Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitiul Paschimottanasana


Autor: george

Traducere

In limba sanscrita pachima inseamna "vest", uttana denumeste un exercitiu intens de stretching, iar asana inseamna "postura". Aceasta postura aminteste de obiceiul stravechi al yoginilor de a se apleca in fata soarelui, fiind asezati pe axa est-vest.

Aceasta postura presupune un exercitiu de aplecare in fata. Nivelul aplecarii nu este insa cel mai important de data aceasta, ci de cat de mult reusiti sa incadrati trupul cu mainile.

Postura Paschimottanasana pas cu pas

Incepeti din Postura Dandasana, stand pe sezut pe covorul medical cu picioarele extinse in fata dumneavoastra. In cazul in care nu puteti sta direct pe oasele bazinului, puteti aseza o patura sub sezut. La nivel lombar, spatele trebuie sa formeze o curba concava, normala.

Asezati mainile in spate, pe sol. Aceast lucru are menirea de a ajusta unghiul pelvisului dumneavoastra. Asezati palmele pe podea langa solduri tinand degetele de la mana orientate spre picioare. Lasand greutatea corpului pe maini incercati elongati coloana vertebrala. Din aceasta pozitie departati umerii cat de mult puteti, aducand sternul cat mai mult in fata, insa nu incordati muschi abdomenului. Acum sunteti pregatiti pentru realizarea Posturii Paschimottanasana.

Este foarte important ca in timpul efectuarii acestui exercitiu coloana vertebrala sa ramana extinsa. Astfel, incercati sa nu arcuiti spatele in timpul aplecarii trunchiului spre sol, ci mai curand sa ridicati sternul. Pentru aceasta este necesar sa inspirati si in timp ce expirati sa aplecati usor trunchiul in fata cu ajutorul articulatiilor de la nivelul soldurilor. Atentie insa intrucat aceasta miscare nu trebuie realizata implicand muschii de la nivelul taliei. Intindeti mainile si apucati partea exterioara a labei piciorului. In cazul in care flexibilitatea organismului nu va permite acest lucru puteti folosi o curea de yoga pe care sa o treceti peste talpi.

Exista persoane care au tendinta de aplecare a partii interioare a gleznei si intindere prea mare a partii exterioare a gleznei. Evitati acest lucru tinand pe toata durata exercitiului calcaiele paralele. Mentineti aceasta pozitie intre 1-3 minute, iar pe masura ce progresati incercati sa mariti acest timp pana la 10 minute.

Sfaturi pentru incepatori

In cazul in care, pentru inceput, articulatiile dumneavoastra sunt rigide, puteti efectua aceasta postura tinand picioarele departate in asa fel incat sa se afle in aceeasi linie cu soldurile.

Avantajele Posturii Paschimottanasana

 1. Constituie un exercitiu excelent de stretching pentru tendoane, spate, umeri si coloana vertebrala.
 2. Calmeaza sistemul cerebral.
 3. Amelioreaza stresul si formele blande ale depresiilor.
 4. Imbunatateste functionarea rinichilor, ficatului, ovarelor si a uterului.
 5. Imbunatateste procesul de digestie.
 6. Amelioreaza simptomele menopauzei si disconfortul din timpul menstruatiei.
 7. Este benefica in timpul sarcinii si pentru persoanele diagnosticate cu diabet.
 8. Amelioreaza durerile de cap si starile de anxietate.
 9. Creste nivelul de energie al organismului.
 10. Are efecte terapeutice pentru persoanele diagnosticate cu hipertensiune arteriala, infertilitate, insomnie si sinuzita.

Precautii in cazul Posturii Paschimottanasana

Persoane care se confrunta cu urmatoarele conditii medicale trebuie sa evite Postura Paschimottanasana:

 • probleme la nivelul spatelui;
 • astm;
 • diaree.

Persoanele care prezinta leziuni la nivelul spatelui trebuie sa efectueze aceasta postura doar sub supravegherea unui instructor yoga.

Imagine: 
Exercitiul Paschimottanasana