Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitiul Paripurna Navasana


Autor: george

Traducere

In limba sanscrita papipurna inseamna "complet" sau "plin", nava inseamna "a vasli", in vreme ce asana inseamna "postura".

Desi Postura Paripurna Navasana pare simpla, in realitate este destul de solicitanta pentru organism, fortifiind muschii abdominali, fapt ce imbunatateste pozitia corpului si previne durerile de spate. In plus, atletii care efectueaza aceasta postura se pot bucura de imbunatatirea gradului de functionare a muschilor abdominali profunzi si a flexorilor coapselor (muschii psoas).

Postura Paripurna Navasana pas cu pas

Stati pe sezut, pe covorul medical cu picioarele intinse in fata ca in Postura Dandasana. Trunchiul trebuie sa fie perpendicular pe sol iar coloana vertebrala perfect extinsa. Asezati palmele pe sol pe langa solduri, cu degetele de la maini orientate in fata.

Aplecati trunchiul usor in spate si ridicati picioarele de pe sol, tinandu-le in continuare extinse. Aceasta miscare trebuie realizata implicand muschiul psoas ce leaga zona inferioara a spatelui (zona lombara) de muchii coapselor, incercand in acelasi timp sa relaxati muschii superficiali ai abdomenului.

Pe masura ce ridicati picioarele de pe sol aplecati usor trunchiul pe spate. Atentie insa pentru ca in timpul acestei miscari sa nu indoiti genunchii, iar singurele puncte de contact ale corpului cu solul sa fie oasele bazinului si palmele. Folositi palmele si degetele de la picioare pentru a va mentine echilibrul si evitati tendinta de a indoi coloana vertebrala.

Din aceasta pozitie ridicati picioarele pana in momentul in care acestea depasesc linia capului (unghiul dintre picioare si trunchi, in aeasta pozitie, trebuie sa fie de 60-65 de grade). Dupa ce ati reusit sa stabiliti un punct de echilibru ridicati mainile de pe sol si intindeti-le in fata, tinand palmele orientate una spre cealalta.

Ridicati sternul si relaxati umerii, tinand pe intreaga perioada a exercitiului coloana vertebrala dreapta si extinsa. Mentineti aceasta postura timp de cel putin 1 minut. Expirati si asezati mainile pe sol. Asezati picioarele inapoi pe covorul pentru exercitii, apoi trunchiul si respirati adanc pentru cateva momente.

Sfaturi pentru incepatori

Pentru efectuarea acestei posturi este recomandat sa folositi o curea de yoga pe care sa o asezati peste picioare. Cureaua de yoga poate fi sustinuta cu ajutorul mainilor sau dimpotriva poate fi trecuta peste trunchi, la nivelul zonei pelviene. Incercati sa aduceti pozitia corpului in forma literei "V".

Avantajele Posturii Paripurna Navasana

 1. Fortifiaza muschii abdominali profunzi.
 2. Imbunatateste functionarea muschilor lombari, fapt ce previne aparitia durerilor de spate.
 3. Scade flatulenta si imbunatateste procesul de digestie.
 4. Imbunatateste gradul de functionare a rinichilor, ficatului, bilei si a splinei.
 5. Amelioreaza stresul acumulat la nivelul organismului si psihicului.

Precautii in cazul Posturii Paripurna Navasana

Persoanele care se confrunta cu urmatoarele conditii medicale trebuie sa fie atente daca decid sa efetueze Postura Paripurna Navasana:

 • diaree;
 • astm;
 • insomnii;
 • leziuni la nivelul gatului;
 • hipotensiune arteriala;
 • femeile aflate in perioada de menstruatie;
 • femeile insarcinate.
Imagine: 
Exercitiul Paripurna Navasana