cancer tiroida


Autor: coralia10
98 posts / 0 new
Ultima adăugare
cancer tiroida

in urma interventiei chirurgicale mi-a fost extirpata glanda tiroida am primit urmatorul rezultat biopsic :

1. carcinom folicular minim invaziv capsular, angioinvaziv, focar lob stang, dimensiuni 2,2/1,1 cm, parenchim adiacent si de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate

2. cod citologic  ST 2/ G1/ V1

cod standardizare PNX

cod morfologic M8330/3

stadializare PT2

Am rugamintea sa-mi spune-ti despre ce este vorba, sm inteles ca e cancer, dar... in ce stadiu, ce sanse am ( urmeaza sa fac radiatii cu iod).

Va multumesc! sunt disperata!

Re: cancer tiroida

Este in stadiul I varianta papilar de cancer tiroidian, deci tratamentul consta in tratament chirurgical - chirurgia de indepartare a unui singur lob (lobectomia) sau chirurgia de indepartare a glandei (tiroidectomie). Iodul radioactiv are efecte secundare (hipotiroidism, risc de leucemie, etc). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Este vorba despre o tumora maligna limitata la glanda tiroida - stadiul I ,care s-a dezvoltat pe un nodul benign (leziune necanceroasa), o tumora bine diferentiata (G1), ganglionii limfatici nu au putut fi evaluati histologic (pnx). Cancerul papilar are o evolutie lenta si o mortalitate redusa (rata de supravietuire la 5 ani este 100% in stadiul I). Mentineti in continuare legatura cu medicul care va trateaza si respectati indicatiile acestuia. Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Este vorba despre o tumora maligna la nivelul tiroidei , varianta foliculara (apare pentru 20% din cazurile de cancer tiroidian, avand o rata mare de recurenta si metastaza), stadiul III ( adica exista interesarea ganglionilor limfatici, fara metastaze). Prognostic: 79% din pacientii cu cancer tiroidian folicular stadiul III supravietuiesc la 5 ani de la stabilirea diagnosticului cu tratament corespunzator ( nu sunt studii facute la mai mult de 5 ani de la stabilirea diagnosticului). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Cancerul papilar este cea mai frecventa si cea mai usoara forma de cancer de tiroida; metastazele la distanta fiind neobisnuite, dar cele ganglionare cervicale apar la aproximativ 50% din pacienti; are un prognostic favorabil, vindecarea fiind obtinuta prin tratament cu iod radioactiv, in perioada postoperatorie. In ce priveste recomandarea de a mai astepta sau nu cred ca este o decizie care trebuie sa o luati dumneavoastra ( nu este o problema medicala , ci mai mult o problema legata de sistemul de sanatate). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Este vorba despre o tumora care a depasit tiroida ( intereseaza tesutul fibroconjunctiv din jurul tiroidei) - stadiul III ,  o tumora bine diferentiata (G1), ganglionii limfatici nu au putut fi evaluati histologic (pnx). Cancerul papilar are o evolutie lenta si o mortalitate redusa (rata de supravietuire la 5 ani este 96% in stadiul III). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Nu spune nimic de metastaze, ci doar de prezenta adenopatiei la nivel laterocervical stang ( afectarea nodulilor limfatici de catre afectiunea tumorala). Sansele de recuperare (prognosticul) depind de tipul de cancer ( papilar, folicular,medular sau anaplastic), daca se afla doar in tiroida sau a diseminat (stadiul), varsta pacientului si starea generala de sanatate. Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Este vorba despre o tumora care a depasit tiroida ( intereseaza tesutul fibroconjunctiv din jurul tiroidei) - stadiul III ,  o tumora bine diferentiata (G1), ganglionii limfatici nu au putut fi evaluati histologic (pnx). Cancerul folicular stadiul III are o rata de supravietuire la 5 ani de 79%. Pacienta prezinta mixedem (hipotiroidism = secretia insuficienta de hormoni tiroidieni) pentru care nu ia tratament hormonal (eutirox,etc). 
Interpretarea analizelor de laborator este orientativa (pot exista variatii ale valorilor normale in functie de laborator) : calciul seric este normal; glucoza este usor crescuta ( glicemia pe nemancate trebuie sa fi sub 100 mg/dl); leucocitele sunt crescute discret ( valori normale 4000-10000), eritrocitele sunt normale, hematocritul este normal, hemoglobina este normala,limfocitele sunt normale,monocitele sunt normale, eozinofilele sunt normale, bazofilele sunt normale, VSH este normal, anti-tiroglobulina este normala, TSH este crescut, tiroglobulina este normala pentru un pacient a tiroidian. Deci analizele sugereaza prezenta mixedemului.
Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Interpretare: tumora tiroidiana maligna, varianta papilara ( evolutia lenta si mortalitate redusa), T1- tumora cu diametrul <  1 cm, limitata la glanda tiroida, G1 - bine diferentiata. Tumora a aparut pe fondul unei boli Basedow (boala autoimuna a glandei tiroide). Cu tratament corespunzator prognosticul este favorabil. Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Buna, mama mea ( 48 ani) a fost operata de gusa nodulara (a avut trei noduli, unul pe stanga bine delimitat, incapsulat cu diametrul de 1.6 cm, aspect parenchimatos-coloid, cu arii de hemoragie si mai multe arii neregulate, de 3-4 cm, gri albicioase  si, doi pe dreapta bine delimitati, incapsulati unul de 1.8 cm diametru aspect parenchimatos gri-roz cu arii de hemoragie si celalalt cu diametru de 1.5 cm aspect parenchimatos-coloid, restul parenchimului cu micii arii gri-albicioase, neregulate de 2-3 cm). In  urma operatiei i s-a extirpat toata tiroida si i s-a pus diagnosticul de carcinom papilar al lobului drept varianta foliculara incapsulata pT1bN0MxL0V0.                                                                                    In urma microscopiei a rezultat carcinom papilar, varianta foliculara incapsulata (nodulul de 1.8 cm descris la nivelul lobului drept), fara aspecte de multicentricitate. Capsula nodulului tumoral nu este invadata. Capsula tiroidei este libera de proces tumoral. Nu se observa invazie vasculara in materialul examinat  (L0,V0). Marginile de rezectie sunt libere. In tesutul adipos perilobar drept este prezent un limfoganglion liber de metastaza. Restul tesutului tiroidian de la nivelul lobului drept si stang cu modificari histopatologice care corespund unei tiroidite Hashimoto nodulare.                                                  Concluzie: aspectul descris corespunde unui carcinom papilar al lobului tiroidian drept (varianta foliculara incapsulata) pT1bN0MxL0V0. Tiroidita Hashimoto nodulara. C73.9            M-8260/3                              Va rog sa imi explicati mai pe intelesul tuturor ce inseamna rezulatatul microscopiei, este cancer malign, s-a "imprastiat" tumoarea s-au a fost indepartata odata cu extirparea totala a tiroidei.                Multumesc.

