stenoza canal vertebral lombar


Autor: dalina2007
3 posts / 0 new
Ultima adăugare
stenoza canal vertebral lombar

Buna ziua! In sept 2009 mama mea a fost operata de stenoza canal vertebral lombar. L4 si L5.Medicul ne-a spus ca a efectuat operatia bilateral pe 2 nivele (sus,jos,stanga,dreapta) pt a fi sigur ca totul va fi ok. Inainte de operatie mama avea dureri la piciorul stang. In mar 2010 mama a inceput un tratament medicamentos pt coxartroza, pt refacerea cartilagiilor. Dupa o perioada de la acest tratament a inceput sa resimta dureri la piciorul drept. Iar in aug 2010 facand un RMN i s-a spus ca are o ingustare la L3. Care ar putea fi cauza? Sa fie tratamentul de vina? (el a fost desfasurat din martie pana in iunie). Dat fiind faptul ca durerea se resimte deja in picior mai exista vreun alt remediu decat operatia? (medicul i-a zis ca momentan nu este cazul unei interventii chirurgicale insa nu a putu sa ne spuna cauza si i-a dat un tratament cu analgezice)

Re: stenoza canal vertebral lombar

Stenoza canalului vertebral lombar poate avea mai multe cauze: hipertrofia proceselor articulare (proemina in interiorul canalului), protruzii discale, osteofite compresive, varice epidurale lombare compresive, hipertrofia, uneori calcificarea sau chiar osificarea, ligamentului galben, sacralizarea vertebrei L5 si lombalizarea vertebrei S1, spondilolistezis. Odata cu imbatranirea discurile intervertebrale degenereaza si se micsoreaza in inaltime. La nivelul zonei respective coloana capata o mobilitate anormala si compensator, coloana genereaza ciocuri osoase si produce o ingrosare a ligamentelor. Acest proces conduce in timp la ingustarea progresiva a canalului spinal, determinand stenoza acestuia. Oricum nu exista nici o legatura intre stenoza de canal lombar si tratamentul condroprotector ( presupun ca despre asta a fost vb). Prezenta durerii cu iradiere pe membrul inferior nu reprezinta o indicatie pentru operatie. Multa sanatate!

stancu (neverificat)
spondilolistezis

Am 46 de ani si o criza de lombalgie care tine de vreo 2 luni.La analize nu mi-au iesit hernia, stenoze sau compresiuni, ci ultimele doua discuri deshidratate, inceput de osteofite si modificari discartrozice, precum si un spondilolistezis l5- s1 de 3 milimetri cu pensarea spatiului intervertebral.Durerea este lombara, pe fesa si inghinal, nu se duce pe picior.Mi s-a zis ca nu e de operat. ca va trece, etc.De-abia de o saptamana ma simt ceva mai bine.Ce tratament in afara de calmante, alifii, fizioterapie si orteza (pe care le fac deja), exista ?