Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Importanta inotului pentru copii


Autor: bcristina

Desi copilul dumneavoastra poate iubi apa si inotul inca de la varste foarte fragede, parintii trebuie sa tina cont de catava aspecte inainte de a decide daca aceasta este cea mai buna activitate fizica pentru micutii lor. Principalii factori pe care trebuie sa ii ia in considere sunt siguranta purtarii unei casti pentru inot sau a dopurilor de protectie, precum si efectul bacteriilor din piscine si lacuri asupra organismului acestora.

Este sigur ca sugarii si copiii mici sa poarte scutece in apa ?

Exista cateva tipuri de scutece create pentru a fi purtate in apa, acestea avand capacitatea de a se plia foarte bine pe talia si coapsele copilului. Chiar si asa trebuie sa tineti cont ca aceste scutece nu sunt rezistente la apa, motiv pentru care in cazul in care copilul defeca, exista riscul patrunderii unor bacterii care cauzeaza diaree. Aceste bacterii sunt regasite in mod natural in apa din piscine, cea mai periculoasa fiind cryptosporidium.

In cazul persoanelor sanatoase, cryptosporidium duce la aparitia dispepsiei si a diareei. Daca insa acest parazit afecteaza un organism al carui sistem imunitar este slabit sau slab dezvoltat exista riscul de aparitie a unor boli si afectiuni severe.

Urinarea in apa prezinta mai putine riscuri asupra organismului copiilor, insa acest lichid se amesteca foarte usor cu apa unei piscine. In consecinta, specialistii recomanda ca la aceasta varsta copiilor sa nu li se permita sa inoate.

Este sigur pentru copiii cu ghips sa inoate ?

Copiii al caror ghips este realizat din fibra de sticla acoperita cu un material rezistent la apa pot inota numai cu acordul medicului specialist. In cazul ghipsurilor realizate din alte materiale, inotul este contraindicat. Atentie: Nu incercati sa protejati ghipsul cu ajutorul pungilor de plastic.

Este sigur pentru copiii care au tuburi de drenaj in ureche sa inoate ?

In cazul in care copiii au tuburi de drenaj in urechea medie este recomandat sa discutati cu medicul specialist despre masurile de siguranta in timpul inotului. Tuburile de drenaj sunt introduse la nivelul urechii medii pentru drenarea lichiului si facilitarea trecerii aerului la acest nivel. Astfel, in cazul in care copilul nu inoata in locuri tratate (rauri sau lacuri), se impune folosirea castilor de protectie.

Metode de prevenire a urechii inotatorului

Urechea inotatorului este o infectie tratata de cele mai multe ori prin administrarea unor picaturi speciale. Pentru a preveni in mod eficient urechea inotatorului, urmati acesti pasi:

  • incurajati copilul sa foloseasca dopurile pentru urechi in momentul in care inoata;

  • uscati si curatati foarte bine urechile copilului dupa ce acesta iese din apa;

  • folositi picaturi pentru urechi pe baza de alcool pentru a curata apa din urechi;

  • nu folositi betisoare pentru copiii, intrucat acestea pot leza urechea;

  • nu lasati copilul sa inoate in piscine sau alte spatii care pot fi poluate.

Prevenirea inrosirii ochilor dupa inot

Daca dupa o zi petrecuta in apa, copilul dumneavoastra se confrunta cu inrosirea ochilor, acest lucru poate indica sensibilitate la clor sau contactarea unor bacterii care afecteaza corneea. Pentru a preveni acest lucru in mod efcicient, este recomandat ca fiecare copil sa poarte ochelati pentru inot. Totodata, pentru ameliorarea disconfortului si a ochilor rosii, folositi picaturi pe baza unei solutii sterile.

Bibliografie

http://www.mayoclinic.com/health/childrens-health/CC00003