Re: cancer tiroida

Intreruperea tratamentului cu Euthyrox ( contine hormon tiroidian de sinteza asemanator celui natural) ar fi putut sa duca la aparitia simptomelor de hipotiroidism ( ceea ce explica starea generala alterata, dar nu explica durerea la nivelul gatului). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

1) Nu inteleg ce biopsie mai doriti; examenul anatomo-patologic s-a efectuat pe piesa operatorie ( tiroida care s-a extirpat in totalitate in timpul operatiei). Precizia examenul anatomo-patologic este foarte mare (exista variatii legate de factorul uman).

2) Nu va pot spune exact ce stadiu deoarece nu se stie M si N; daca M este 0 si N tot 0 este vb de stadiu II.

3) Radioterapia cu iod 131 este recomandata in cazul cancerului tiroidian. Tesutul tiroidian capteaza iodul radioactiv si astfel, celulele tumorale sunt distruse.

4) In general cancerul papilar are mortalitate redusa; dar in stadii avansate poate duce la deces (in stadiul II practic toti pacientii au supravietuit mai mult de 5 ani). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Este vorba despre o tumora (cancer) de tiroida in stadiul II ( tumora cu dimensiuni intre 2-4 cm  cu invazie locala - adica fara sa se extinda in alte teritorii; fara metastaze sau atingerea ganglionilor limfatici), G1 ( o tumora bine diferentiata - adica cu un prognostic bun). Teoretic rata de supravietuire in stadiul II de cancer tiroidian este de 100% (binenteles aceasta insemnand ca trebuie urmat tratamentul recomandat de medici ). Cred ca ar trebui sa faceti tratamentul cu radiatii si cred ca va fi bine. Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Prognostic de supravietuire la 5 ani se refera la procentul de persoane care sufera de o anumita boala si care au supravietuit la 5 ani de la diagnosticarea bolii. T1 inseamna tumora mai mica de 1 cm , limitata la glanda tiroida; Nx, Mx insemna ca nu se stie daca sunt adenopatii (N) sau metastaze(M) - deci nu va pot spune ce stadiu este tumora. Un procent mic din cancerele tiroidiene pot recidiva. Multa sanatate!

