Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitiul Sukhasana


Autor: george

Traducere

In sanscrita sukha inseamna "placut" sau "confortabil", iar asana inseamna "postura".

Sukhasana este pozitia de baza cu picioarele incrucisate, excelenta pentru meditatie, pranayama (tehnica de respiratie yoghina) si inceputul unui curs de yoga. In Iyengar yoga, Sukhasana si Swastikasana sunt folosite pentru a denumi aceeasi postura.

Mentinerea Posturii Sukhasana timp de cateva minute la inceputul fiecarui curs de yoga permite dedublarea de lumea exterioara si intoarcerea catre o analiza introspectiva a sinelui. Acest proces este denumit in practicile yoga pratyahara.

Pentru meditatie este recomandat sa gasiti o pozitie confortabila care sa va permita sa va concentrati asupra introspectiei in timp ce coloana vertebrala este dreapta si extinsa.

Postura Sukhasana pas cu pas

Stati pe sezut pe covorul pentru exercitii. Pentru mai mult confort puteti aseza un bloc de yoga cu inaltime mica, o patura sau alt tip de suport sub sezut. In stabilirea inaltimii suportului pentru care optati trebuie sa tineti cont de faptul ca genunchii nu trebuie sa depaseasca linia soldurilor.

Pozitia de inceput trebuie sa fie cea specifica Posturii Dandasana, cu spatele drept si picioarele extinse in fata. Incrucisati picioarele si asezati talpile sub genunchi. Relaxati umerii, ridicati sternul si extindeti coloana vertebrala cat puteti de mult, fara a depasi insa limita confortului.

Pozitia picioarelor

Incrucisati picioarele in asa fel incat punctul de intalnire sa fie cu aproximatie jumatatea tibiei. Calcaiele trebuie sa fie orientate in lateral, iar degetele de la picioare in fata. Laba piciorului trebuie sa fie asezata sub genunchi. Echilibrul corpului va fi mentinut in aceasta pozitie cu ajutorul oaselor bazinului. De asemenea, greutatea corpului trebuie sa fie distribuita in mod egal la nivelul oaselor bazinului. Un aspect important al acestui exercitiu este respectarea liniei normale a coloanei vertebrale in zona lombara.

In cazul in care suportul asezat sub bazin este prea inalt genunchii vor ramane suspendati in aer. In aceasta situatie este recomandat sa asezati un bloc de yoga sub fiecare genunchi, astfel incat sa asigurati un suport stabil pentru acestia.

Relaxati muschii zonei inghinale si permiteti picioarelor sa se apropie cat mai mult de sol. In cazul in care sedintele de meditatie si pranayama se prelungesc este bine sa schimbati in mod constant pozitia piciorului care sta deasupra. Acest lucru asigura o buna circulatie a sangelui la nivelul membrelor inferioare, si in acelasi timp previne aparitia senzatiei de amortire piciorului asezat dedesubt.

Respiratia

Tinand coloana vertebrala extinsa, inspirati adanc, permitand patrunderea unui volum cat mai mare de aer la nivelul plamanilor. Pe intreaga durata acexercitiului ochii trebuie sa ramana inchisi si muschii faciali relaxati. Mainile trebuie asezate pe genunchi, iar alinierea umerilor si a coloanei vertebrale treabuie sa fie similara Posturii Tadasana.

Sfaturi pentru incepatori

Daca flexibilitatea organismului dumneavoastra nu permite incrucisarea picioarelor cu genucnhii pe sol, este extrem de important sa folositi suporturi pentru genunchi. In plus, este necesar sa va asigurati ca nu acoperiti in totalitatea zona gleznelor in momentul in care incrucisati picioarele.

Avantajele Posturii Sukhasana

  1. Creste gradul de flexibilitate la nivelul soldurilor si a zonei inghinale.
  2. Imbunatateste gradul de constientizare in ceea ce priveste postura corpului.
  3. Faciliteaza meditatia si pranayama.
  4. Creste gradul de calmitate a persoanei in cauza.
  5. Fortifiaza zona inferioara a spatelui.

Precautii in cazul Posturii Sukhasana

Persoanele care s-au confruntat cu leziuni la nivelul genunchilor trebuie sa evite aceasta postura pana in momentul in care procesul de vindecare este complet.

Imagine: 
Exercitiul Sukhasana