Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Obezitatea juvenila


Autor: bcristina

Copiii au mai putine problemele legate de greutatea corpului si implicit problemele asociate supraponderalitatii. Cu toate acestea copiii care au inca din primii ani din viata cateva kilograme in plus, sunt predispusi sa se confrunte cu supraponderalitate si obezitate la varsta adolescentei sau la maturitate. Aceste lucruri pot cauza la randul lor probleme cronice precum afectiuni cardiace si diabet, dar si stres, stari severe de tristete si scaderea increderii in sine.

Cauzele obezitatii juvenile ?

Factorii care contribuie la aparitia obezitatii juvenile sunt extrem de variati pornind de la factori genetici, lipsa activitatii fizice, obiceiuri alimentare nesanatoase sau chiar o combinatie intre acestia. Doar in cazuri extrem de rare, obezitatea juvenila este asociata unuor probleme severe de sanatate precum dereglarile hormonale. Aceasta cauza poate fi determinata prin efectuarea unor analize la sange.

Desi obezitatea este este mostenita genetic, nu toti copiii aflati in aceasta situatie vor deveni supraponderali. Motivul consta in faptul ca obiceiurile alimentare si gradul de activitate fizica al copilului pot fi corectate.

Greutatea corporala a unui copil este influentata de alimentatia zilnica, precum si de gradul de activitate al acestuia. Studiile statistice au relevat faptul ca un copil petrece aproximativ 4 ore in fata televizorului in fiecare zi. Odata cu marirea popularitatii jocurilor pe calculator, sedentarismul la copiii poate atinge cote agravante.

Riscurile obezitatii juvenile

Obezitatea juvenila poate cauza urmatoarele boli si afectiuni:

  • hipercolesterolemie (nivel crescut de colesterol);

  • hipertensiune arteriala;

  • afectiuni cardiace precoce;

  • diabet;

  • afectiuni ale sistemului osos;

  • afectiuni cutanate ca iritatie de caldura, infectii fungice si acnee.

Diagnosticarea obezitatii juvenile

Cea mai indicata persoana care poate diagnostica obezitatea juvenila este medicul pediatru. Pentru a stabili acest lucru, medicul pediatru va masura greutatea si inaltimea copilului, tinand cont de varsta si ritmul de crestere a acestuia.

Tratament pentru obezitatea juvenila

In cazul in care copilul dumneavoastra se confrunta cu obezitate juvenila este foarte important sa ii dati acestuia de inteles ca sunteti alaturi de el. De cele mai multe ori, perceptia copiilor asupra sinelui este influentata de modul in care sunt perceputi de parinti. Mai mult decat atat, este extrem de important ca parintii sa nu izoleze copiii obezi, ci sa incerce sa modifice gradual obiceiurile alimentare ale intregii familii, precum si gradul de activitate fizica.

Bibliografie

http://children.webmd.com/obesity-children