Re: diagnostic histopatologic

Este vorba despre o tumora maligna la nivelul ovarului cu metastaze peritoneale extrapelviene confirmate histologic si/sau cu matastaze regionale. Se recomanda sa va adresati unui medic oncolog. Multa sanatate!

Re: ce sa aleg?

Orice tratament ati alege exista anumite riscuri :

1. Tratament medicamentos (metimazolul sau propiltiouracilul) -vindeca 30 pana la 50% din cazurile de hipertiroidism dupa tratament cu medicamente antitiroidiene timp de 1 sau 2 ani.Riscul major al acestor medicamente este supresia productiei de celule albe (leucocite) de catre maduva osoasa.
2.Iodul radioactiv - hipotiroidismul permanent ( scaderea productiei de hormoni tiroidieni ) este principala complicatie. Ablatia cu iod radioactiv nu poate fi folosita in caz de sarcina si alaptare.
3. Tratamentul chirurgical- in cazul in care se elimina prea mult tesut tiroidian apare hipotiroidismul (productie scazuta de hormoni tiroidieni). In acest caz trebuie inceputa terapia de substitutie tiroidiana ( cu hormoni tiroidieni).
Alegerea nu o puteti face decat dumneavoastra.
Mai multe informatii gasiti:
http://www.i-medic.ro/boli/hipertirodism
Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

buna ziua!

va rog ajutati-ma si pe mine cu cateva explicatii. mamei mele i s-a extirpat total tiroide si a primit azi urmatorul rezultat in urma biopsiei: 1)microcarcinom papilar sclerozant, focar marginal de 0.7/0.6 cm lst, invaziv in tesutul fibroconjunctiv peritiroidian
2)parenchim adiacent si de fond cu aspect de adenomatoza anizofoliculara cu epitelii cu aspect hiperfunctional

cod citologic ST3/G1/R1
cod standardizare pnx, cod morfologic M8350/3
stadializare pt3

maine mergem sa ne zica daca o sa faca terapie cu iod

multumesc anticipat si sanatate

Re: cancer tiroida

Este vorba despre o tumora care a depasit tiroida ( intereseaza tesutul fibroconjunctiv din jurul tiroidei) - stadiul III ,  o tumora bine diferentiata (G1), ganglionii limfatici nu au putut fi evaluati histologic (pnx). Cancerul papilar are o evolutie lenta si o mortalitate redusa (rata de supravietuire la 5 ani este 96% in stadiul III). Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

buna,

mama mea a fost la cluj pentru tartament cu iod si intradevar iniante cu 2 saptamani de la data programarii trebuie orpit tratamentul cu euthyrox.nu stiu de ce, probabil asa iasa mai bine masuratorile.nu trebuie sa va speriati asa e porcedura.doctorii stiu ce au de facut

sanatate!

Re: cancer tiroida

Nu aveti cancer ( a existat suspiciunea , dar a fost inalaturata).  Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Trebuie sa mancati sanatos, avand o dieta echilibrata in carbohidrati, proteine si lipide. In aceasta privinta ati putea cere ajutorul unui medic nutritionist.

 

Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Metastaza reprezinta o localizare secundara, departe de focarul primitiv ( respectiv departe de tiroida),  raspandire la distanta a unei tumori maligne; pentru determinarea prezentei metastazelor se recomand examenul computer tomografic si consult oncologic. Pentru stabilirea stadiului este necesara cunoasterea prezentei sau nu a adenopatiilor si metastazelor ( sunt prea putine date). Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
cancer tiroida

Mama a fost operata in luna noi. la glada turoida, i s-a cos lobul stang iar in urme biopsiei am primit urmatorul rezultat: Concluzie: tabloul histologic peledeaza pentru un carcinom papilar-varianta foliculara asociind un patern solid zonal.Tumora incapsulata, aparent dezvoltata pe fondul unui andenom, fara aspecte de invazie vasculara si/sau a capsulei pT3NxMx, ICD-O:8340/3

Medicii chiruigi au chemat-o pe mama la o a doua operatie pentru ai se scoate si cealalta parte!

va rog spuneti-mi ce inseamna rezutatul acela?...stiu ca e vb de celule canceroase....dar e tratabil?..daca se efectueaza tratament cu iod poate reaparea si/sau extinde si la alte organe?

astept raspuns.multumesc

Re: cancer tiroida

Pentru  Georgi 29

Este vorba despre o tumora tiroidiana care nu a fost operata complet si la care s-a suspicionat ricidiva tumorii. Ecografia tiroidiana nu lamureste pe deplin problema. Cred ca ar trebui sa consultati un medic chirurg ( in eventualitatea unei noi interventii chirurgicale) si un medic oncolog pentru mai multe informatii. Pacienta prezinta hipotiroidism ( o scadere a secretiei de hormoni tiroidieni) secundar interventiei chirurgicale de extirpare a unei portiuni din tiroida si tetanie (crize de contracturi musculare probabil datorita unor tulburari in metabolismul calciului). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

