colangiocarcinom


Autor: doramold
3 posts / 0 new
Ultima adăugare
colangiocarcinom

 

Vă rog să mă ajutaţi !!! Mama mea a fost internată în luna octombrie la spitalul local deoarece avea greţuri, nu putea să mănînce şi nici nu suporta mirosul de mîncare. Înainte cu o zi de internare i s-a făcut un ecograf la un cabinet particular la care nu s-a văzut nimic deosebit şi au presupus că avea starea aceasta de rău de la o conseva de peşte pe care o mîncase in urma cu o săptamînă. A fost suspectă de enterocolită, fapt care nu s-a confirmat iar rezultatele analizelor au ieşit în limite normale. Am mers acasă dar s-a simţit la fel de rău iar după 2 săpt. s-a internat din nou la spital.I s-au făcut iarăşi analize şi în afară de fosfataza alcaşină care  era mărită restul analizelor au fost destul de bune..Pe perioada internării a făcut o pneumonie şi în ziua în care trebuia să i se facă externarea i-au repetat din nou analizele care de data aceasta au iesit foarte proaste.Ni s-a spus că în urma analizelor şi a unei ecografii abdominale , mama mea este suspectă de neo de cap de pancreas şi că ar fi bine ca în cel mai scurt timp să-i facem un CT. Binenţeles că am mers imediat la un centru medical la Cluj unde a făcut un CT cu substantă de contrast. Rezultatul se vede mai jos.

 

 

CT ABDOMINAL PELVIN contrast i.v.

REZULTAT:              

  Colecţie pleurală dr. Moderata, cloazonata

Ficatul mai ales în lobul dr. Cu multiple imagini hipodense confluate, cea mai mare de 25 mm diam. Cu aspect det sec.

Colecistul cu pereţi îngroşaţi cu priza de contrast, fără claculi, cu o masă lichidiana în patul colecistic.

Pancreasul are volumşi structura normale fără aspecte tumorale şi fără modificări infiltrative peripancreatice.

Splina are dimensiuni normale şi nu prezintă modificări structurale        

Rinichii bilateral au dimensiuni şi indicele cortical normale. Fără aspecte litiazice sau de dilatare pielo-caliceală.Uretere de calibrunormal. Secreţia si excreţia normale bilateral.

Fără adenopatii LA sau iliace.

Vezica urinară prezintă pereţii şi conţinutul vezical normale.

Minima ascita pelvina.

Modificări degenerative disco-vertebrale pe segmentul examinat, fără det sec osoase.

Proteza metalică şold drept.

Concluzii:   Pleurezie dr. Suspiciune de colecistita acuta cu pericolecistita. Det sec. multiple hepatice.

 

Apoi am internat-o la Cluj la Medicală III de unde i-au făcut externarea cu următorul diagnostic (dacă pot să-l numesc aşa)

 

 

BILET DE EXTERNARE

Diagnostic externare:

SUSPICIUNE COLANGIOCARCINOM INTRAHEPATIC-IMUNOHISTOCHIMIE ÎN LUCRU

DETERMINĂRI SECUNDARE PULMONARE

COLECŢIE PLEURALĂ INCHISTATĂ BAZAL DREAPTA

HIPOSIDEREMIE

INFECŢIE URINARĂ TRATATĂ

 

Epicriza:

Pacienta în vîrstă de 71 de ani cunoscută HTAE sub tratament, fibrom uterin operat cu dureri torace posterior stîng (de fapt drept) , umaăr stîng (tot drept de fapt) de 2 luni pentru care a luat AINS asociate cu scadere ponderală de 5 kg în ultimele 2 luni, spitalizată în serviciul teritorial unde s-a efectuat gastroscopie ( Rezultat: Gastrită cronică difuza moderată cu zone extinse de metaplazie intestinală fără atipii. H pylori nu se observa) şi CT abdominal cu contrast şi debuteaza şi o tuse seacă, iritativă , se internează pentru investigaţii suplimentare şi tratament.Se efectează ecografie abdominală care suspicionează un colangiocarcinom, fara semne de ciroza hepatică , radioscopia toracică decelînd determinăti secundare pulmonare si o colecţie cloazonată lob drept bazal..Avînd în vedere determinările secundare pulmonare se suspicioneaza o patologie tumorală tiroidiană , aceasta fiind exclusă de ecografia tiroidiană, de asemenea la examenul obiectiv al sînilor nu se găsesc modificări patologice. Se reinterpretează CT-ul abdominal ( dr.......) şi se rămîne la suspiciunea de colangiocarcinom;determinări secundare pulmonare , astfel că se efectuează puncţie biopsie hepatică pentru stabilire diagnostic final – rezultat patologic ridică suspiciunea de colangiocc însa se trimite pentru imunohistochimie pentru stabilirea diagnostic final (rezultate in lucru şi în ziua de azi) S-au recoltat markeri virali pt. Hepatita B şi C – negativi, CEA,AFP şi TSH care sunt în limite normale. Pe parcursul internării a urmat tratament antibiotic, antialgic, antiemetic, perfuzabil, antitusiv cu evoluţie buna.

