiala si se repeta exercitiul.
Bibliografie

http://www.babycenter.com/0_four-exercises-to-ease-aches-and-help-with-labor_1332762.bc