T3 inseamna tumora mai mare de 4 cm , limitata la glanda tiroida; Nx inseamna ca adenopatia (afectarea ganglionilor limfatici nu a fost evidentiata sau nu se stie) ; Mx inseamna ca nu se stie daca tumora a metastazat in alte organe. Presupunand ca totusi tumora nu a metastazat (deci M va fi M0) si nu sunt adenopatii ( N0) prognosticul este de 79-95% supravietuire la 5 ani cu tratament corect ( extirparea tiroidei in totalitate si radioterapie cu iod radioactiv). Daca tratamentul este facut corect cancerul nu se poate extinde la alte organe. In ce priveste reaparitia la alte organe nimeni nu poate sti ce va fi , exista o predispozitie spre cancer (desi nu este obligatoriu) si de aceea pacientii cu cancer sunt urmariti periodic prin consult de specialitate (oncologic). Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

revin cu rezultatul analizelor pentru LTD scos la o luna de al scoaterea LTS

Examen histopatologic:

P1-LTD(21389-21392)-sectiuni seriate multiple efectuate din LTD evidentiaza leziuni de hiperplazie nodulara, asoociind aspecte de tiroida cronica limfocitara nespecifica;in plus(lama 21389)o arie limitata de infiltrare tumorala printr-un carcinom papilar-varianta foliculara - localizat excentric(sub  capsula tiroidiana), cu margini neregulate, infiltrative si stroma desmoplazice.Calcificari distrofice ale peretilor vasculari din tesuturile moi adiacente capsulei tiroidiene;tesut paratiroidian fara modificari histologice evidente.

P2-lstm- (21393-21394)-hiperplazie nodulara asociind aspecte de tiroida cronica linfocitara.

concluzie:carcinom papilar varianta foliculara asociind un patern solid in LTS si aspecte de infiltrare tumorala in LTD - tumora cu dezvoltare multifocala(bilaterala),pT3(m)NxMx. ICD-O  8340/3

va rog daca puteti sa-mi interpretati

Multumesc,

 

Re: cancer tiroida

T3 inseamna tumora mai mare de 4 cm , limitata la glanda tiroida ; Nx inseamna ca adenopatia (afectarea ganglionilor limfatici nu a fost evidentiata sau nu se stie) ; Mx inseamna ca nu se stie daca tumora a metastazat in alte organe. Este vorba de o formatiune tumorala cu un prognostic relativ bun daca se practica tiroidectomie totala (scoaterea in totalitate a tiroidei) si radioterapie cu iod radioactiv. De asemenea este necesar consultul medical  pentru a exclude prezenta metastazelor si a adenopatiilor. Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

In luna decembrie 2009 am fost operata la Parhon -Bucuresti si mi s-a facut o tiroidectomie toatala,rezultatul anatomo-patologic fiind:

1)Carcinom papilar"varianta foliculara",focar incapsulat LDT de 3,5/2.8 cm 2) parenhcim tiroidian de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate 3) mici fragmente glandulare PTY de 0,2/0,1 cm si 0.1/0.1 cm

Cod citologic: ST1/G1/RX    Cod stadializare : PNX      Cod morfologic : M8340/3     Stadializare :PT3

-Va rog spuneti-mi ce inseamna mai exact stiu doar ca e cancer dar nu stiu ce stadiu,daca e grav?

Sunt programata pentru aprilie la iodare ,dar m-am interesat si am fost sfatuita sa nu mai astept pana in aprilie si sa fac mai repede iodare nu la Bucuresti ci la Cluj ,Am inteles ca cei din cluj sunt mai bine pregatiti decat bucurestiul .Cei din Bucuresti mi-au zis ca inainte de iodare sa nu iau euthyrox 6 saptamani( timp in care ma voi simti f.rau) la Cluj doar 2 saptamani nu trebuie sa iau Euthyrox .O alta diferenta este ce cei de la bucuresti nu mi-au facut nici o analiza la 6 saptamani dupa operatie pentru a vedea ce doza de euthyrox sa iau si mi-au dat o doza standard pentru toti pacientii  pe cand la Cluj nici nu discuta sa nu faca analizele si sa fixeze doza corecta de euthyrox,

Daca ma puteti sfatui , sa-mi ziceti o clinica/spital bun nu neaparat din Romania nu vreau sa fiu tratata in viteza pentru ca medicii de la noi n-au timp.

multumesc

 

 

 

 

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

imi puteti explica, va rog, ce inseamna acest diagnosticul acesta? Pacienta este mama mea, 53 ani, operata in decembrie cand s-a scos toata tiroida.

