Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitiul Salamba Kapotasana


Autor: george

Traducere

In limba sanscrita salamba inseamna "cu suport", "sustinut". Kapot inseamna "porumbel" iar asana inseamna "postura".

Introducere

Postura Salamba Kapotasana este un exercitiu ideal pentru combaterea rigiditatii la nivelul soldurilor. Astfel, in timpul executarii acestei posturi muschii soldului de la nivelul piciorului extins in spate sunt orientati in spate, iar muschii soldului piciorului indoit in fata sunt orientati inainte.

Postura Salamba Kapotasana pas cu pas

Exista mai multe modalitati in care Postura Salamba Kapotasana poate fi executata. Una dintre modalitati presupune ingenuncherea pe covorul pentru exercitii. Din aceasta pozitie extideti piciorul stang in spate. Piciorul drept trebuie sa fie indoit, astfel incat talpa sa fie pozitionata la nivelul zonei inghinale.

O alta modalitate de efectuare a Posturii Salamba Kapotasana presupune ca pozitie de inceput asezarea pe sezut cu picioarele extinde in fata. Indoiti genunchiul stang si asezati calcaiul cat mai aproape de zona inghinala. Asezati mainile pe covorul pentru exercitii, pe langa solduri, tinand palmele asezate pe sol. Cu ajutorul mainilor ridicati usor corpul si extindeti piciorul drept in spate, astfel incat genunchiul drept sa fie asezat direct pe sol.

In cazul in care pentru inceput aceste 2 variante sunt prea solicitante pentru dumneavoastra este indicat sa incepeti din Postura Cobrei, tinand picioarele extinse in spate. Din aceasta pozitie indoiti genunchiul stang si asezati-l in fata dumneavoastra. Intindeti mainile si simultan indreptati coloana vertebrala.

In timpul efectuarii acestui exercitiu este necesar sa fiti foarte atenti la semnalele trimise de organismul dumneavoastra. Doar asa veti putea stabili care este limita confortului, evitand aparitia leziunilor, intinderilor sau crampelor musculare.
Mentineti aceasta postura timp de 5-10 secunde si repetati si pentru celalalt picior.

Variatii si completari

Dupa obtinerea posturii descrise mai sus, asezati mainile in fata, cu palmele in fata piciorului indoit. Aplecati trunchiul in fata cat mai mult spre sol, oprindu-va in momentul in care aceasta postura nu va mai ofera confort. De asemenea, puteti aseza un bloc de yoga, o patura sau un alt suport la nivelul pieptului sau dimpotriva sprijiniti-va pe coate si antebrate.

Tineti coloana vertebrala intinsa si mentineti aceasta postura timp de 3-5 secunde. Pentru a reveni la pozitia initiala este recomandat sa va ridicati incet, luand mai intai mainile de pe sol. Stati pe sezut cu picioarele incrucisate si odihniti-va cateva secunde.

Sfaturi pentru incepatori

Cel mai important aspect in ceea ce priveste realizarea acestui exercitiu este perseverenta. Astfel nu trebuie sa va solicitati organismul prea mult in vederea efectuarii pozitiei finale ci mai curand sa executati acest exercitiu progresiv.

Variatie pentru avansati

Odata ce veti reusi sa efectuati Postura Salamba Kapotasana fara probleme, puteti incerca si Postura Eka Pada Rajakapotasana, o varianta mult mai complexa si solicitanta.

Avantajele Posturii Salamba Kapotasana

  1. Creste gradul de flexibilitate la nivelul soldurilor.
  2. Constituie un exercitiu de stretching ideal pentru muschi, tendoane si ligamente.
  3. Imbunatateste circulatia sanguina a organismului.
  4. Imbunatateste pozitia corpului.
  5. Creste gradul de confort in timpul mersului, statului pe scaun, alergatului sau chiar in timpul cursurilor dse yoga, ca urmare a imbunatatirii flexibilitatii muschilor de la nivelul soldurilor.

Precautii in cazul Posturii Salamba Kapotasana

Persoanele care s-au confruntat cu leziuni sau interventii chirurgicale la nivelul soldurilor trebuie sa evite aceasta postura pana in momentul in care procesul de vindecare este complet.

Imagine: 
Exercitiul Salamba Kapotasana