Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitiul Uttanasana


Autor: george

Traducere

In limba sanscrita ut inseamna "intens", tan inseamna "a intinde", "a extinde", iar asana este echivalentul cuvantului "postura".

Postura Uttanasana este unul dintre exercitiile de baza cu aplecarea trunchiului in fata, extinzand extrem de mult zona picioarelor si a coloanei vertebrale. In plus, ca urmare a beneficiilor aduse organismului aceasta postura este efectuata de cele mai multe ori intre posturi din picioare. De asemenea, in vinyasa yoga aceasta postura face parte din Surya Namaskar, salutarea soarelui.

Postura Uttanasana pas cu pas

Incepeti in Postura Tadasana (Postura Muntelui), tinand picioarele, gleznele si degetele de la picioare alipite. Asezati mainile pe solduri, tinand degetele de la mana orientate in fata. Inspirati si in timp ce expirati aplecati trunchiul in fata. Scopul este sa atingeti solul cu degetele si apoi cu palmele. Atentie insa intrucat mainile trebuie sa fie asezate pe sol la nivelul calcaielor, iar genunchii trebuie sa ramana drepti.

La fel ca in cazul altor posturi este posibil ca la inceput sa nu reusiti sa atingeti solul cu mainile. In aceasta situatie aplecati trunchiul in fata cat de mult puteti dumneavoastra si mentineti aceasta pozitie cateva secunde. Atentie insa pentru ca in timpul aplecarii trunchiului sa extindeti cat mai mult muschii din zona posterioara a picioarelor. De asemenea, greutatea corpului trebuie sa fie distribuita in mod egal la nivelul ambelor picioare. Pentru a reveni la pozitia initiala este nevoie sa inspirati si sa ridicati trunchiul.

Sfaturi pentru incepatori

 1. Daca aceasta postura va pune probleme puteti efectuao variatie. In momentul in care aplecati trunchiul indoiti coatele si prindeti cu fiecare mana celalalt cot.
 2. O alta varianta presupune efectuarea acestui exercitiu langa un perete. Oasele bazinului trebuie sa atinga peretele, in aceasta situatie.
 3. Ca alternativa la aceasta postura puteti efectua Postura Ardha Uttanasana. Aceasta varianta este extrem de eficienta pentru oamenii care petrec perioade indelungate de timp pe scaun, la birou sau in fata calculatorului.

Sfaturi pentru cresterea gradului de complexitate al acestei posturi

Asezati un covoras pentru exercitii rulat sub picioare. Acest lucru creste gradul de intindere al tendoanelor genunchilor si a gambelor.

Variatii

Asezati capul pe u bloc de yoga,scaun sau taburet in cazul in care sunteti obositi si aveti nevoie de putina relaxare. Incercati obiecte cu inaltime diversa pentru a stabili inaltimea potrivita. De asemenea, este necesar sa asezati o patura pe suprafata obiectului pentru suport astfel incat sa va simtiti confortabil.

Avantajele Posturii Uttanasana

 1. Combate stresul si calmeaza mintea.
 2. Amelioreaza formele blande ale depresiilor.
 3. Constiuie un excelent exercitiu pentru tendoane, gambe, si solduri.
 4. Fortifiaza soldurile, genunchii si cvadricepsii.
 5. Amelioreaza simptomele specifice menopauzei.
 6. Amelioreaza si reduce oboseala si starile de anxietate.
 7. Amelioreaza durerile de cap.
 8. Stimuleaza procesul de digestie.
 9. Amelioreaza durerile abdominale din timpul menstruatiei.
 10. Amelioreaza simptomele specifice astmului, hipertensiunii arteriale, osteoporozei si sinuzitei.

Precautii in cazul Posturii Uttanasana

Persoanele diagnosticate cu dureri de spate, trebuie sa efectueze Ardha Uttanasana.

Imagine: 
Exercitiul Uttanasana