Carcinom papilar tiroidian cu aspect scerozant, invaziv marginal, arii de invazie limfatica marginala. Parenchim tiroidian adiacent si de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate.

M 8350/3, PT3, PNX, ST 3, G1, L1, R1

Terapia cu iod o va incepe in mai, conform programarii. Ma puteti lamuri va rog ce inseamna diagnosticul si care sunt sperantele in acest caz?

Multumesc!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

Va multumesc mult pentru raspuns. Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

T1 - tumora cu diametrul < 1 cm, limitata la glanda tiroida; N0 - fara adenopatie palpabila; Mx - nu se stie daca exista sau nu metastaze. Operatia s-a facut corect ( s-a scos tumora pana in tesut sanatos). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Pentru imola

Tiroidita limfocitara cronica sau tiroidita Hashimoto este o inflamatie a glandei tiroide, de origine autoimuna (sistemul imunitar ataca glanda tiroida). In ceea ce priveste aspectul glandei tiroide, aceasta poate fi marita difuz de volum (gusa difuza) sau apar noduli ( cum este cazul dumneavoastra). Mai multe informatii despre tiroidita limfocitara cronica gasiti:

http://www.i-medic.ro/boli/tiroidita-hashimoto-sau-tiroidita-autoimuna

Pe fondul acestor modificari la nivelul tesutului tiroidian a aparut o tumora, din fericire prinsa intr-un stadiu incipient. Prognosticul este unul foarte bun ( stadiu I- supravietuire de 100% la 5 ani).
Multa sanatate!    

Re: cancer tiroida

Personal cred ca la Cluj clinica de oncologie este mai buna, daca nu puteti incerca in Ungaria sau Austria. Ceva in scrierea biletului anatomopatologic cred ca este gresit: totusi este vb despre o tumora T3  - tumora de aprox. 4 cm , limitata la glanda tiroida, G1 - bine diferentiata ( nu stiu daca exista adenopatii=N sau metastaze=M ?). Presupunand ca ar fi T3N0M0 ar fi vorba despre stadiul II , deci prognostic de supravietuire la 5 ani de 100% ( daca urmati tratamentul corect). Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

Buna

 

Voiam sa stiu daca ai ajuns la Cluj si cum ai fost tratata. Am si eu aceeasi problema si as vrea sa o tratez tot la Cluj.

 

Mul;tumesc

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

Spune-mi te rog daca ai reusit sa ajungi la cluj pentru iod radioactiv.Imi poti sugera cum sa procedez si eu pentru a ajunge la cluj  tot pentru iod radioactiv.In cazul meu e vorba de microcarcinom papilar forma foliculara pentru care trebuie reintervenit practicandu-se initial hemitiroidectomie.multumesc

Re: cancer tiroida

Carcinomul tiroidian papilar are o evolutie lenta si mortalitate redusa. Prezenta adenopatiei ( metastaza la nivelul ganglionilor limfatici) impune modificarea schemei terapeutice: tiroidectomie totala (care s-a efectuat) urmata de radioterapie cu iod radioactiv sau radioterapie externa sau tiroidectomie alaturi de extirparea ganglionilor metastazati. Multa sanatate! 

Re: cancer tiroida

Deci este vorba despte o tumora mai mare de 4 cm , limitata la nivelul tiroidei (pT3); bine diferentiata (G1); cu invazie limfatica microscopica (L1); ce nu am inteles este acel R1 ( care inseamna reziduu tumoral microscopic). Carcinomul papilar tiroidian are o evolutie lenta si mortalitate redusa (prognosticul de supravietuire la 5 ani , cu tratament corect, este de 96%). Multa sanatate!

Re: cancer tiroida

Buna seara,

In general, carcinomul tiroidian papilar beneficiaza de tratament eficient (chirurgical si cu iod radioactiv) si este vindecabil. In ceea ce priveste programarea pentru tratamentul cu iod radioactiv, incercati sa luati legatura si cu serviciul de endocrinologie din Spitalul Elias.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

Ce ai mai facut?Eu am reusit sa obtin o programare la Institutul Oncologic Fundeni mult mai devreme decat la Parhon . Si eu sunt operata in iunie 2013 si ma programau in febr. 2014. 

