Termen cautat
Categorie

Avaglim, comprimate


Autor:

Compozitie

Avaglim este un medicament care contine doua substante active, rosiglitazona si glimepirida. Este disponibil sub forma de comprimate triunghiulare (de culoare roz: 4 mg rosiglitazona si 4 mg glimepirida; de culoare rosie: 8 mg rosiglitazona si 4 mg glimepirida).

Actiune terapeutica

Avaglim se utilizeaza pentru tratarea pacientilor adulti care sufera de diabet de tip 2 (diabet noninsulinodependent). Avaglim se utilizeaza la pacientii la care nu se poate realiza un control satisfacator al glucozei (zaharului) din sange prin utilizarea unei doze adecvate de sulfoniluree (un tip de medicament antidiabetic) in monoterapie si pentru care metformina (un alt medicament antidiabetic) nu este indicata. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Indicatii

Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla concentratia de glucoza din sange sau organismul nu poate utiliza in mod eficient insulina. Avaglim contine doua substante active, care au moduri diferite de actiune. Rosiglitazona accentueaza sensibilitatea celulelor (tesutul adipos, muschi si ficat) la insulina, ceea ce inseamna ca organismul va putea folosi mai bine insulina pe care o secreta. Glimepirida este o sulfoniluree: Aceasta stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina. Ca rezultat al actiunii ambelor substante active, glucoza din sange este redusa, ceea ce faciliteaza controlarea diabetului de tip 2.

Doze si mod de administrare

Avaglim se administreaza o data pe zi, imediat inainte sau in timpul mesei, in general la micul dejun. Medicii trebuie sa fie precauti in ceea ce priveste trecerea la tratamentul cu Avaglim a pacientilor cu risc de aparitie a hipoglicemiei (nivel redus al zaharului in sange), precum pacientii varstnici, pacientii cu greutate redusa sau cei care au luat anumite alte medicamente. Pacientul poate sa inceapa cu comprimate separate care contin numai rosiglitazona sau o sulfoniluree, inainte sa treaca la comprimatul combinat, dupa ce se obtine controlul glicemic. Doza ar trebui inceputa cu comprimatul de 4 mg/4 mg. Aceasta doza poate fi marita cu comprimatele de 8 mg/4 mg dupa opt saptamani, daca este necesar, insa acest lucru trebuie facut cu precautie, din cauza riscului de retentie de lichide. in cazul in care apar simptome de hipoglicemie, pacientul trebuie sa revina la comprimatele separate, pentru ca doza de glimepirida sa poata fi ajustata.

Contraindicatii

Avaglim nu trebuie administrat persoanelor care ar putea fi hipersensibile (alergice) la rosiglitazona, glimepirida sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Nu trebuie utilizat la pacientii cu afectiuni cardiace, un „sindrom acut coronarian”, precum angina instabila (o forma grava de durere in piept cu intensitate variabila) sau anumite tipuri de atac de cord, probleme ale ficatului sau probleme grave ale rinichilor. De asemenea, nu trebuie utilizat la pacientii cu diabet insulinodependent sau la cei care au complicatii ale diabetului (cetoacidoza diabetica sau coma diabetica). Pentru lista completa de restrictii, a se consulta prospectul. Este posibil ca dozele de Avaglim sa trebuiasca sa fie adaptate in functie de anumite alte tratamente administrate, precum cele cu gemfibrozil sau rifampicina. Lista completa este disponibila in prospect.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Avaglim (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt hipoglicemia si edemele (umflaturi).

Categorii de medicamente