Preventia si diagnosticul precoce al cancerului de col uterin


1 post / 0 new
Preventia si diagnosticul precoce al cancerului de col uterin

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o metoda de examinare a colului uterin care se efectueaza cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop.
Ea este relevanta in principal in privinta mucoasei care acopera colul pe suprafata lui situata in vagin ( denumita “ exocol”).
Spre deosebire de exocol, canalul endocervical se poate vizualiza si examina colposcopic numai in anumite situatii, respectiv la persoane la care orificiul cervical extern permite o manevra suplimentara de utilizare a unui specul de endocol (de obicei tinere care au nascut pe cale naturala) si numai in portiunea initiala a acestuia.

 

Colposcopia este definita ca “ satisfacatoare “ atunci cand pune in evidenta jonctiunea scuamo-cilindrica si “ nesatisfacatoare “ atunci cand jonctiunea scuamo- cilindrica este situata in endocol mai sus de portiunea de canal endocervical care poate fi expusa si examinata.
Metoda permite de asemenea evaluarea mucoasei vaginale si a vulvei.

 

Care sunt indicatiile colposcopiei?

Colposcopia este indicata de medical ginecolog atunci cand examenul citologic Babes-Papanicolau sau aspectul colului la examenul ginecologic obisnuit semnaleaza o problema care necesita o evaluare mai detaliata a acestui organ sau atunci cand pacienta acuza sangerari neobisnuite si la contact.

Scopurile colposcopiei sunt identificarea leziunilor, decizia privind necesitatea prelevarii unei biopsii si tipul acesteia, directionarea conduitei medicale adecvate , supravegherea colului dupa tratament.

Cum decurge examinarea colposcopica ?

 

Aceasta examinare dureaza intre 10 si 20  de minute si este nedureroasa.
Initial, colposcopia decurge identic cu recoltarea citologiei: colul uterin este pus in evidenta cu ajutorul unui specul vaginal. Colposcopul in sine se utilizeaza din afara organismului.
Medicul care efectueaza colposcopia se poate uita direct in microscop sau pe un monitor care preia imaginea video in miscare si in timp real. Multe paciente sunt curioase si  interesate sa vada pe monitor modul in care decurge examinarea si sa inteleaga astfel scopul sau efectul tratamentului.
Structura colului este studiata dupa stergerea secretiilor si badijonarea cu o solutie slaba de acid acetic ( otet diluat ) si ulterior cu solutie Lugol ( iodata).
Dupa colposcopie, in vagin pot ramane cateva picaturi din solutia iodata, care genereaza o mica pata maronie pe lenjerie. Este de aceea recomandabil sa utilizati un absorbant de zi.

Atunci cand la colposcopie se identifica prezenta unor zone anormale , este necesara prelevarea unui fragment de tesut (biopsie) pentru examenul histopatologic. Inainte de prelevarea unei biopsii vi se explica situatia si vi se solicita consimtamantul.
De obicei, se efectueaza in prealabil o mica anestezie locala, ceea ce face biopsia insesizabila pentru pacienta.
Dupa biopsie este posibila o mica sangerare de scurta durata.
In cadrul clinicii Miandra colposcopiile se efectueaza cu video colposcopul CARL  ZEISS – lider mondial in domeniul. Toate pacientele primesc un rezultat scris insotit de poza Mitsubishi color.
Urmeaza informatii despre CITOLOGIA BABES- PAPANICOLAU, testarea pentru HPV  si testarea pentru CHLAMYDIA.