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

am fost operata de tiroida in 2004 cu urmatorul diagnostic la examenul anatomo patologic   Carcinom papilar varianta foliculata focar de lob drept tiroidian incapsulat scleros de 2/1,5cm Parenchim adiacent si de fond cu epitelii predominant cubice si plate si nodul de sclerohiolinoza cu calcifieri sup stg   MENTIONEZ CA S A FACUT TIREODECTOMIE TOTALA SI AM URMAT TERAPIA CU IOD RADIOACTIV  As vrea sa stiu ce inseamna acest rezultat avand in vedere ca nu sant specificate coduri sau alte incadrari si tinand cont ca am deja 5 ani de la operatie ar putea sa reapara daca iau tratamentul de substitutie de 150L thyroxin zilnic?  MULTUMESC

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida - rezultat radioterapie iod - cluj

In urma tratamentului cu iod radioactiv de la cluj am primit urmatorul buletin de rezultat:

Imunochimie: - anti-tiroglobulina (electrochemiluminiscenta)  585Ul/ml   val de referinta : <_ 115

                      - TSH(electrochemiluminiscenta)  73.54    valori de referinta 0.27 - 4.2

                      - TG(tiroglobulina)(electrochemiluminiscenta kit2)    4.52g/ml   valori normale:  <78ng/ml ; la pacientii atiroidieni <0.2 ng/ml

La hematologie : hemograma cu formula leucocitara Hb si Ht toate valorile sunt incadrate intre val normale mai putin indicele : lungimea distributiei eritrocitare care este 15% iar al normale sunt 11.6 - 14.%

Biochimie: calciu seric 9.2 mg/dl   - val de referinta 8.6 - 10.2 si  glucoza serica 99 mg/dl - val normale 60-99

Epicriza:bolnava se interneaza in sectia de medicina nucleara cu doagnosticul carcinom tiroidian foliculo-papilar operat prin tiroidectomie totala, in curs de iradiere cu 131 l,mixedem postterapeutic.La momentul evaluarii pacienta nu se afla sub tratament substitutiv L-T4(TSH 73.54,Tg 4.52ng/ml, Anti-Tg 585Ul/ml).Se administreaza o doza terapeutica 131lrelativ bine suportata sub tratament antiinflamator si sedativ specific.

WBS postterapeutic:rest de tesut tiroidian la nivelul lojei tiroidiene si la nivelul traiectului tireoglos.Nu se evidentiaza fixari patologice sugestive pt det. sec. la distanta.

daca se poate sa-mi spuneti ce inseamna rezultatul epicrizei si valorile crescute ale indicilor de mai sus

Multumesc

 

Re: cancer tiroida

Din epicriza se intelege ca este vorba despre o pacienta care a fost diagnosticata cu Cancer tiroidian pentru care s-a intervenit chirurgical practicandu-se extirparea (scoaterea) tiroidei in totalitate. Urmeaza tratament cu iod radioactiv. In prezent pacienta prezinta mixedem (hipotiroidism = secretia insuficienta de hormoni tiroidieni) pentru care nu ia tratament hormonal (eutirox,etc).  Valorile crescute sunt indicatori ai hipotiroidismului. Tot din epicriza rezulta ca nu are metastaze (localizare secundara, departe de focarul primitiv, a unei boli - raspandire la distanta a unei tumori maligne). Multa sanatate! 

Re: cancer tiroida

Din descriere este probabil vb de un carcinom (cancer) varianta foliculara stadiul II ( dupa dimensiuni) si s-a practicat extirparea (scoaterea tumorii) si tratament cu iod radioactiv. Riscul de recidiva dat fiind tipul de carcinom si tratamentul urmat este mic. Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

Buna ziua

Am fost diagnosticata cu
1.carcinom papilar “varianta foliculara” focar incapsulat ldt 3/2.7 cm, dezvoltat pe fondul unui adenom folicular
2.parenchim tiroidian adiacent si de fond cu aspect de tiroidita cronica cu arii parcelare cu aspect franulomatos
3.un limfoganglion central cu aspect reactiv

M8340/3 PT2 PN0 ST1 G1 RX

Pe 25 februarie sunt programata la Cluj la investigatii, mi s-a spus sa intrerup tratamentul cu euthyrox, sunt foarte ingrijorata pentru ca stiam ca daca iau euthyrox acele celule ramase nu mai produc hormoni. Aceste investigatii se fac numai daca intrerup tratamentul?

