Termen cautat
Grupe musculare
Echipamente folosite

Exercitiul Uttita Trikonasana


Autor: george

Traducere

In limba sanscrita utthita inseamna "extins", tri inseamna "trei", kona inseamna "unghi", iar asana inseamna "postura".

Postura Uttita Trikonasana pas cu pas

Incepeti in Postura Tadasana (Postura Muntelui) cu picioarele alipite si mainile pe langa solduri. Departati picioarele asftel incat distanta dintre ele sa fie echivalentul lungimii unui picior. Ridicati mainile pana in momentul in care acestea sunt paralele cu solul.

Rotiti piciorul stang intr-un unghi de 45 de grade spre dreapta, in vreme ce piciorul drept trebuie rotit intr-un unghi de 90 de grade tot spre partea dreapta. Din aceasta pozitie intoarceti trunchiul in partea dreapta, in vreme ce coloana vertebrala ramane dreapta si mainile paralele cu solul.

Intindeti mana dreapta spre sol in vreme ce, folosind muschii soldurilor, aplecati trunchiul spre sol. Atentie insa pentru a apleca trunchiul atat de mult cat este confortabil, dar mai ales atat incat coloana vertebrala sa ramana extinsa. Pe masura ce progresati veti reusi sa atingeti solul cu mana.

Capul trebuie sa se afle intr-o pozitie neutra, iar mana stanga ridicata spre tavan astfel incat sa se afle in aceeasi linie cu umerii.

Mentineti aceasta postura timp de 30 de secunde pana la 1 minut, iar daca aceasta perioada vi se pare prea mare, cel putin 3-5 secunde. De asemenea, este extrem de important ca in aceasta postura sa exersati tehnica dristi, ce presupune fixarea privirii asupra unui singur punct.

Variatie

  1. Efectuati aceasta postura sprijiniti de un perete. Pentru mai mult echilibru in timpul acestui exercitiu este necesar ca bazinul si calcaiele sa atinga peretele.
  2. Intindeti mana stanga peste ureche mana in momentul in care aceasta ajunge paralel cu solul.

Sfaturi pentru incepatori

In timpul efectuarii acestei posturi asezati calcaiele langa un perete, acest lucru asigurandu-va un plus de echilibru.

Avantajele Posturii Uttita Trikonasana

  1. Consituie un exercitiu de stretching si tonifiere a picioarelor, genunchilor, soldurilor, muschilor fesieri si coapselor, alaturi de zona inghinala, tendoane si gambe.
  2. Fortifiaza gleznele, gatul si spatele.
  3. Previne intinderile musclare la nivelul gatului si amelioreaza durerile de spate (in cazul femeilor insarcinate este recomandata efectuarea exercitiului langa un perete).
  4. Amelioreaza simptomatologia specifica menopauzei, starilor de anxietate, platfusului, infertilitatii, durerilor de gat, osteoporozei si sciaticii.

Precautii in cazul Posturii Uttita Trikonasana

  1. Persoanele care se confrunta cu diaree, dureri de cap si hipotensiune arteriala trebuie sa evite aceasta postura.
  2. Persoanele diagnosticate cu hipertensiune arteriala trebuie sa efectueze aceasta postura langa un perete si fara sa ridice mainile deasupra capului.
Imagine: 
Exercitiul Uttita Trikonasana