Mononucleoza, putin ajutor!


Autor: Allosteric
3 posts / 0 new
Ultima adăugare
Mononucleoza, putin ajutor!

Buna Ziua!

Sunt nou pe forum si as dori de la doamnele/domnii Doctori (daca sunt pe site) (sau de la oricine ce ar cunoaste detalii), cateva lamuriri, daca e posibil si sunt amabili.

Daca o persoana a fost diagnosticata acum 4 luni de zile, cu Mononucleoza Infectioasa (test pozitiv pentru Ebstein-Barr), iar simptomatologia a durat cca. o luna, pana cand manifestarile gripale/pseudogripale/slabiciunea/letargia/ganglioni umflati/etc. sa dispara complet... respectiv acum ~ 3 luni de zile. Actualmente, mai exista sanse ca persoana in cauza, sa transmita, (prin saliva/sarut, sau orice alta cale) virusul Ebstein-Barr, la persoane sanatoase (care nu au avut in trecut mononucleoza)? Virusul persista, activ, in saliva, iar gazda devine practic un "purtator"? Daca da, pentru cat timp? Asta avand in vedere perioada de 3 luni intre evenimente (disparitia simptomelor) si prezent. In acest caz, care ar fi perioada-"marja de siguranta", dupa care se pot renunta la precautii, vis-a-vis de contagiozitate?

Un alt detaliu ar fi faptul ca persoana in cauza (adolescenta, 16 ani) a fost tratata, inainte sa se confirme diagnosticul de Mononucleoza (prin teste de sange), cu Antibiotice (Amoxicilina si Zinnat), fapt ce a condus spre complicatii ale ficatului - Icter, insa fara a se dezvolta complicatii severe (Insuficienta Hepatica/Hepatita B/C, etc. conform medicilor).

In momentul de fata, persoana nu mai prezinta niciun fel de simptom, s-a recuperat aparent 100%, intrebarea ramane legata de contagiozitatea virusului Ebstein-Barr, in acest moment, (in cazul in care persoana mai este purtatoare de tulpina activa a virusului), si daca mai exista posibilitatea ca infectia sa fie transmisa prin saliva. Va mai putea persoana in cauza sa intretina relatii intime dupa acest interval de convalescenta, de 3-4 luni, sau intervalul de "izolare" ar trebui sa fie prelungit la 18-24 de luni (cum sugereaza unele studii)?

Apreciez orice lamuriri/opinii/detalii.
Va Multumesc!

Re: Mononucleoza, putin ajutor!

Da, exista riscul de transmitere a virusului. Perioada de contagiune variaza de la o persoana la alta. In general, o persoana infectata este contagioasa cateva zile inainte de aparitia bolii si pana la 18 luni dupa aceasta. Multa sanatate!

Re: Mononucleoza, putin ajutor!

Multumesc frumos, DrCostin.