Buna ziua

Am fost diagnosticata cu
1.carcinom papilar “varianta foliculara” focar incapsulat ldt 3/2.7 cm, dezvoltat pe fondul unui adenom folicular
2.parenchim tiroidian adiacent si de fond cu aspect de tiroidita cronica cu arii parcelare cu aspect franulomatos
3.un limfoganglion central cu aspect reactiv

M8340/3 PT2 PN0 ST1 G1 RX

Pe 25 februarie sunt programata la Cluj la investigatii, mi s-a spus sa intrerup tratamentul cu euthyrox, sunt foarte ingrijorata pentru ca stiam ca daca iau euthyrox acele celule ramase nu mai produc hormoni. Aceste investigatii se fac numai daca intrerup tratamentul?

 

Daca cineva s-a mai tratat la Cluj as vrea foarte mult sa imi spuna care e procedura.

Mai e o problema care ma sperie si ingrijoreaza, daca se constata ca e nevoie de iod radioactiv o sa il primesc oare destul de repede adica fara sa nu fiu nevoita sa iau iar euthyrox apoi iar sa intrerup, nu stiu daca au destul loc in spital pentru ca la parhon pana prin iunie nu au loc.

Anonim (neverificat)
ce sa aleg?

Buna ziua,

am fost diagnosticata cu hipertiroidism acum 2 zile. Mi s-a spus ca am 3 variante: tratament, iod radioactiv si operatie. As vrea sa stiu ce ar fi cel mai bine de ales, pentru ca am un copil mic si nu prea am foarte mult timp liber de alergat pe drumuri pentru analize, teste. Tratamentul cu iod am inteles ca ucide celulele glandei tiroide, deci dupa aceasta va trebui toata viata sa inlocuiesc hormonii produsi de tiroida cu pastilute. Va multumesc!

Anonim (neverificat)
cancer tiroida

Buna ziua!

Am fost operata de tiroida in 2009 in urma careia s-a practicat o tiroidectomie totala. Rezultatul anatomopatologic: carcinom papilar tiroidian drept pT1NxMxL0V0. Am fost la o sedinta cu iod radioactiv si mi s-a spus sa revin la un control peste 6 luni (iunie 2010).

Imi puteti spune, va rog, ce inseamna valorile de mai sus si daca poate recidiva? La ce sa ma astept in viitor?

Imi spuneti, va rog, ce inseamna "pronostic de supravietuire la 5 ani"?

Va multumesc!!!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

Numele meu este Ani, am 37 de ani, un copil de 5 ani si in luna februarie a acestui an am fost operata de tiroida practicandu-se tiroidectomie totala cu limfadenectomie regionala la Institul Parhon.Diagnosticul histopatologic postoperator m-a mahnit foarte, foarte tare.Imi doream mult un "tovaras de joaca permanent" pentru copilasul meu drag.
Diagnostic  Histopatalogic postoperator (la interventia chirurgicala aveam un anticorpii antiperoxidaza de 500)
1)Carcinom papilar sclerozant multifocal cu arii de tip “Varianta Foliculara” focar LST de aprox. 1,9/1,7 cm cu prezenta de calcosferite si microfocare in parenchimul adiacent si in lobul drept cu dimensiuni subcentimetrice(0,5/0,1 cm); arii de invazie in tesutul fibroconjuctiv peritiroidian la nivel lob stang
2)Parenchim de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate
3) Trei(3) limfoganglioni cu metastaze izostructurale , arii de microangioinvazie capsulara si pericapsulara

Cod Citologic
ST1/G1/R1/V1
Cod Stadializare
PN 1A
Cod morfologic
M8350/3
Stadializare
PT3MB

Exista metastaze la distanta? Ce semnifica acel MB din Stadializare? Ce prognostic am? Cu ce arme psihologice trebuie sa ma inarmez ca sa-mi pot creste copilul linistita? Exista risc de recurenta? Trebuie monitorizat si baietelul meu avand in vedere aceasta tiroidita si dezvoltarea  acestei patologii canceroase?

Stiu ca unele intrebari par retorice dar am nevoie sa gasesc unele raspunsuri pentru linistea mea sufleteasca. Prima doza de iod o voi face pe 22 martie la Institutul Fundeni.
Va  multumesc foarte mult!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

Buna ziua,

Mama mea in varsta de 62 a fost operat in 16.02.2010 practicandu-se TIROIDECTOMIE TOTALA.

Diagnostic postoperator:

1) microcarcinom papilar multifocal, focare incapsulate situate intraparenchimatos LST, LDT cu  dimensiuni intre 0,8/0,7 si 0,2/0,2 cm (patru focare) cu dispozitie de tip 'varianta filiculara'' unul situat marginal la nivelul LST.

2) parenchim de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate.

Diagnostic Citologic -

Cod citilogic ST3/ G1/ R1

Cod stadilalizare PNX

Cod morfologic M8340/3

Stadializare PT3MB.

