Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitiul Parivrtta Parsvakonasana


Autor: george

Traducere

In limba sanscrita parivrtta inseamna "a se intoarce" sau "a se roti", parsva inseamna "lateral" sau "flanc", kona inseamana "unghi", iar asana inseamna "postura". Avand in vedere faptul ca aceasta postura implica una dintre cele mai dificile rasuciri, pentru multe persoane Parivrtta Parsvakonasana este extrem de solicitanta, necesitand un antrenament intens.

Postura Parivrtta Parsvakonasana pas cu pas

Incepeti din Postura Tadasana (Postura Muntelui). Faceti cu piciorul stang un pas in fata, astfel incat distanta dintre aceste membre sa ajunga la 1.2-1.3 m. In cazul persoanelor aflate la inceput va fi necesara ajustarea acestei distante, lucru extrem de important pentru realizarea pozitiei finale. Astfel, distanta corecta depinde de lungimea piciorului dumneavoastra. Ca punct de reper este bine sa intoarceti laba piciorului stang intr-un unghi de 45 de grade si laba piciorului drept intr-un unghi de 90 de grade.

Coborati spre sol pana in momentul in care piciorul drept este paralel cu solul iar genunchiul piciorului stang este indoit intr-un unghi de 90 de grade. Daca nu puteti cobori pelvisul pana in momentul in care sa obtineti aceasta pozitie este extrem de important sa nu va fortati corpul dincolo de limita confortului. Pentru aceasta insa este necesar sa fiti atenti la toate semnalele trimise de organismul dumneavoastra.

Postura Parivrtta Parsvakonasana este realizata in 2 stadii, dupa cum urmeaza:

 1. Realizarea Posturii Virabhadrasana II (Postura Luptatorului Mandru II).
 2. Realizarea Posturii Parivrtta Parsvakonasana.

Din pozitia descrisa mai sus, rotiti trunchiul si privirea spre partea dreapta si incepeti sa coborati pelvisul spre sol. Pe intreaga durata a exercitiului tineti coloana vertbrala dreapta, rezistand tendintei de arcuire. La randul sau truchiul trebuie sa ramana perpendicular pe sol, fara a fi aplecat spre partea dreapta. Odata ce ati atins unghiul de 90 de grade, sau v-ati apropiat cat mai mult, asezati laba piciorului drept spre calcaiul stang, mentinand pozitia dreapta a coloanei. Aceasta este Postura Virabhadrasana II (Postura Luptatorului Mandru II).

Ridicati calcaiul piciorului drept de pe sol si lasati greutatea corpului pe talpa si degetele piciorului drept. Incercati, in acelasi timp, sa aduceti soldurile la acelasi nivel, sau cat mai aproape de aceasta pozitie. Extindeti coloana vertebrala si gatul. Din aceasta pozitie incepeti sa aplecati trunchiul peste piciorul stang, fara a ridica pelvisul. In pozitia finala a exercitiului Parivrtta Parsvakonasana este necesar sa rasuciti trunchiul si sa coborati mana dreapta pe sol, astfel incat degetul mic de la aceasta mana sa fie asezat langa degetul mare de la piciorul stang.

Daca realizarea acestui exercitiu va pune probleme asezati un bloc de yoga langa zona exterioara a piciorului stang. Asezati mana dreapta pe acest bloc si extindeti-o ridicand usor trunchiul deasupra piciorului indoit. Ridicati mana stanga pe langa ureche, deasupra tavanului. In momentul in care veti roti capul pentru a privi spre mana ridicata, este extrem de important sa fiti atenti pentru a preveni leziunile de la nivelul gatului.

Mentineti aceasta pozitie timp de 30 de secunde, incercand sa rotiti trunchiul de fiecare data mai mult. Pentru a reveni la pozitia initiala, intorceti-va la Postura Virabhadrasana II (Postura Luptatorului Mandru II), urmand ca dupa ca dupa aceea sa indeptati piciorul indoit.

Sfaturi pentru incepatori

Avand in vedere dificultatea acestei posturi, realizarea completa poate necesita de cele mai multe ori ani de antrenament. Astfel, pentru inceput este necesar sa incercati sa obtineti o pozitie cat mai stabila a corpului. De asemenea. este recomandat sa urmati cativa pasi simpli, dupa cum urmeaza:

 1. Aduceti calcaiul piciorului indoit cat mai aproape de sol fara a pierde pozitia initiala a pelvisului. Daca este mai confortabil pentru dumneavoastra puteti aseza sub calcai un saculet cu nisip sau un bloc de yoga.
 2. Incercati sa gasiti pozitia corecta a picioarelor astfel incat atat membrele inferioare cat si pelvisul sa se afle in pozitia corecta.

Avantajele Posturii Parivrtta Parsvakonasana

 1. Fortifiaza si in acelasi timp constituie un exercitiu de stretching ideal pentru muschii picioarelor, genunchi, glezne, zona inghinala, coloana vertebrala, piept, diafragma si umeri.
 2. Imbunatateste gradul de vascularizare al organelor din interiorul cavitatii abdominale.
 3. Creste gradul de oxigenare la nivelul celulelor.
 4. Imbunatateste nivelul staminei din organism.
 5. Imbunatateste procesul de digestie.
 6. Imbunatateste echilibrul.
 7. Favorizeaza detoxifierea organsimului.
 8. Creste gradul de flexibilitate a coloanei vertebrale.
 9. Amelioreaza constipatia, infertilitatea, durerile de cap, osteoporoza si sciatica.

Precautii in cazul Posturii Parivrtta Parsvakonasana

Persoanele care se confrunta cu urmatoarele conditii medicale trebuie sa fie atente daca decid sa efectueze Postura Parivrtta Janu Sirsasana:

 • dureri de cap;
 • hiper- si hipotensiune arteriala;
 • insomnii.

Persoanele diagnosticate cu alte conditii medicale trebuie sa efectueze acest exercitiu numai cu indrumarea unui instructor yoga.

Imagine: 
Exercitiul Parivrtta Parsvakonasana