Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitii Pilates pentru scolioza


Scolioza reprezinta deplasarea in lateral a coloanei vertebrale, manifestata din punct de vedere clinic prin necesitatea adoptarii unei pozitii necorespunzatoare in timpul odihnei sau pe scaun, la birou si prin mobilitatea scazuta resimtita in regiunea spatelui. Cu scopul corectarii sau a prevenirii instalarii scoliozei, in primul rand trebuie identificata tendinta de inclinare a corpului pacientilor spre partea stanga sau spre partea dreapta si ajutarea persoanelor afectate sa devina constiente de acesta pozitie oricand pe parcursul zilei. De asemenea, la fel ca si orice alt tip de exercitii fizice, exercitiile de tip Pilates au capacitatea de intarire a rezistentei si a flexibilitatii coloanei vertebrale si a musculaturii regionale.

In ceea ce priveste stabilirea si initierea unui program de exercitii de tip Pilates, inainte de orientarea catre un anumir exercitiu se recomanda adresarea unui medic specialist care poate indica pacientului grupele musculare asupra carora trebuie sa insiste si ce contraindicatii se aplica in fiecare caz in parte. Specialistii in tehnica Pilates afirma ca exista cateva etape simple care trebuie urmate cu scopul ca exercitiile de acest fel sa poata fi desfasurate in conditii de siguranta pentru a diminua cat mai mult riscul de aparitie a producerii unei intinderi musculare sau a unor leziuni mai severe, sub forma exercitiilor de incalzire dupa cum urmeaza:

  •  Ridicarea mainii drepte deasupra nivelului capului si aplecarea trunchiului pe partea stanga in lateral. Din pozitia respectiva corpul trebuie rotit inspre partea dreapta si pacientul trebuie sa se aplece spijinindu-se pe genunchiul sau drept. Mainile se vor pozitiona pe genunchiul drept si trunchiul se va indrepta usor spre partea dreapta. Ulterior se revine in pozitia neutra a coloanei vertebrale si se repeta exercitiul pentru partea cealalta.

Rolul acestui tip de exercitiu este de pregatire a corpului pentru alte tipuri de exercitii fizice si pentru ajutorarea pacientilor sa identifice partea coloanei vertebrale care este afectata. In acest fel, aplicandu-se acelasi principiu pentru toate tipurile de exercitii si activitati fizice, exercitiile de tip Pilates au ca si scop redobandirea mobilitatii normale a musculaturii rigide si intarirea grupelor musculare slabite, insistandu-se in mod special pe muschii psoasi sau chiar pe muschii gluteali.

Bibliografie

http://stanford.wellsphere.com/mind-body-article/pilates-mat-scoliosis/27835