Urmeaza tratament cu EUTHYROX 100ug- 1tb/zi ; este programata pt luna iulie la tratament cu iod radioactiv

VA ROG FRUMOS INTERPRETAREA DATELOR

MULTUMESC

 

Re: cancer tiroida

Este vorba despre o tumora care a depasit tiroida ( intereseaza tesutul fibroconjunctiv din jurul tiroidei) si/sau este prezenta la ganglionii gatului. - stadiul III ,  o tumora bine diferentiata (G1), ganglionii limfatici nu au putut fi evaluati histologic (pnx). Cancerul papilar are o evolutie lenta si o mortalitate redusa (rata de supravietuire la 5 ani este 96% in stadiul III). Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

de la deea 13

"Sunt programata pentru aprilie la iodare ,dar m-am interesat si am fost sfatuita sa nu mai astept pana in aprilie si sa fac mai repede iodare nu la Bucuresti ci la Cluj ,Am inteles ca cei din cluj sunt mai bine pregatiti decat bucurestiul .Cei din Bucuresti mi-au zis ca inainte de iodare sa nu iau euthyrox 6 saptamani( timp in care ma voi simti f.rau) la Cluj doar 2 saptamani nu trebuie sa iau Euthyrox .O alta diferenta este ce cei de la bucuresti nu mi-au facut nici o analiza la 6 saptamani dupa operatie pentru a vedea ce doza de euthyrox sa iau si mi-au dat o doza standard pentru toti pacientii  pe cand la Cluj nici nu discuta sa nu faca analizele si sa fixeze doza corecta de euthyrox,"

 

Spune-mi te rog daca ai reusit sa ajungi la cluj pentru iod radioactiv.Imi poti sugera cum sa procedez si eu pentru a ajunge la cluj  tot pentru iod radioactiv.In cazul meu e vorba de microcarcinom papilar forma foliculara pentru care trebuie reintervenit practicandu-se initial hemitiroidectomie.multumesc

Anonim (neverificat)
Re: cancer tiroida

Pacienta a fost diagnosticata cu 1 - carcinom tiroidian incomplet operat in 2008, 2 - ADENOPATIE JUGULO-CAROTIDIANA BILATERALA.

S-a intervenit operator in 2009 practicandu-se: TOTALIZARE-HEMITIROIDECTOMIE STG. CU LIMFADENECTOMIE JUGULO-CAROTIDIANA BILATERALA.

S-a continuat cu tratament de substitutie tiroidiana cu euthyrox 100ug-1 tb/zi.

Examinarea postoperatorie, respectiv dupa o luna de la interventie a evidentiat urmatorul diagnostic histopatologic:1- PARENCHIM TIROIDIAN ANIZOFOLICULAR CU EPITELII PREDOMINANT CUBICE SI PLATE, 2- PATRU LIMFOGANGLIONI CU HISTIOCITOZA SINUSALA.

Nu s-a intervenit cu iod.

In martie 2010, la controlul efectuat din 6 in 6 luni, medicul curant de la medicina nucleara a hotarat intreruperea tratamentului cu euthyrox pentru recoltarea unor marcari, in urma carora am fost astfel diagnosticata:

1-ADENOCARCINOM TIROIDIAN TRATAT CU 131 I !!!(ce inseamna??)

2-HIPOTIROIDISM POSTPROCEDURAL

3- TETANIE CRONICA

4 - DISLIPIDEMIE

Anamneza:

-motivul prezentarii: reevaluare clinica, serologica si imagistica

-factori de risc: recidiva locoregionala/ metastaze la distanta

Ex. clinic:

General: AV = 76/MIN.: TA = 120/60 mmHg

Local: reg. cervicala anterioara: status posttiroidectomie

Examene de laborator:

TSH: >50 uUl/ml, Tg  8,7 ng/ml  AbTg    7  Ul/ml

Examene paraclinice:

Ecografia regiunii cervicale anterioare: status posttiroidectomic, loja tiroidiana dreapta-rest tiroidian 14,2/9/6,6 mm hipoecogen, nodularizat, semnal Doppler moderat crescut. Laterocervical stg-in 1/3 medie si inf. -4 adenopatii ovalare cu aspect nespecific cu diametru sub 1 cm.

 

Va rog frumos sa-mi spuneti despre ce este vorba, in termeni pe intelesul meu,  in ce stadiu ma aflu, ce este de facut cu recidiva in conditiile in care mi s-a spus ca nu pot face acum tratamentul cu iod radioactiv, atata timp cat exista acea tumora care a recidivat

Pagini