Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Avantajele exercitiilor yoga pentru copii


Autor: bcristina

In prezent, tot mai multi copiii isi arata inca de la varste foarte fragede interesul fata de exercitiile yoga. Inainte de a achita taxa pentru un astfel de curs, este extrem de important ca parintii sa se informeze cu privire la avantajele si riscurile impuse de exercitiile yoga asupra organismului unui copil.

Avantajele exercitiilor yoga la copii

Cercetarile in ceea ce priveste efectele exercitiilor yoga asupra copiilor sunt destul de limitate. Cateva rapoarte sustin insa, ca yoga are capacitatea de a calma copiii, de a reduce obezitatea, de a imbunatati capacitatea de concentrare si de a trata unele conditii medicale severe, precum durerile de cap si sindromul intestinului iritabil (SII). Alte studii au demonstrat faptul ca exercitiile de yoga imbunatatesc starea de sanatate a copiilor care se confrunta cu dizabilitati fizice sau psihice si a tulburarilor de alimentatie.

Cum decurge un curs de yoga pentru copii

Cursurile de yoga pentru copii isi concentreaza foarte rar atentia asupra perfectionarii asanelor (posturi de yoga). In schimb, in cadrul acestor cursuri, copilul dumneavoastra isi poate insusi tehnicile de baza precum cultivarea compasiunii si nu a competitivitatii, dar si legatura intre tehnicile de respiratie si realizarea posturilor.

In general un curs de yoga pentru copii decurge astfel:

  1. Incalzirea. Copilul isi va scoate pantofii si se va aseza cu picioarele incrucisate pe podea sau pe un scaun. Un obiect special precum un covoras de yoga, o perna, o piesa vestimantara sau un animal impaiat folosit doar in cadrul cursurilor de yoga, va fi utilizat pentru a indica inceperea perioadei de relaxare.
  2. Exercitii de respiratie. Copilul dumneavoastra va fi incurajat sa inspire si sa expire usor pe nas. Una dintre tehnici sugereaza copilului sa isi imagineze ca isi umple stomacul cu aer, asemeni unui balon.
  3. Efectuarea posturilor. Inainte de efectuarea posturilor de yoga, instructorul va include o perioada de incalzire, de cele mai multe ori bazata de exercitii de stretching. In plus, unii instructori ofera copilului poze cu plante, flori si animale pe care sa le imite. In timpul efectuarii posturilor, copiii sunt incurajati sa respire pe nas, sau isi relaxeze corpul, dar si sa nu se suprasolicite.
  4. Exercitii de relaxare. Dupa efectuarea unui anumit numar de posturi, copilul dumneavoastra va fi incurajat sa se intinda pe spate si sa se concentreze asupra respiratiei. De asemenea, in cadrul exercitiilor de respiratie, copilul va fi incurajat sa vizualizeze unele experiente precum zubratul printre nori si plutitul pe un norisor.
  5. Sfarsitul cursului. Cursul de yoga se va finaliza de cele mai multe ori cu inca o serie de exercitii de stretching.
Bibliografie

http://www.mayoclinic.com/health/yoga-for-kids/MY01401