Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitiul Triang Mukhaikapada Paschimottanasana


Autor: george

Traducere

Trianga inseamna in limba sanscrita "trei membre" sau "trei parti". Maestrii formei Iyegar yoga sustin ca numele acestei posturi vine de la cele 3 parti ale corpului implicate in acest exercitiu: picioare, genunchi si fese. Mukha inseamna "fata", ika sau eka inseamna "unu", pada inseamna "picior", paschima inseamna vest, uttana "intens", iar asana este echivalentul cuvantului "postura".

Aceasta postura reprezinta un exercitiu de aplecare in fata din sezut, similar Posturilor Paschimottanasana or Janu Sirsasana. Unii maestri yoga sustin ca aceasta postura poate fi efectuata cu usurinta de persoanele aflate la inceput, ca urmare a gradului de dificultate scazut.

Pregatirea pentru Postura Triang Mukhaikapada Paschimottanasana

Inainte de a efectua Postura Triang Mukhaikapada Paschimottanasana este recomandat sa stati cateva minute in Postura Virasana. O alta forma eficienta de pregatire este constituita de Postura Ardha Baddha Padma Paschimottanasana, care are capacitatea de a creste gradul de flexibilitate la nivelul soldurilor.

Postura Triang Mukhaikapada Paschimottanasana pas cu pas

Stati pe sezut, pe covorul medical. Incepeti din Postura Dandasana, tinand picioarele alipite si extinse in fata dumneavoastra. Indoiti genunchiul piciorului drept in spate, asezand talpa deapta langa soldul drept. In cazul in care aceasta pozitie devine inconfortabila datorita texturii covorului pentru exercitii este recomandat sa asezati o patura deasupra. De asemenea, daca va confruntati cu aparitia unei senzatii dureroase la nivelul genunchiului indoit este bine sa folositi un prosop rulat pe care sa il asezati la nivelul genunchiului.

Aplecati usor trunchiul in fata, tinand coloana vertebrala dreapta si apucati cu mana dreapta gamba dreapta. Pentru a aduce soldurile la aceeasi inaltime este bine sa asezati sub soldul drept un bloc de yoga sau o patura. Tinand degetele de la piciorul drept indreptate spre tavan aplecati trunchiul in fata peste picioare cat de mult puteti. Atentie insa pentru a tine coloana vertebrala extinsa, respectand in acelasi timp liniile normale ale spatelui. Incercati sa prindeti talpa piciorului drept cu mainile. Daca flexibilitatea organismului nu va permite acest lucru puteti folosi o curea de yoga.

Indoiti mainile si departati coatele de corp in timp ce continuati sa aplecati trunchiul cat mai mult spre sol. Daca reusiti sa va aplecati intr-atat de mult incat sa atingeti piciorul, asezati capul pe gamba dreapta cat mai aproape de sol. In cazul in care nu reusiti inca acest lucru asezati o perna pe gamba.

Mentineti aceasta pozitie timp de cel putin 5 secunde, urmand ca acest interval sa creasca pana in momentul in care ajungeti la 1-5 minute.

Variatie

Asezati un bloc de yoga langa gamba dreapta si incercati sa pozitionati capul pe acest obiect. Daca va aflati la inceput si nu reusiti acest lucru puteti folosi un scaun. Acest lucru este cu atat mai recomandat persoanelor diagnosticate cu SIDA, sau alte conditii medicale ale caror manifestari includ stari de oboseala, femeilor insarcinate sau celor aflate in perioada de menstruatie.

Femeile insarcinate trebuie sa foloseasca mai multe paturi asezate una peste alta pe care sa pozitioneze piciorul drept.

Efectuati aceasta postura in combinatie cu Janu Sirsasana, Baddha Konasana, Parivrtta Janu Sirsasana, Ardha Baddha Padma Paschimottanasana, Upavistha Konasana si Paschimottanasana.

Respiratia

Inspirati inainte de a cobori trunchiul spre sol. Expirati de cel putin 5 ori, apoi incercati sa mai aplecati putin trunchiul spre sol. Astanga yoga isi concentreaza atentia asupra respiratiei si fixarii privirii intr-un singur punct.

Sfaturi pentru incepatori

Daca la nivelul genunchiului indoit resimtiti o senzatie dureroasa este bine sa mariti numarul de paturi sau sa alegeti un bloc de yoda cu o inaltime mai mare pe care sa le asezati sub genunchi.

Avantajele Posturii Triang Mukhaikapada Paschimottanasana

 1. Amelioreaza si trateaza intinderile musculare de la nivelul genunchilor si a gleznelor.
 2. Combate umflaturile de la nivelul picioarelor.
 3. Tonifica muschii abdominali.
 4. Imbunatateste functionarea organelor interne.
 5. Amelioreaza manifestarile specifice menstruatiei, anumitor conditii medicale precum SIDA.
 6. Combate oboseala acumulata in timpul calatoriilor.
 7. Este recomandata persoanelor care nu pot efectua posturi ce presupun rasucirea trupului.
 8. Efectuata inainte de culcare aceasta postura ofera un somn linistit in timpul noptii.
 9. Calmeaza mintea.
 10. Creste gradul de flexibilitate la nivelul coloanei vertebrale.

Precautii in cazul Posturii Triang Mukhaikapada Paschimottanasana

 1. Fiti atenti la semnalele transmise de organismul dumneavoastra.
 2. Asigurati-va ca nu suprasolicitati tendoanele in timpul efectuarii acestei posturi.
Imagine: 
Exercitiul Triang Mukhaikapada Paschimottanasana