Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Metode de precautie pentru efectuarea exercitiilor fizice


Autor: george

Mentinerea conditiei fizice este esentiala pentru pastrarea sanatatii si vigurozitatii organismului pentru cat mai mult timp si asta cu atat mai mult cu cat exercitiile efectuate cu regularitate imbunatatesc metabolismul, ritmul cardiac, precum si flexibilitatea si mobilitatea muschilor si a articulatiilor. Cu toate acestea, medicii specialisti sustin ca este foarte important ca in cazul efectuarii oricarui tip de exercitii sa respectati cateva reguli simple de precautie, evitand pe cat posibil riscul de accidentare sau al unor leziuni. Mai mult decat atat, specialistii avertizeaza ca cele mai expuse acestui risc sunt persoanele trecute de varsta de 40-50 de ani. Astfel, este recomandat ca aceste persoane sa se adreseze medicului de familie sau chiar medicului specialist inaintea efectuarii unui tip de exercitii si asta cu atat mai mult cu cat:

 • prezinta riscul dezvoltarii unor afectiuni cronice, precum diabet sau afectiuni ale inimii;
 • fumeaza sau sunt supraponderale sau obeze.

Odata ce ati primit aprobarea medicului dumneavoastra de a incepe un program bazat pe exercitii fizice, este foarte important ca acestea sa fie adaptate in functie de cerintele fiecarui organism. In acest sens, daca pentru o perioada de timp indelungata ati fost inactivi din punct de vedere fizic este important ca nivelul de complexitate al exercitiilor sa fie unul redus. Deasemenea este recomandat sa va adresati medicului specialist daca prezentati urmatoarele conditii medicale:

 1. anevrism de aorta abdominala, manifestat prin slabirea unei portiuni in peretele aortei;
 2. stenoza aortica, manifestata prin ingustarea orificiului aortic si umflarea articulatiilor;
 3. inflamatii ale piciorului sau gleznei ce par sa nu se mai vindece;
 4. dureri persistente sau dificultate locomotorie dupa o cadere (in acest caz este posibil sa prezentati o fractura);
 5. afectiuni ale ochilor, precum sangerari la nivelul retinei sau desprinderea acesteia, operatii de cataracta sau de alta natura precum si interventii chirurgicale cu laser.

Deasemenea, este esential sa va consultati medicul in cazul in care in urma efectuarii exercitiilor fizice resimtiti urmatoarele simptome:

 • dureri in piept;
 • ritm cardiac neregulat, sau mai rapid;
 • incapacitatea de a respira;
 • pierderea semnificativa si nejustificata in greutate;
 • infectii precum pneumonie, insotite de febra, ritm cardiac rapid si deshidratare;
 • alte simptome pe care dumneavoastra nu le-ati mai resimtit.

Medicii specialisti avertizeaza asupra grijii sporite pe care pacientul trebuie sa o aiba in timpul perioadei de recuperare in urma unor interventii chirurgicale la nivelul piciorului. Astfel, este recomandat sa nu va incrucisati picioarele si nici sa nu indoiti soldurile intr-un unghi mai mare de 90 de grade, insa chiar si aceste miscari necesita aprobare medicala.

Bibliografie

http://seniorliving.about.com/od/exerciseforbeginners/ss/safeexercise.htm
http://www.i-medic.ro/boli/angina-pectorala
http://www.i-medic.ro/boli/ateroscleroza
http://www.i-medic.ro/boli/hipertensiunea-arteriala
http://www.i-medic.ro/boli/infarctul-miocardic-acut