Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitii pentru ameliorarea durerilor nervului sciatic


Durerile resimtite de la nivelul nervului sciatic au tendinta de a iradia pe lungimea nervului sau a radacinilor sale si implica resimtirea de furnicaturi sau a unei senzatii de amorteala si restrictionarea unor miscari. Adesea, aceasta tulburare medicala este inregistrata la persoanele de varstele a doua si a treia si este determinata de tasarea discurilor intervertebrale de la nivelul coloanei vertebrale si este agravata de unii factori precum starea de sedentarism sau de obezitate. In aceste tipuri de situatii este necesar ca persoanele afectate sa se adreseze unui medic specialist pentru a se putea stabili si existenta unor alte conditii de natura medicala precum hernia de disc, traumatismele suferite la nivelul coloanei vertebrale, stenozele spinale, prezenta tumorilor sau a spondilolistezei. In cazuri mai putin grave, forma terapeutica recomandata de specialisti conta in instituirea si respectarea unui program de exercitii fizice specifice.

Exercitii pentru ameliorarea durerilor provenite de la nivelul nervului sciatic

Aceste exercitii specifice nu implica necesitatea achizitionarii unor echipamente speciale sau inscrierea in programe specializare, ci au o tehnica simpla si se pot realiza la domiciliu de catre pacienti.

 1. Asezat in pozitie verticala, la nivelul umerilor se va tine un baston pentru tonifierea musculaturii, pe care se ataseaza cateva greutati. Pacientul se va apleca anterior, tinandu-si spatele in pozitie dreapta si indoindu-si usor genunchii pana la punctul in care trunchiul persoanei devine pozitionat paralel cu planul solului. Ulterior, pacientii trebuie sa se relaxeze.
 2. Pacientul se va aseza in decubit dorsal pe suprafata covorului medical si va prinde cu mainile partile interioare ale pulpelor, ridicand genunchii in unghi de 90 de grade si va incerca sa indrepte picioarele pana in momentul in care coapsele resimt o senzatie usoara de intindere. Exercitiul are rolul de sporire a flexibilitatii musculaturii si de ameliorare a tensiunii acumulate la nivelul zonei inferioare a spatelui. 
 3. Pacientul se va aseza in decubit dorsal pe suprafata covorului medical, va pozitiona piciorul drept peste nivelul genunchiului stang si va apuca cu ajutorul mainilor zona interioara a pulpei piciorului stang, tragand genunchii spre nivelul pieptului. Exercitiul are scopul de sporire a flexibilitatii regiunii pelvine.
 4. Pacientul se aseaza in decubit dorsal pe suprafata covorului medical, indoaie genunchii si ii ridica pana la nivelul pieptului.
 5. Pacientul se aseaza in decubit dorsal pe suprafata covorului medical, isi impreuneaza mainile si incearca sa se ridice usor de la nivelul feselor.
 6. Pacientul se aseaza in decubit dorsal la marginea unui pat, ridica genunchii pana la nivelul pieptului, dupa care coboara unul dintre genunchi pana cand la nivelul zonei soldului se resimte o senzatie de intindere.
 7. Pacientul se aseaza in decubit dorsal pe suprafata covorului medical cu genunchii indoiti si isi ridica trunchiul pana cand ajunge la nivelul genunchilor, apoi pana ajunge cu coatele la nivelul genunchilor si apoi pana ajunge la nivelul genunchilor, insa tinand mainile impreunate la nivelul cefei.

Pacientul se aseaza in decubit ventral pe suprafata covorului medical, se spijina la nivelul antebratelor si isi ridica partea superioara a trunchiului. Exercitiul favorizeaza stabilitatea coloanei vertebrale.

In afara acestor exercitii, medicii recomanda mersul pe jos, exercitiile aerobice sau ciclismul. De asemenea, mentinerea unei pozitii ergonomice a corpului este foarte importanta. Pentru realizarea acestui obiectiv se pot respecta urmatorii pasi:

 • Mentinerea unei posturi corecte a corpului.
 • Evitarea pozitiei in statiune pentru intervale indelungate de timp.
 • Evitarea aplecarii pana la nivelul la care se pot atinge degetele membrelor inferioare.
 • Evitarea ridicarii de greutati.
Bibliografie

http://www.buzzle.com/articles/exercises-to-release-sciatic-nerve-pain.htmlhttp://www.i-medic.ro/boli/sciatica-lombosciatica-sau-lomboradiculopatia-s1