ECOGRAFIE TIROIDIANĂ – 29.11.2012 – Concluzii: Noduli tiroidieni bilaterali fără semne ecografice de malignitate.

ECOGRAFIE  _- 29,11,2012-

Rezultat: Pleurezie dreaptă

Ficatul prezintă în segmentul VII/VIII o arie inomogenă de cca 100 mm diametru care pare să

aibă caracter infiltrativ. În interiorul structurii descrise există multiple formaţiuni nodulare de pana la 10 mm, unele hiper, altele hipoecogene. Aspectul ecografic în scara gri nu este specific, nu se poate exclude un proces proliferativ hepaticde tipul unui colangiococc.

Colecist destins , fără calculi, fără semne ecografice de colecistită acută.

VP este permeabila dar are peretii mai ingrosati, in special VP dreapta.

RD,RS normali ecografic.

Pancreas fara modificari ecografice.

Splina omogena, dimensiuni normale.

Nu se vizualizeaza adenopatii in hilul hepatic.Exista adenopatii rotunde in spatiul interaorto-cav si interaorto-mezenic.

VU evacuata.

Organele din micul bazin nu pot fi evaluate.

 

 

      Concluzii si Recomandari: TU hepatic seg VII, VIII fara caractere ecografice specifice(posibil colangiocc).

Adenopatii retroperitoneale.Pleurezie dreapta.

Se recomanda examinare cu substanta de contrast.

 

 

   CABINET RADIOLOGIE(data:28.11.12 08:49,nr. reg.8823)-dr Anton

      Rezultat:colectie pleurala dreapta inchistata bazal, opacitati nodulare infracentimetrice.

Cord relatii normale, aorta cu aterom calcificat.

 

Analize de laborator

 

Recomandări

Medicatie

Lagosa 2x 1 tb/zi

Essentiale 2x1 tb/zi

Helicid 1 tb/zi înainte de mese

Analgezic la nevoie (No-Spa, Piafen, Tramal)

Motilium pînă la 3/zi:

 

Menţionez că nici acum la aproape 2 luni de la externare nu am reuşit să obţinem rezultatul histopatologic, ne amînă de fiecare dată cînd sunăm, iar acum o săptămînă cînd am sunat din nou m-i s-a spus că nu s-a confirmat diagnosticul şi că mai fac investigaţii suplimentare.... că e posibil să fie un hepatocolangiocarcinom. De asemenea acum 2 săpt i-am mai repetat analizele si erau în limite normale...mai putin fosfataza alcalină care crescuse.Dacă mă puteţi ajuta cu un sfat mi-ar prine tare bine pentru că nu mai ştiu încotro să mă îndrept, nu ne-au chemat nici la control, nu ne-au trimis nici la oncolog.......ne-au trimis acasă să.....

Am şi analizele dar nefiind de specialitate mi-e greu să le scriu însă vă pot spune orice valoare vă interesează. Mulţumesc pentru răbdarea de a citi şi pentru înţelegere.

 

Re: colangiocarcinom

Examenul histopatologic pune diagnosticul de certitudine in afectiuni tumorale prin examinarea microscopica a unui fragment de tesut, de aceea este foarte important ce a iesit la examenul histopatologic, restul explorarilor nu pot pune diagnosticul de certitudine. Multa sanatate!

Anonim (neverificat)
colangiocarcinom

In cazul unei incertitudini este indicat sa va adresati clinicilor de genul second opinion. Trecand printr-un caz similar, m-a ajutat foarte mult o a doua parere privind identificarea unui dianostic.